Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 17 lapkričio d. 01:45
Parduotas brangiausias vis dar gyvo menininko paveikslas: pamatykite kūrinį-rekordininką

 

Meno pasaulyje užfiksuotas naujas rekordas – lapkričio 15 dieną „Christie’s“ aukcione tapybos kūrinys „Menininko portretas / Baseinas su dviem figūromis“ (Portrait of an Artist/Pool with Two Figures) parduotas už 90 milijonų dolerių. Tai – brangiausias kada nors nupirktas vis dar gyvo menininko kūrinys. Jo autorius – Deividas Hoknis (81).

D. Hoknis 1937 metais gimė Didžiojoje Britanijoje, studijavo Karališkajame meno koledže, o meno pasaulyje debiutavo septintajame dešimtmetyje. Visgi iš pradžių jo darbai milžiniško pripažinimo nesulaukė, autoriaus paveikslai neretai kritikuoti dėl to, kad yra per ryškūs ar pernelyg realistiški, galop, net ir pats Hoknis jaunystėje laikė save periferiniu tapytoju.

Susidomėjimas menininko kūryba stipriai išaugo po 2017 metais Londono „Tate Britain“ muziejuje surengtos retrospektyvinės darbų parodos. Vėliau ji eksponuota ir „Pompidou“ centre Paryžiuje, taip pat Niujorko Metropoliteno muziejuje.

 

„Menininko portretas / Baseinas su dviem figūromis“ – bene žymiausias D. Hoknio paveikslas, kalbantis apie emocinį dviejų homoseksualių vyrų ryšį. Manoma, kad stovinti figūra reprezentuoja Peterį Schlesingerį, vieną iš buvusių D. Hoknio studentų Kalifornijos universitete, su kuriuo menininkas intymiai bendravo ir dažnai tapė. 1971-aisiais, po to, kai penkerius metus trukę santykiai nutrūko, D. Hoknis buvo apleidęs pradėtą paveikslą, bet sekančiais metais prie jo vėl sugrįžo ir pabaigė.

Nors daugelis mano, kad nutapyta paveikslo vieta – Kalifornija, kur D. Hoknis persikėlė gyventi septyniasdešimtaisiais, iš tiesų darbas su ikoniškuoju baseinu (pastarąjį motyvą menininkas ypač mėgsta) sukurtas Londone, remiantis fotografijomis, darytomis pietų Prancūzijoje. Dabar šis D. Hoknio kūrinys gerai atpažįstamas ir dažnai cituojamas populiariojoje kultūroje.

Kadras iš populiaraus animacinio serialo „BoJack Horseman“, kuriame – aiški aliuzija į D. Hoknio paveikslą.

D. Hoknio paveikslus, bylojančius apie homoseksualius santykius, meno kritikai vadina drąsiais, nes dauguma kūrinių nutapyti dar tuomet, kai homoseksualumas Didžiojoje Britanijoje laikytas nusikaltimu. Tiesa, net ir šiais laikais taip aukštai įkainuotose paveiksluose panašios temos sutinkamos retai.

„Vilniaus galerija“ primena, kad D. Hoknio darbas „Menininko portretas / Baseinas su dviem figūromis“ parduotas už 90,312,500 dolerių. Jis nupirktas po kiek daugiau nei devynias minutes trukusio varžymosi, kurio metu dominavo du telefonais skambinę kainos siūlytojai. Nei vieno iš jų tapatybė neatskleista.

Ankstesnis rekordas už brangiausią tebegyvenančio menininko kūrinį priklausė amerikiečiui Jeffui Koonsui. Jo skulptūra „Šuo iš balionėlių (oranžinis)“ (Balloon Dog (Orange)) 2013 metais „Christie’s“ aukcione parduota už 58,4 milijonus dolerių.

Parengta pagal užsienio spaudą.  

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!