Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 4 rugsėjo d. 22:39
Sudegė daugiau nei 20 milijonų eksponatų saugojęs Nacionalinis Brazilijos muziejus

Nenustatytomis aplinkybėmis kilęs gaisras sekmadienį nusiaubė Nacionalinį Brazilijos muziejų Rio de Žaneire – manoma, kad dauguma iš 20 milijonų eksponatų suniokota negrįžtamai.

Seniausią šalies istorijos ir mokslo instituciją, įkurtą 1818 metais, liepsnos pasiglemžė sekmadienio vakarą, pasibaigus lankymo valandoms. Nors aukų pavyko išvengti, skelbiama, kad tai – viena didžiausių viso Lotynų Amerikos regiono kultūrinių katastrofų. Pirmadienio rytą gaisras jau buvo numalšintas, o kai kuriuos eksponatus muziejaus darbuotojams ir gaisrininkams pavyko išnešti į lauką, tačiau jau dabar teigiama, kad didžiosios dalies 200 metų kauptos kolekcijos nepavyko išsaugoti.

Brazilijos nacionalinis muziejus buvo vienas didžiausių gamtos istorijos ir antropologijos muziejų visame regione. Dauguma muziejaus kolekcijų buvo surinkta iš Brazilijos karališkosios šeimos narių, o muziejaus vertybių sąraše buvo galima rasti fosilijų, Senovės Egipto artefaktų ir net freskų. Tarp muziejaus pasididžiavimų – ir daugiau nei 11 tūkstančių metų išsilaikiusi kaukolė, laikoma viena seniausių žmogaus liekanų Pietų Amerikoje. Čia taip pat saugoti dinozauro Maxakalisaurus kaulai, senovės Egipto mumija su sarkofagu bei vienas didžiausių Brazilijos meteoritų. Istoriškai svarbus buvo ir pats muziejaus pastatas – jame glaudėsi Portugalijos karališkoji šeima, kompleksas tarnavo kaip rūmai Brazilijos imperatoriams.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!