Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 8 birželio d. 06:41
Antano Mončio muziejus Palangoje – dailininko palikimas mylimai tėvynei
Antano Mončio muziejus

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Dailininkas, skulptorius Antanas Mončys (1921–1993) gimė ir augo Mončių kaime ir, anot artimųjų, jau nuo mažens buvo linkęs į dailę – piešė, drožinėjo, karpė iš popieriaus.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. gegužės 30 d. portale vilniausgalerija.lt

Vėliau studijavo architektūrą Vytauto Didžiojo universitete Kaune, o būdamas 23-jų, baimindamasis prie Lietuvos artėjančios rusų armijos, buvo priverstas pasitraukti į Vakarus. Po to gyveno ir kūrė Prancūzijoje, rengė parodas ne tik Europoje – Italijoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, bet ir JAV, Australijoje. Dailininkas kūrė medžio ir akmens skulptūras, grafikos darbus, koliažus, akvareles, kaukes, iliustravo knygas.

A. Mončio dovanoti darbai į Lietuvą atkeliavo 1993 metais ir pirmiausia buvo eksponuojami Vilniuje bei Kaune. Galiausiai nuspręsta juos atvežti į Palangoje veikusią „Jūratės“ sanatorijos biblioteką, kuri vėliau ir tapo Antano Mončio muziejumi.

Pagaliau palieku savo darbų, kuriuos dovanoju Lietuvai, sąrašą. Tai dalis mano gyvenimo, kurią esu laimingas Jai atiduoti. Juk ir aš pats Jai priklausau.A. Mončys

Pirmasis muziejaus aukštas skirtas keičiamoms parodoms, orientuotoms į šiuolaikinį meną, edukaciniams renginiams, kultūrinių mainų projektų ekspozicijoms. Čia galima išvysti Lietuvos ir užsienio dailininkų, fotografų, keramikų darbų parodas.

Antrajame aukšte eksponuojami Antano Mončio Lietuvai dovanoti kūriniai, jo asmeniniai daiktai, dienoraščio fragmentai. Čia galima pamatyti menininko kurtas medžio skluptūras, piešinius, kaukes, vaikus ypač dominančią švilpių kolekciją. Erdvė įrengta lyg A. Mončio kabinetas – ant stalo guli seni parodų bukletai, paties menininko darbo instrumentai, įvairūs straipsniai ir knygos. Visus ekspozicijoje esančius daiktus, menininko išsakytu noru, galima liesti rankomis.

Antano Mončio namai-muziejus yra ne tik puiki galimybė išvysti užsienio ir Lietuvos menininkų parodas, bet ir susipažinti su vienu iškiliausių Lietuvos kūrėjų. Ši meno erdvė – savotiškas A. Mončio palikimas mylimai tėvynei, jos ilgesio įprasminimas: „Pagaliau palieku savo darbų, kuriuos dovanoju Lietuvai, sąrašą. Tai dalis mano gyvenimo, kurią esu laimingas Jai atiduoti. Juk ir aš pats Jai priklausau“, – rašė jis.

Daugiau apie Antano Mončio muziejų sužinosite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!