Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 29 rugsėjo d. 20:25
Paprasta vaikų auklė po mirties pelnė fotografijos pasaulio pripažinimą

Kadras iš filmo.

Iki pat 2007 metų pasaulis apie Vivianą Maier nežinojo absoliučiai nieko. Tačiau tuomet vienas jaunas vaikinas niekam nebereikalingų daiktų aukcione netikėtai įsigijo dėžę negatyvų. Jis labai nustebo, įsitikinęs, kad nuotraukos profesionalios ir netgi turinčios išliekamąją meninę vertę. Bet kas šių fotografijų autorė?

Filme „Viviavos Maier atradimas“ sekama nedaugelio pažinotos moters paliktais pėdsakais, kad būtų išaiškinta daugiau nei 100 000 kadrų padariusios gatvės fotografės tapatybė. Kino juostoje kalbinami su V. Maier bendravę žmonės, daugiausia darbdaviai. Sunku tuo patikėti, tačiau V. Maier didžiąją dalį savo gyvenimo dirbo paprasčiausia vaikų aukle, o jos darbų nematė nei vienas žmogus. Maža to, ji nuolat keitė gyvenamąją vietą, kaupė, rodos, niekam nereikalingus daiktus, kalbėjo su netikru prancūzų kalbos akcentu, buvo be galo atsiribojusi nuo aplinkinių ir turėjo ne visai malonių paslapčių…

Intriguojančiame, Oskarui nominuotame filme atskleidžiama gatvės fotografės, kruopščiai dokumentavusios 6-8 dešimtmečio amerikiečių gyvenimą, biografija ir po mirties atėjęs pripažinimas. Tik visiško atsitiktinumo dėka V. Maier darbai šiandien jau gerai žinomi pasauliui, o jos autorė laikoma viena ryškiausių XX amžiaus gatvės fotografijos atstovių.

IMDb: 7,7

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!