Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 15 lapkričio d. 19:12
Andželinos Džoli prodiusuotame filme vaikams – dažnai nuo jų slepiamos temos

Kadras iš filmo.

Norintiems ne tik praleisti smagų vakarą su šeima, bet ir paskatinti vaikus pokalbiui apie svarbias pasaulio problemas, rekomenduojame 2017 metų filmą „Maitintoja“ (ang. „The Breadwinner“). Tai – ne pats lengviausias filmas vaikams, tačiau su tėvų pagalba jį pamatyti bus tikrai naudinga.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. spalio 26 d. portale vilniausgalerija.lt

Animacinė juosta pasakoja apie vienuolikmetę mergaitę vardu Parvana, gyvenančią Kabule, Afganistane. Jos tėčiui patekus į nelaisvę mergaitei tenka nusikirpti plaukus ir apsimesti berniuku, mat Talibano mergaitėms išeiti iš namų be vyriškos palydos – draudžiama. Nuo šiol visa Parvanos šeimos gerovė priklauso tik nuo jos – mergaitė vienintelė gali nupirkti maisto, aprūpinti šeimą daiktais. Persirengusi berniuku Parvana visai kitaip pažįsta miestą ir ne tik užmezga naujas draugystes, bet ir leidžiasi ieškoti tėčio.

„Maitintoja“ 2018 metais buvo nominuota Oskarui ir Auksiniams gaubliams, laimėjo „Annie“ apdovanojimuose ir susižėrė daugybę kitų garbingų prizų tarptautiniuose kino festivaliuose. Dėmesys šiam filmui skiriamas neatsitiktinai – ši istorija ir pamokanti, ir sukrečianti, o svarbiausia – kalba apie nuo vaikų dažnai slepiamas temas – karą ir susijusius neramumus. Jautriai pasakojama ne tik apie ypač sunkią Afganistano politinę situaciją, bet ir šalies istoriją, kultūrą. Su pastarąja vaikus supažindina nuostabi animacija: kerinčios Kabulo panoramos, spalvingas miesto turgus, kas vakarą ant stalų garuojantys tradiciniai patiekalai.

„Maitintoją“ į žiūrimų filmų sąrašą verta įtraukti visiems, kas ieško neįprastos, turiningos istorijos. Net neabejojame – filmas užduos daugybę klausimų, į kuriuos atsakyti galėsite kartu su visa šeima. Jį žiūrėti rekomenduojama vaikams nuo 13 metų.

IMDb: 7,7

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!