Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 30 lapkričio d. 07:28
Vilniaus bažnyčia, kurioje pamaldos vyksta tik ukrainiečių kalba

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Ne visi žino, kad netoli Aušros vartų esančiame kieme jau daugiau nei 500 metų įsikūrusi Unitų (Švč. Trejybės) bažnyčia.

Patekti į ją galima praėjus pro puošnius Kristupo Glaubico, vieno žymiausių Lietuvos barokinio stiliaus architektų, sukurtus vartus.

Ši bažnyčia priklauso unitams (lot. „unitas“ – suvienytas), arba graikų apeigų katalikams. Tai – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Karūnos stačiatikiai, 1596 metais sudarę su Romos Katalikų Bažnyčia Bresto bažnytinę uniją. Šia unija stačiatikiai pripažino Romos popiežiaus valdžią ir priėmė katalikybės dogmas, bet pasiliko savo liturgiją ir bažnytinę slavų kalbą.

1795 metais unitai turėjo 30 bendrojo lavinimo mokyklų, 95 vienuolynus ir prie jų veikiančias mokyklas. Tačiau pirmoje XIX amžiaus pusėje caro Nikolajaus I dekretu visi unitų vienuolynai buvo sustačiatikinti, panaikintos bažnytinės provincijos.

Unitai atsikūrė tik 1919–1940 metais, nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar mūsų šalyje yra 5 unitų bendruomenės ir apie 150 aktyvių Bažnyčios narių. Pamaldos nuotraukose matomoje Unitų bažnyčioje vyksta tik ukrainiečių kalba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!