Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 4 vasario d. 20:00
Kas yra pastelė?
pastelė

Filomena Linčiūtė-Vaitiekūnienė, iš ciklo „Pajūrio vaizdai“ (pastelė).

Pastelė – tai sausi lazdelių pavidalo dažai iš smulkiai sutrinto pigmento, kreidos, gipso arba molio ir rišamosios medžiagos; taip vadinamas ir pastelės technika sukurtas dailės kūrinys.

Susiję:

Pastelė (priešingai nei pieštukai, anglies ir vaškinės kreidelės) priskiriama tapybinėms technikoms, nes yra minkšta ir savo ypatybėmis panašesnė į skystus dažus. Kartais vietoje pastelės kreidelių naudojami pastelės milteliai, tepami teptuku, peiliu ar pirštu.

Pastele tapyti kūriniai yra švelnių spalvų, pasižymi subtiliais tonais, tačiau šia technika tapytiems paveikslams nebūdingi stiprūs kontrastai, o spalvos blankesnės, su švelniu blizgesiu.

Pastelės technika nėra tokia jautri apšvietimui, tačiau labai reaguoja į taisymus, beveik neįmanoma restauruoti pastelinių paveikslų – jiems pavojingas kratymas, kilnojimas, dulkės. Sluoksnio sutvirtinimui dažnai naudojamas specialus lakas, tačiau jis pakeičia spalvas ir suteikia kūriniui daugiau blizgesio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!