Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 gegužės d. 08:03
Keliaujantiems į Paryžių – turiningas maršrutas, vedantis į Monmartro muziejų
maršrutas į monmartro muziejų

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Jokiu būdu nevažiuokite į Monmartro muziejų tiesiog pažiūrėti jo ekspozicijos. Pabandykite įsilieti į Monmartrą, pajusti jo dvasią, prisiliesti prie istorijos. Kaip tai padaryti? Siūlome savo gidą.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. rugpjūčio 1 d. portale vilmniausgalerija.lt

maršrutas į monmartro muziejų

Važiuokite 12-ąja metro linija ir išlipkite metro stotyje „Abbesses“ | Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Važiuokite 12-ąja metro linija ir išlipkite metro stotyje Abbesses. Ji yra viena iš nedaugelio orginalių art nouveau stiliaus stočių, sukurta architekto Hectoro Guimardo. Pro geltonas šviesas ir ryškiai žalias metalines stoties konstrukcijas pakilkite į vieną gražiausių Paryžiaus aikščių Place des Abbesses. Priešais pamatysite plytinę St-Jean l’Evangeliste bažnyčią.

maršrutas į monmartro muziejų

Kadaise Monmarte buvo virš 14 vėjo malūnų | Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Paklaidžiokite po Monmartrą: susiraskite Bateau-Lavoir – čia buvo senas fortepijonų fabrikas, kuriame vargingai lovose, miegodami paeiliui, tarp kitų menininkų gyveno Van Dongenas, Modigliani, Picasso. Pastarasis čia nutapė savąsias „Merginas iš Avinjono“. Vėliau senasis pastatas sudegė, o jo vietoje pastatyta betoninė kopija.

Galite pasukti pro sparnus rodantį Moulin de la Galette (kadaise Monmarte buvo virš 14 vėjo malūnų). Devyniolikto amžiaus pabaigoje malūnas tapo šokių sale, kurioje įkvėpimo ieškojo ir Renoiras bei Van Goghas. Praeikite Avenue Junot su art deco stiliaus namais ir dailininkų dirbtuvėmis. Jeigu norėsite, aplankykite ir du labai skirtingus Monmartro simbolius: naktinį klubą Moulin Rouge ir Sacre-Coeur bažnyčią.

maršrutas į monmartro muziejų

Dabar aikštė pilna turistų, portretininkų, pardavėjų | Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Anksčiau ar vėliau pateksite į Monmartro širdį – tai aukščiausioje Paryžiaus vietoje esanti aikštė Place du Tertre. Šioje aikštėje XIX amžiaus pabaigoje dailininkai pradėjo eksponuoti savo paveikslus. Dabar aikštė pilna turistų, portretininkų, pardavėjų, o ją supa patrauklūs restoranai. Jeigu pavargorte, prisėskite pailsėti, o tada patraukite gatve Rue Norvins, keliaukite iki sankryžos su Rue des Saules ir pasukite į ją. Tik pradėję leistis Rue des Saule žemyn, kairėje pusėje pamatysite lietuviška keramika prekiaujantį saloną (nuostabu, kad šis keramikės Violetos Ganusauskienės salonas, įsikūręs pačiame Monmartro centre, veikia jau ne pirmus metus).

maršrutas į monmartro muziejų

Kairėje rasite kelionės tikslą – „Monmartro“ muziejų („Musee de Montmartre“) | Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Jeigu eitumėte tiesiai, pasiektumėte nedidelę, bet labai žymią kavinę Au Lapin Agile, kuri buvo labai populiari tarp Monmartro menininkų; bet pasukite į dešinę – į Rue Cortot, ir, nuėję dar keliasdešimt metrų, kairėje rasite kelionės tikslą – „Monmartro“ muziejų (Musee de Montmartre). Šiuose pastatuose, kur buvo įsikūrusios studijos, kirtosi daugybės žymių meninikų keliai, čia gyveno ir dirbo tokie kūrėjai, kaip: Pierre-Auguste Renoir, Maximilien Luce, Edmond Heuzé, Émile Bernard, Suzanne Valadon, Maurice Utrillo, André Utter.

Muziejaus kieme esantys sodeliai dabar vadinami Renoiro sodais | Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Muziejaus parduotuvėlėje nusipirkę bilietą, pateksite į kiemą. Būtinai užeikite į salę, kurioje nuolat rodomas efektingas keleto minučių medijų pristatymas. Jame Suzanne Valadon akimis pamatysite Monmartro istoriją. Tai – puikus trumpas emocingas gidas, prieš pradedant apžiūrinėti muziejaus ekspoziciją.

Iš sodo atsiveria ir vaizdas į puikų Monmartro vynuogyną | Foto: © „Vilniaus galerija“ / A. Klimas

Nuolatinė muziejaus kolekciją sudaro paveikslai, piešiniai, plakatai sukurti Toulouse-Lautrec, Modigliani, Kupka, Steinlen, Valadon ir Utrillo ir kitų menininkų. Kūriniai tarsi pasakoja Monmartro istoriją. Vieno iš kambarių ekspozicija skirta prancūziškajam kankanui. Kitame kambaryje rasite rekonstruotą café de l’Abreuvoir.

Muziejaus kieme esantys sodeliai dabar vadinami Renoiro sodais, tuo primenant, kad dailininkas čia nutapė savo garsiuosius paveikslus „Le Bal du Moulin de la Galette“, „La Balancoire“, „Jardin de la Rue Cortot“. Iš sodo atsiveria ir vaizdas į puikų Monmartro vynuogyną. Paryžiuje jis – vienas iš paskutiniųjų.

Viena muziejaus dalis – tai po dešimtmečių nepriežiūros 2014 metais atstatyta ir atidaryta Suzanne Valadon ir Maurice Utrillo studija-butas. Studiją galite pamatyti iš Renoiro sodo pusės, o paskui apžiūrėti ir iš vidaus.

Nelabai didelis, bet jaukus ir įdomus muziejus savo ekspozicija ir jos verte tikrai negali prilygti didiesiems Paryžiaus muziejams, bet padeda geriau pajusti Monmartro ir jame gyvenusi bei kūrusių menininkų laiko dvasią.

Adresas: Musée de Montmartre, 12, rue Cortot, 75018, Paris.

Daugiau informacijos ieškokite oficialioje muziejaus internetinėje svetainėje bei feisbuko paskyroje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!