Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 rugsėjo d. 10:23
Gydymo galią turėjusio šv. Luko vienuolyne Graikijoje – įspūdingos mozaikos

Šv. Luko vienuolynas Graikijoje. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Besidomintiems UNESCO saugomais objektais šį kartą siūlome nusikelti į Graikiją. Čia, kalnų apsuptyje, įsikūręs šv. Luko (Hosios Loukas) vienuolynas – vienas įspūdingiausių ir žymiausių šalies vienuolynų, turistus ir vietinius žavintis nuostabiomis sienų mozaikomis.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. gruodžio 2 d. portale vilniausgalerija.lt

Kalbant apie vienuolyno įkūrimą, būtina pradėti nuo graikų vienuolio ir šventojo Luko kuris, kaip pasakojama, turėjo gydymo dovaną ir gebėjo pasveikdinti net sunkiausius ligonius. Būtent šv. Lukas X amžiuje inicijavo bažnyčios statybas, čia jis ir palaidotas. Pasakojama, kad po šventojo mirties žmonės vis dar atvykdavę aplankyti relikvijų ir nakvodavę ne tik bažnyčioje ar vienuolyne, bet ir pačioje kriptoje. Teigiama, kad daugelis jų patirdavo įvairiausių stebuklų, dažniausiai susijusių su išgijimu. Be viso to, šv. Lukas dar galėjo nuspėti ateitį. Jam pavyko nustatyti Kretos išvadavimo datą, bulgarų invaziją ir net savo paties mirties dieną.

Susiję:
Sokotros salynas – nežemiškos floros ir faunos karalystė

Įžymųjį vienuolyną, kurį patogiausia pasiekti automobiliu, galima rasti netoli Distomo miesto, Helikono kalno papėdėje. Vienuolynas, apsuptas žaliuojančių slėnių ir alyvmedžių giraičių, turi varpinę, refektorių (viduramžių krikščionių vienuolyno salė, valgomasis) ir dvejas bažnyčias. Viena jų, mažesnioji, skirta Dievo motinai, o antrojoje, didesnėje ir pagrindinėje šventykloje, palaidotas pats šv. Lukas.

Manoma, kad Dievo motinai skirta bažnyčia, pastatyta X amžiuje, savo architektūra tapo prototipu daugybei kitų klasikinių Bizantijos bažnyčių pietų Graikijoje. Jei pastaroji bažnyčia daugiausiai stebina savo išore, tai pagrindinė bažnyčia kviečia pažvelgti į vidų. Čia kone įspūdingiausia komplekso detalė – puikiai išsilaikiusios sienų ir lubų mozaikos, reprezentuojančios biblines scenas ir atspindinčios bizantiškąją kultūrą.

Šv. Luko vienuolynas Graikijoje. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Šv. Luko vienuolynas Graikijoje. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Komplekse taip pat galima rasti ir įspūdingas freskas bei apaštalų portretus. Įdomu tai, kad dalis jų buvo atrasti tik XX amžiuje, atliekant tyrinėjimo darbus. Kai kurie istorikai teigia, kad šv. Luko vienuolyne esančios mozaikos bei freskos yra vienas geriausiai išsilaikiusių Bizantijos meno pavyzdžių visame pasaulyje. Būtent dėl šių savybių vienuolyno kompleksas ir pateko į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą (kodas kultūros vertybių registre: 537), kuriame puikuojasi kartu su dar dviem Graikijos vienuolynais, taip pat pasižyminčiais išskirtinėmis estetinėmis ir architektūrinėmis savybėmis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!