Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 4 spalio d. 19:49
„Amerikietiškame filme“ – tragikomiški visiškų keistuolių bandymai kurti kiną

Kadras iš filmo.

Markas Borchardtas jau nuo ankstyvos vaikystės svajoja kurti filmus. Tačiau jam jau trisdešimt, o ši svajonė vis dar neišsipildžiusi. Tiesą sakant, visas jo gyvenimas ne pernelyg nusisekęs: buvusi mergina, su kuria Markas susilaukė trijų vaikų, grasina teismais, o jis pats vos suduria galą su galu, dirbdamas įvairius pavienius darbus, ir yra priverstas gyventi su tėvais.

Vis dėlto į skolas įklimpęs vyras nepasiduoda: kad pagaliau užbaigtų savo pilnametražį filmą, Markas sugrįžta prie savo seno kino projekto, pavadinimu „Coven“, kuris, režisieriaus mėgėjo apskaičiavimais, turėtų deramai atsipirkti. Pasiskolinęs iš savo aštuoniasdešimt dvejų metų dėdės keletą tūkstančių dolerių, jis, kartu su kitais kino entuziastais, pradeda savo žygį šlovės link. Būtent šį dvejus metus trunkantį procesą ir fiksuoja Chriso Smitho dokumentinė juosta „Amerikietiškas filmas“.

Tai – puikiai įvertintas kūrinys, kuriame labiausiai stebina jo veikėjai. Iš tiesų, sunku patikėti, kad panaršius IMDb puslapyje galima atrasti Marko Borchardto, o taip pat ir jo gero draugo Mike‘o Schank‘o pavardes. Sunku pasakyti, kuris iš jų keistesnis – svajonėse paskendęs režisierius, ar jo aplinkoje nesiorientuojantis, į psichodelinius narkotikus įjunkęs pagalbininkas. Rodos, iš skirtingų pasaulių nusileidę veikėjai kažkaip susikalba tarpusavyje, o jų hipiški dialogai verčia filmo žiūrovus juoktis ir kartu skėsčioti rankomis: nejaugi tai tikra?

Trumpai tariant, „Amerikietiškas filmas“ – tai (tragi)komiška dokumentinė juosta, kurią pamatyti iš tiesų verta. Visai nesvarbu, ar pagrindinis jos herojus – įkvepiantis užsispyrimo pavyzdys, ar paprasčiausias lunatikas.

IMDb: 7,9

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!