Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 18 rugsėjo d. 15:10
Net 8 Oskarus susišlavęs filmas „Amadėjus“ atskleidžia Mocarto talentą ir kančias

Kadras iš filmo.

Rubriką „Filmai apie meną“ pratęsiame dar vienu filmu apie muziką. Šįkart tai – net 8 Oskarus pelniusi žymiojo čekų režisieriaus Milošo Formano drama „Amadeus“, pasakojanti apie, ko gero, garsiausią visų laikų kompozitorių Volfgangą Amadėjų Mocartą.

Mocartas gimė 1756 metais Austrijoje, Zalcburgo mieste. Jo tėvas buvo ganėtinai žymus smuikininkas, klavesinininkas, vargonininkas ir kompozitorius. Būtent jis nuo mažumės rūpinosi sūnaus muzikiniu išsilavinimu. Mocarto gabumai iš tiesų išaiškėjo labai anksti – vos ketverių, o metais vėliau tėvas užrašė pirmuosius savo vaiko sukurtus menuetus! Šeima nuolat gastroliavo po visą Europą,  Mocarto jau tuomet klausėsi kilminga užsienio šalių publika. Sulaukęs septyniolikos, muzikos genijus buvo sukūręs bent 4 operas, 13 simfonijų, 24 sonatas ir parašęs kitus darbus.

Daugmaž nuo tokio amžiaus filme ir galime sekti Mocarto, kurį nepriekaištingai įkūnija aktorius Tomas Hulcė, gyvenimą, kupiną ne tik šlovės, bet ir visiško skurdo, gašlių kaukių puotų ir girtuoklysčių, didingų koncertų ir širdį draskančių dramų su artimiausiais žmonėmis. Tai – vienas labiausiai įkvepiančių filmų apie meną, įrodantis, kad tikro talento negali sustabdyti nei nepriteklius, nei liga, nei gresianti mirtis, kuri Mocartą užklupo tokį jauną – vos sulaukusį trisdešimt penkerių…

IMDb: 8,3

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!