Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 7 gruodžio d. 16:05
Japonijos Voltas Disnėjus: 7 Hajao Mijadzakio filmai, kurie sužadins vaikų vaizduotę
Mijadzakis

Kadras iš filmo „Mano kaimynas Totoro“.

Hajao Mijadzakis – Japonijos animacinių filmų kūrėjas. Jo darbai sulaukė tokios sėkmės ir pripažinimo, kad režisierius dažnai lyginamas su pačiu Voltu Disnėjumi. „Vilniaus galerija“ rekomenduoja keletą nuostabių ir išskirtinių H. Mijadzakio kūrinių, kurie kaip reikiant sužadins vaikų vaizduotę.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. rugsėjo 15 d. portale vilniausgalerija.lt

7. „Nausikaja iš Vėjų slėnio“, 1984

Drąsi, geros širdies ir nepaprastai mylinti gamtą bei jos gyventojus – tokia yra princesė Nausikaja, kuri tiki, kad kiekviena gyvybė, nepaisant jos formos, yra svarbi. Deja, taip nemano kiti ekologinės katastrofos ištiktos planetos gyventojai, pasiryžę išnaikinti jiems nepatinkančius gamtos sutvėrimus.  Nors filmas sukurtas dar 1984 m., jo temos kaip niekad aktualios šiandieniniame pasaulyje, kur vis dažniau prabylama apie ekologijos, taikos, meilės gamtai svarbą. Tėvams rekomenduojama atkreipti dėmesį, kad filmas dėl karo scenų rekomenduojamas vaikams nuo 10 m.

6. „Arietė iš nykštukų šalies“, 2010 m.

„Arietė iš nykštukų šalies“ – dar vienas „Studio Ghibli“ kūrėjų darbas, prie kurio kūrimo prisidėjo ir Hajao Mijadzakis. Filmas pasakoja apie nykštukų šalies atstovę Arietę bei jos šeimą. Paslaptingų nykštukinio dydžio žmogučių gyvenimas pasikeičia, kai vieną jų netikėtai pastebi žmonės – Arietės šeima patenka į pavojų, o mergaitei tenka tikras drąsos išbandymas. Vos pasirodęs filmas sulaukė teigiamų vertinimų, o daugiausiai pagyrų pelnė nuostabi animacija bei ypatingas garso takelis. Tai – vaizduotę lavinanti juosta, mokanti apie draugystę, pasitikėjimą ir gerumą. Šis filmukas pastatytas pagal britų autorės Mary Norton fantastinį romaną „Skoliniautojai“ ir yra rekomenduojamas vaikams nuo 6 m.

 5. „Kikės siuntų tarnyba“, 1989

Filmas pasakoja apie jauną raganaitę Kikę, pagal raganų tradicijas išvykstančią iš namų metus pagyventi savarankiškai. Gavusi tėvų palaiminimą ir pasiėmusi savo katiną, mergina neria į nuotykius, naujas pažintis ir darbo paieškas. Kiki nėra maištinga, tačiau ji – stiprus, savarankiškas ir drąsus personažas, galintis įkvėpti vaikus.

Kaip ir bene visuose H. Mijadzakio filmuose, realybė čia susipina su pasakos elementais, o nuostabi animacija, spalvos, besikeičiantys peizažai tiesiog užburia. 8-10 metų amžiaus žiūrovams rekomenduojamas filmas „Kikės siuntų tarnyba“ buvo pirmasis „Studio Ghibli“ išleistas filmas, bendradarbiaujant su žymiąja „The Walt Disney Company“.

4. „Keliaujanti Haulo pilis“ (2004)

Kaip teigia pats H. Mijadzakis, „Keliaujanti Haulo pilis“ – pats mylimiausias jo kūrinys. Pasakojimo istorija prasideda nuo jaunos skrybėlių siuvėjos Sofijos. Vieną dieną mergina susiduria su ragana, kuri ją paverčia senute. Bėgdama iš miesto, užkerėta veikėja sutinka jauną burtininką, gyvenantį… stebuklingoje vaikščiojančioje pilyje. Būtent čia ir prasideda visi nuotykiai.

Filmo metu žiūrovai susipažins su kalbančia ugnimi, visada padėti pasiruošusia kaliause, vietoje nenustygstančiu berniuku ir kitais personažais, kurie ne kartą privers kvatoti. Na, o ką jau kalbėti apie keliaujančią pilį, kupiną paslaptingų kampelių ir tikrų stebuklų… Ne veltui „Keliaujanti Haulo pilis“ buvo nominuota Oskarui už geriausią animacinį filmą. Galite neabejoti, kad jį tikrai įvertins 11 metų ir vyresnio amžiaus vaikai.

3. „Princesė Mononokė“, 1997

„Princesė Mononokė“ pasakoja apie miško dievų bei žmonių karą. Siekdami gauti gamtos išteklių, žmonės užsitraukia miško būtybių bei vilkų užaugintos princesės Mononokės rūstybę ir stoja į žiaurų karą dėl milžiniškos girios.

Tai – vienas geriausiai internetinėse filmų platformose įvertintų H. Mijadzakio filmų. Ypač daug teigiamų komentarų jis sulaukia dėl įtempto siužeto bei įdomios istorijos, taip pat dėl svarbios temos – gamtos puoselėjimo, saugojimo. Vis dėlto svarbu paminėti, kad šiame filmuke nemažai vaizdų (pavyzdžiui, kovų su ginklais, sužeidimų), kurie gali įbauginti jaunesnius nei 12 metų amžiaus žiūrovus.

2. „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, 2001

Oskarą laimėjęs animacinis filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ geriau žinomas anglišku pavadinimu „Spirited Away“. Jame sutiksite dešimtmetę mergaitę, paraleliniame dvasių pasaulyje siekiančią išgelbėti savo tėvus. Jautrus, o vietomis ir kiek bauginantis filmas nepaliko abejingų ne tik Japonijoje (kūrinys laikomas sėkmingiausiu filmu šalies kino istorijoje), bet ir už jos ribų. Tai – pirmasis Oskarą ir daugybę kitų apdovanojimų laimėjęs animacinis filmas, sukurtas ne anglų kalba.

Panašiai kaip filmas „Alisa stebuklų šalyje“, „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ nukelia į kitokią realybę, paneigiančią įprastus visatos dėsnius. Be to, jame subtiliai vaizduojamas virsmas iš vaikystės į suaugusiųjų gyvenimą, atskleidžiamos japoniškos tradicijos bei folkloras ir netgi aplinkosaugos problemos. Galop, tai ir puikus, įtempto siužeto kino kūrinys, aukštinantis drąsą bei ištikimybę.

1. „Mano kaimynas Totoro“ (1988)

Patiems mažiausiems žiūrovams skirtas animacinis filmas „Mano kaimynas Totoro“ pasakoja apie milžiniško katino bei dviejų mergaičių draugystę. Laukdamos, kol jų mama, besigydanti ligoninėje, pasveiks, mergaitės susipažįsta su miško dvasiomis, tarp kurių – kiek naivus, tačiau geros širdies padaras Totoro. Savo draugiškumu, mielumu ir panašiomis savybėmis jis dažnai lyginamas su bene visiems gerai žinomu Mike Pūkuotuku bei kitais visame pasaulyje pamiltais personažais (katino Totoro figūrėlė buvo pavaizduota ir žymiajame filmuke „Žaislų istorija 3“).

„Mano kaimynas Totoro“ – gana paprasto scenarijaus, tačiau vaikus moko svarbių gyvenimiškų tiesų – nepasiduoti sunkių situacijų metu, išlikti draugiškais, neskubėti suaugti. Čia paliečiamos ir Japonijos kultūros, ekologijos temos. Galų gale, būtent Totoro pelnė H. Mijadzakiui pripažinimą visame pasaulyje ir iki šių dienų išlieka itin gausiai žiūrimu filmu visai šeimai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!