Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 10 lapkričio d. 11:56
Susipažinkite su „Jaunojo tapytojo prizo“ nugalėtoja: apie ką kalba jos paveikslas?

Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ nugalėtojo paskelbimo vakaras. Laimėtoja Monika Plentauskaitė. | Foto: Vytas Nomadas

Lapkričio 9 dieną Vilniaus galerijoje „Cechas“ paskelbta vieno svarbiausių meno renginių Baltijos šalyse „Jaunojo tapytojo prizas“ laimėtoja. Jubiliejinio, dešimtus metus švenčiančio konkurso nugalėtoja tapo Vilniaus dailės akademijos tapybos bakalauro ir magistro studijų absolventė Monika Plentauskaitė (25).

Kaip teigė tarptautinė konkurso komisija, 2018 metais menininkės sukurtame paveiksle „Tapytoja (autoportretas)“ dera ir puikiai išpildyta techninė, ir idėjinė kūrinio pusė. Už šį darbą M. Plentauskaitei atiteko pagrindinis prizas – 2 tūktančių eurų premija, 1,5 tūkstančio eurų vertės dviejų mėnesių trukmės rezidencija meno tyrimų centre HANGAR, Lisabonoje (Portugalija) ir galimybė surengti asmeninę parodą „Pamėnkalnio galerijoje“.

„Šis paveikslas – tai Fridos Kahlo kūrinio „Autoportretas su nukirptais plaukais“ parafrazė.

F. Kahlo paveiksle vaizduoja save – stiprią, nepriklausomą moterį, ką tik nukirptais plaukais, simbolizuojančiais laisvę ir nepriklausomybę. Mano kūrinyje šis įvaizdis atsiskleidžia per autorefleksiją – moters, kaip silpnosios lyties, mitas aktualizuojamas naujai, pasitelkiant tvirtai sėdinčios tapytojos poziciją (autoportretą). Tai yra ironiškas žvilgsnis į menką moterų tapytojų (bei menininkių apskritai) statusą dailės istorijoje ir šiuolaikinėje visuomenėje.

Paveikslas, gimęs iš asmeninės fotografijos, teatrališkai imituoja kamerinę fotoateljė su prigesintos stereotipinės rausvos spalvos užuolaida bei dekoratyvinėmis gėlėmis fone“, – konkursui „Jaunojo tapytojo prizas“ savo darbą pristatė autorė.

Šie metai M. Plentauskaitei ypač sėkmingi: sausio mėnesį galerijoje „Meno niša“ surengta asmeninė menininkės paroda „Butaforijų parkas“, autorės darbų įsigijo neseniai duris atvėręs MO muziejus, o ant Vilniuje važinėjančio 4 numerio troleibuso vis dar galima pamatyti tapytojos kūrinį „Nemiga“ (projekto „Tapybos Maršrutizatoriai“ iniciatyva).

„Savo kūryboje, kaip atspirties tašką, naudoju asmenines fotografijas. Noras iš naujo perrežisuoti užfiksuotą realybę leidžia drobėse naudoti šių fotografijų vaizduojamuosius naujame – tapybos – kontekste. Šitaip paveiksluose gimsta įvaizdžiai, nešantys naujas žinutes. Ištirpęs pirminis kontekstas kalba universalia, nuasmeninta kalba, kurioje įsiterpia dabarties laiko balsas bei kultūrinės citatos“, – bendrai savo kūrybą pristato M. Plentauskaitė.

Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ metu šiais metais skirtos ir dvi papildomos premijos. Paskatinamasis galerijos „The Rooster gallery“ prizas (500 Eur) atiteko Liisai Kruusmägi iš Estijos, o kūrybinės agentūros „autoriai“ prizu (1000 Eur) džiaugėsi Gabrielė Vingraitė, kuri savo darbui sukurti panaudojo kulką.

Gabrielės Vingraitės kūrinys „Walking in Heterotopia“ (kairėje) ir Liisos Kruusmägi kūrinys „Couch potato“.

Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalistų darbai pristatyti Vilniaus Vytenio gatvėje įsikūrusioje galerijoje „Cechas“, tačiau nugalėtojos kūrinys „Tapytoja (autoportretas)“ bus perkeltas į jubiliejinę kolekcijos ekspoziciją Vilniaus dailės akademijos parodų salėje „Titanikas“. Čia jau dabar galima išvysti ne tik 9 ankstesnių konkurso nugalėtojų darbus, bet ir konkurso organizatoriaus, dailininko Vilmanto Marcinkevičiaus parodą.

Susiję:

Konkursas „Jaunojo tapytojo prizas“ skirtas pristatyti perspektyviausius jaunuosius menininkus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Pagrindinis šio konkurso tikslas – supažindinti su Baltijos šalių menininkų kūryba, atrasti naujus talentus, atskleisti  atstovaujamos šalies tapatybę. Tuo pačiu tai puiki proga kūrėjams pristatyti savo darbus ne tik plačiajai auditorijai, bet ir galerininkams, meno kuratoriams bei jau pripažintiems menininkams.

Primename visus šių metų konkurso finalistus:

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!