Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 21 gruodžio d. 07:18
Sulaužyti visas taisykles: kas yra modernizmas?
modernizmas

Anri Matisas, „Muzika“, 1910 (fovizmas)

Modernizmas – tai XIX a. pab. – XX a. pr. kultūrinis periodas, kuris apėmė bene visas meno rūšis: muziką, literatūrą, dailę, teatrą, architektūrą.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. rugpjūčio 23 d. portale vilniausgalerija.lt

modernizmas

Salvador Dali, „Didžiausias masturbatorius“, 1929 (siurrealizmas)

Jų atstovus vienijo noras atnaujinti senąsias, įprastas tradicijas, meninėmis priemonėmis reikšti savo jausmus ir individualumą, o ne, kaip tai buvo daroma anksčiau, teisingai vaizduoti tikrovę. Kitaip sakant, modernistai siekė kurti labiau eksperimentinį meną ir buvo linkę laužyti akademines, natūralistines taisykles.

modernizmas

Marselis Diušanas, „Fontanas“, 1911 (dadaizmas)

Nors minėtas bruožas buvo bendras visiems modernizmo kūrėjams, daugelis šio periodo avangardinių judėjimų buvo nesuderinami, kartais net prieštaravo vieni kitiems (pavyzdžiui, futuristus domino technologijų ir mašinų kultas, o primityvistai, atvirkščiai, atsisakė pažangos ir grįžo prie ištakų). Modernizmo srovių bei judėjimų atstovai apskritai nesutarė dėl meno objekto: siurrealistams buvo svarbi pasąmonė, ekspresionistams – emocijos, konstruktyvistams – socialinė funkcija, ir panašiai.

Bet kuriuo atveju, modernistai sutarė, kad šiuolaikiniame pasaulyje vyksta begalė pokyčių, kurių ankstesnysis menas negali deramai atspindėti. Taigi, vienintelė išeitis jam – atsinaujinti. Žinoma, maištas prieš jau nusistovėjusias, prigijusias normas kėlė visuomenės nepasitenkinimą: to meto autoriai buvo dažnai kritikuojami ir dėl techninio darbų atlikimo (dailininkai nepaisė kruopštumo, tikslumo, subtilumo ir apskritai nesiekė grožio), ir dėl jų turinio (kūriniai stokoja empatijos žmogiškumui, o kartais net sąmoningai kursto pyktį). Visgi šiandien, praėjus daugmaž šimtmečiui, daugelio modernistų kūriniai laikomi šedevrais, už kuriuos mokamos šešiaženklės pinigų sumos.

Apie kitas meno epochas judėjimus ir sroves skaitykite čia

Vasilijus Kandinskis, „Kompozicija VII“, 1917 (ekspresionizmas)

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!