Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 1 rugsėjo d. 15:00
5 knygos, kurios išmokys vaikus geriau suprasti ir pamilti meną

Foto: pixabay.com

Ar tikite, kad vaikai gali su dideliu noru skaityti ne tik grožinę, bet ir edukacinę literatūrą? Viskas priklauso nuo to, kaip ji pateikta. „Modernaus meno centras“ (dabar – MO muziejus) rūpinasi, kad knygos vaikams tiek informatyvios, tiek ir kalbėtų vaikų kalba. Pristatome penkias šios leidyklos knygas, išradingai supažindinančias vaikus su meno pasauliu ir jo atstovais.

5. „N.A.M.U.K.A.S.“, 2012 (Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski)

„N.A.M.U.K.A.S.“ – nuotaikingai iliustruotas leidinys, kviečiantis pasisvečiuoti įdomiausiuose ir keisčiausiuose pasaulio namuose. Knygelė nustebins 35 neeilinių formų ar funkcijų pastatais, paaiškins neįprastus architektų užmojus, išmokys pastebėti svarbias detales. Naudojantis piktogramų sistema, bus galima sužinoti, kur stovi aprašomi namai, iš ko jie suręsti, kokius kambarius pastatuose galima rasti. Skaitydami knygelę, vaikai geriau supras, ką reiškia būti architektu ir įsitikins, kad ši karjera gali būti be galo įdomi! „N.A.M.U.K.A.S.“ skirta 8-12 metų vaikams.

Įsigyti knygą galite čia.

4. „M.E.N.A.S.“, 2013 (Sebastian Cichocki)

Tai – gausiai iliustruotas pasakojimas, kviečiantis pažinti įvairų ir daugialypį, dažnai stebinantį šiuolaikinį meną. Knyga padeda suprasti kūrybą, ją analizuoti ir tuo pačiu praplėsti vaiko suvokimo bei vaizduotės ribas. Ar meno kūrinys yra tik paveikslas galerijoje? Anaiptol. Tai gali būti tiek muzika, atliekama neliečiant instrumento klavišų, tiek perstumtas smėlio kalnas ar net milžiniškas supakuotas pastatas! Knyga „M.E.N.A.S.“ skirta vaikams nuo 8 iki 16 metų, tačiau tikrai sudomins ir vyresnius skaitytojus. Ji ne tik nustebins negirdėtais faktais ar privers nusijuokti, bet ir paskatins naujai pažvelgti į meno pasaulį, mus supančią aplinką ir, kas žino, gal net paskatins kurti?

Įsigyti knygą galite čia.

3. „13 didžiųjų meno išradimų, kuriuos dera žinoti“, 2015 (Bettina Schümann)

„13 didžiųjų meno išradimų, kuriuos dera žinoti“ – intriguojanti mokomoji knyga, skirta vaikams nuo aštuonerių metų. Ar žinote, koks išradimas Klodui Monė ir impresionistams padėjo tapyti gamtoje? Apie ką pasakojo pirmieji komiksai? Kada pirmą kartą nutapytas autoportretas? Kas įamžinta pirmosiose fotografijose? Kaip kasdieniai daiktai tampa meno kūriniais? Į šiuos ir kitus įdomius, smagius, kultūrinį akiratį plečiančius klausimus atsakoma knygelėje, kurioje netrūksta spalvingų iliustracijų ir smalsumą kurstančių faktų. Įtvirtinti žinias padės žodynėlis ir chronologinės laiko juostos, kurias palyginę sužinosite, kas vienais ar kitais metais vyko pasaulyje, ir kas tuo pačiu metu dėjosi Lietuvoje.

Įsigyti knygą galite čia.

2. „13 menininkių, kurias dera žinoti“, 2015 (Bettina Schümann)

Knyga atskleidžia trylikos didžių menininkių gyvenimus. Tarp jų – Hana Hoch, Liubova Popova, Frida Kalo, Luiza Buržua ir kt. Skaitytojai sužinos, kada ir kur jos gyveno, apie ką svajojo, kaip įsitvirtino meno pasaulyje. Daug dėmesio, be abejo, skiriama ir autorių kūrybai, žymiausiems darbams. Galbūt, pastarosios moterys ir jų ambicingi gyvenimai taps įkvėpimu mergaitėms? Šis įtraukiantis leidinys taip pat papildytas laiko juosta, žodynėliu, svarbiomis meno sąvokomis bei klausimais, skirtais geriau įsisavinti naują informaciją. Knyga parašyta vaikams nuo aštuonerių metų, tačiau iš jos nemažai sužinos ir jų tėveliai.

Įsigyti knygą galite čia.

1. „Kultūringa pelė Stasė“, 2016 (Monika Krikštopaitytė)

Kultūringa pelė Stasė – smalsus ir vaikams ypač patrauklus personažas, supažindinantis mažuosius skaitytojus su moderniu ir šiuolaikiniu menu Lietuvoje bei likusiame pasaulyje. Tiesa, tai – ne mokomasis leidinys, o tikrų tikriausias pasakojimas pelytės, per klaidą atsidūrusios… paveiksle. Knygoje verda nuotykiai, susitinka šmaikštūs ir spalvingi personažai, kurie bando įminti „didžiąją paslaptį“… Tėveliai taip pat galės pasitikrinti savo žinias, mat knygelėje gausu aliuzijų į kadaise gyvenusius užsienio bei mūsų šalies menininkus, jų darbus. Ne visus taip lengva atpažinti? Užpildyti spragas bus kur kas paprasčiau, tyrinėjant istorijos pabaigoje pateiktą kūrinių sąrašą. Vienu ar kitu būdu, kultūringa pelė Stasė parodys, kad menas – ne kas kita, kaip įdomus nuotykis, mokėjimas pažvelgti į pasaulį kitu kampu – kūrybiškai.

Įsigyti knygą galite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!