Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2018 m. 23 lapkričio d. 19:28
Išvyskite rekordinį J. Basanavičiaus portretą: sukurti panaudota 10 tūkst. pašto ženklų

Menininkės Jolitos Vaitkutės iš daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų sukurtas tautos patriarcho dr. Jono Basanavičiaus portretas po beveik dvejus metus trukusios kelionės po Lietuvą grįžo į Vilnių. Patriarcho gimimo dienai paminėti rekordu pripažinta mozaika eksponuojama centriniame Vilniaus pašte, kur kiekvienas gali iš arti apžiūrėti unikalų kūrinį ir prie jo nusifotografuoti.

„Simboliška, kad Lietuvai švenčiant Valstybės atkūrimo šimtmetį, vieno iškiliausių tautinio atgimimo iniciatorių – dr. Jono Basanavičiaus – portretas apkeliavo didžiuosius miestus ir miestelius. Tai – lietuvybės veidas iš praeities, pavaizduotas netikėta originalia forma, kuri suprantama ir dabartinei kartai. Jaunimas, kurį ne visada galima sudominti Lietuvos istoriniu palikimu, turėtų ateiti bent jau dėl rekordo – pasižiūrėti, kaip atrodo iš tūkstančių pašto ženklų suklijuota asmenybė, žinoma iš vadovėlių ir prie jo  pasidaryti asmenukę. Tokios progos gali ir nebepasitaikyti“, – šypsosi Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Mozaika iš galioti nustojusių ir iš apyvartos išimtų lito nominalo pašto ženklų buvo sukurta 2016 metų pabaigoje. Šitaip tąsyk kūrybiškai atsisveikinta su daugiau nei du dešimtmečius leistais „litiniais“ pašto ženklais, kuriuos pakeitė euro nominalo pašto ženklai. Šį neįprastą paveikslą sukūrė dailininkė J. Vaitkutė. Jaunoji menininkė, visą pasaulį stebinanti savo unikaliais kūriniais iš maisto produktų ir kitų netikėčiausių daiktų bei medžiagų, pašto ženklus kūrybai buvo pasitelkusi pirmąkart.

Rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“ pripažino, kad iš daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų suklijuotas dr. J. Basanavičiaus portretas yra vienintelė ir didžiausia pašto ženklų mozaika.

 

Šiemet po Lietuvą keliaujanti pašto ženklų mozaika yra viena iš iniciatyvų, skirtų paminėti atkurtosios Valstybės šimtmetį ir 2018-aisiais minėsimą Lietuvos pašto 100 metų sukaktį. Svarbiems Lietuvos istorijos įvykiams, žymintiems kelią į Nepriklausomybę ir modernios valstybės kūrimą, įamžinti yra leidžiami pašto ženklai, vyksta kiti renginiai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!