Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 1 kovo d. 08:15
Kas yra šamotas?

Eglė Einikytė, „Fragile. Handle with care“, 2016.

Molis su priemaišomis vadinamas šamotiniu.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. birželio 1 d. portale vilniausgalerija.lt

Priemaišų gali būti įvairių: trintos kriauklės, anksčiau degtos keramikos, žvirgždo, trintų uolienų dalelės. Priemaišos į molį dedamos tam, kad pagerintų jo funkcines savybes, kad didesni, grubesni keramikos gaminiai džiūdami neišsikraipytų, išlaikytų savo formą. Keramikai tokį molį vadina tiesiog šamotu. Šamotinis molis atsparus dideliam šalčiui ir karščiui, todėl iš jo sukurti dirbiniai gali ilgai stovėti tiek lauke, tiek patalpoje.

Latvijoje, Jelgavoje, stovi įspūdingo dydžio šamotinės skulptūros. Vieną iš jų sukūrė iš Šiaulių kilusi keramikė Vitalija Kurtinaitienė. Keramikė skulptūrai nulipdyti panaudojo apie 230 kilogramų šamoto.

2016 metų 4–osios Vilniaus keramikos meno bienalės dalyvės keramikės Eglės Einikytės-Narkevičienės kompozicija „Fragile. Handle with care“ taip pat nulipdyta iš šamotinio molio. Už šią kompoziciją autorei paskirta antroji premija.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!