Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 3 gruodžio d. 22:00
Jauku ir prasminga: 7 kalėdinių dovanų idėjos žmonėms, mylintiems meną

Atėjus švenčių laikotarpiui daugelis skuba ieškoti, kokiomis dovanomis pradžiuginti artimuosius šv. Kalėdų ar Naujųjų metų proga. Siūlome 7 idėjas jaukioms ir prasmingoms dovanoms, turinčioms išliekamąją vertę ir kuriančioms šiltus prisiminimus.

Primename, kad visas žemiau nurodytas prekes galite įsigyti „Vilniaus galerijos“ pardavimo vietose. Tai – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Utenoje įsikūrę „Parketo ir tapeto“ bei „Vilniaus parketo“ salonai (tikslūs jų adresai – čia). Šiose parduotuvėse rasite ne tik „Vilniaus galerijos“ parduodamus kūrinius bei knygas, bet ir papildomą autorinės rankų darbo keramikos, tekstilės asortimentą. Kviečiame užsukti ir pasižvalgyti!

7. Autorinės rankų darbo keramikos kūrinys

Nors keramikos prekių – puodelių, indų, vazų – dabar galima rasti kiekvienoje didesnėje parduotuvėje, masinės gamybos darbai ir autorinės rankų darbo keramikos kūriniai labai skiriasi ne tik savo kokybe, bet ir proceso metu įdėta šiluma. Štai keramikė, skulptorė Eglė Einikytė, kalbėdama apie savo švenčių metu itin daug dėmesio sulaukiančius angeliukus, sako: „Menininkas kuria tai, kas jam artima. Mano angelai daugiau idėjiniai: švarūs, tyri, primenantys iš dangaus atėjusią žinią. Tai daugiau improvizacija, aš galiu sukurti tik angelo pavidalą. Manęs dažnai klausia: gal jūsų angelai neša sėkmę? Tikrai negalėčiau taip pasakyti. Nebent meilę, kurią įdedu kurdama darbus. Žmonės parsineša ją į namus ir dovanoja kitiems.“

E. Einikytės keramika.

Be minėtos E. Einikytės, „Vilniaus galerijos“ pardavimų vietose taip pat pamatysite unikalių keramikės Jovitos Laurušaitės figūrinių indų – moterų formos vazų, ypatingas keramikos degimo krosnių technologijas įvaldžiusios Beatričės Kelerienės stalo keramikos – klasikinės arbatos estetika persmelktų puodelių ir arbatinukų bei žaismingų ir subtilių Violetos Ganušauskienės indų, vazelių, skulptūrėlių (rankų darbo keramika).

Daugiau (autorinės) rankų darbo keramikos darbų pamatysite čia

6. Grafikos darbas

Nors vis dar paplitusi nuomonė, kad paveikslai yra be galo brangi dovana, iš tiesų grafikos kūrinių galima įsigyti už ne tokią ir didelę kainą – pradedant 30 eurų. „Labiausiai paplitusi nuomonė, kad meno kūrinys yra brangus ir dėl to ne kiekvienam pasiekiamas. Tai – ne tiesa. Tarptautiniu mastu pripažintų Lietuvos grafikos meistrų kūryba daug kam yra prieinama, ir puikiausiai galėtų suteikti išskirtinumo privatiems namams, kur išlaidos interjerui nėra didelės. Iš tiesų, gerai sukomponavus tris ar keturis nedidelius ir nebrangius grafikos darbus būstui galima suteikti įsidėmėtino autentiškumo“, – spalį vykusios parodos „Menas interjerui“ metu yra sakiusi kuratorė dr. Ramutė Rachlevičiūtė.

„Vilniaus galerijoje“ galite rinktis tarp plačiai įvertintų Nacionalinės premijos laureatų Mikalojaus Povilo Vilučio, Birutės Žilytės, Algirdo Steponavičiaus darbų ar romantiškų, dažnai paryžietiškos atmosferos Editos Suchockytės ofortų bei kitų gerai žinomų autorių kūrinių.

Daugiau grafikos darbų pamatysite čia

5. Tapybos paveikslas

Tapybos darbai paprastai brangesni nei grafika, tačiau, jei ieškote prabangesnės dovanos, pataikysite tiesiai į dešimtuką. Tiesa, nepamirškite priminti, kad paveikslą gavęs žmogus jo nekabintų per aukštai arba tiesiog atsitiktinai – išnaudodamas seną vinį sienoje. Rekomenduojama meno kūriniams surasti vietą akių lygyje, kad jie būtų pastebimi, nepasimestų ir kurtų aplinką.

Skoniai skirtingi, tačiau „Vilniaus galerijoje“ bene kiekvienas ras kažką artimo: ar tai būtų universalūs Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės kelionių peizažai, įspūdingi akvarelės meistro Sergiy Lysyy sukurti Lietuvos miestų ar kameriški, ramybe spinduliuojantys Jono Mackonio-Mackevičiaus mylėto Vilniaus vaizdai.

Daugiau tapybos darbų pamatysite čia

4. Fotografijos kūrinys

Nors daugelis namuose dažniausiai turi bent keletą įrėmintų artimų žmonių nuotraukų, dovanoti tam tikro autoriaus fotografijos meno kūrinį vis dar nėra taip įprasta. Ir be reikalo. Gera menininko fotografija gali tapti jūsų kambario akcentu, priminti mylimą šalį ar tiesiog kurti norimą atmosferą.

Rimantas Dichavičius, „Smilgų pievoje“ (iš ciklo „Žiedai tarp žiedų“).

„Jeigu kalbėtume apie fotografiją, atsiribodami nuo aplinkos, darydamas kiekvieną kadrą įsivaizduoju jam tinkamą formatą. Mąstydamas apie praktinę funkciją, galvoju apie konkrečią erdvę, situaciją, kontekstą. Tiesą sakant, visada galvoju apie fotografijos pritaikymo galimybę. Fiksuodamas žmones, siekiu atspindėti esamojo laiko tikrovę, kuri, priklausomai nuo aplinkybių, galėtų prabilti skirtingais – parodos, albumo, prisiminimo – pavidalais. Fotografuodamas architektūrą, interjerus ir peizažus, įsivaizduoju, kaip jie atrodys ant sienos. Interjero nuotrauka turi kelti estetinį pasigėrėjimą, būti kompoziciškai tvarkinga, lengva. Tokios fotografijos gražina žmogaus gyvenimą, palengvina jo būtį“, – viename interviu yra minėjęs fotomenininkas Arūnas Baltėnas.

Tarp „Vilniaus galerijos“ fotografijos darbų – A. Baltėno Venecijos, Sankt Peterburgo, Paryžiaus miestų ciklai, didingi Raimondo Paknio nykstančios senosios architektūros liudijimai bei Lietuvos fotografijos legendos Rimanto Dichavičiaus kūriniai, įskaitant ir garsųjį ciklą „Žiedai tarp žiedų“, kadaise sukėlusį milžinišką ažiotažą visoje tuometinėje Sovietų Sąjungoje.

Daugiau fotografijos darbų pamatysite čia

3. Knygos apie Vilnių

Ar gali būti kas vertingesnio už knygą? Sostinės mylėtojams, besidomintiems jos kultūriniais paminklais ir istoriniais liudijimais, „Vilniaus galerijoje“ rasite tikrai puikių leidinių: vieno žymiausių Lietuvos fotografų Jano Bulhako, Stanislawo Filiberto Fleury, Gedimino Jucio fotoalbumus, atskleidžiančius, kaip keitėsi ir atrodė Lietuvos sostinė skirtingais istoriniais etapais, Vido Poškaus, Giedrės Jankevičiūtės, Tomo Venclovos istorinius miesto tyrinėjimus ir solidžias kitų gerai žinomų autoritetų knygas.

Daugiau knygų apie Vilnių pamatysite čia

2. Knygos apie meną

Knyga apie meną – subtili dovana kiekvienam kultūra besidominčiam ar ją pažinti norinčiam žmogui. Tai gali būti tam tikro autoriaus kūrybą („Rimtautas Vincentas Gibavičius“, „Antanas Kmieliauskas“, „Paslaptingas būties švytėjimas“, „Kazys Varnelis“), epochą, judėjimą ar kitą reiškinį („Įvadas į modernizmą“, „Įvadas į postmodernizmą“, „Lietuvos tapyba. 1960-2013“) apžvelgiantys, tyrinėjantys leidiniai, taip pat konkrečių menininkų darbų fotoalbumai, pavyzdžiui, jau minėtas žymusis fotografo R. Dichavičiaus ciklas „Žiedai tarp žiedų“.

Daugiau knygų apie meną pamatysite čia

1. Knygos vaikams

Apie meną ir kultūrą vaikams reikia pasakoti nuo mažens – tik tuomet jie po truputį pamils ir ims suprasti minėtas temas, o muziejai, paveikslai ir kūryba apskritai taps jų natūralia ir neatsiejama asmenybės dalimi. Tad siūlome pradėti nuo knygų, parašytų mažiesiems skaitytojams suprantama kalba ir pateiktų patrauklia forma. Jos pasakoja apie meną, dizainą, pristato žymiausius dailininkus ir dailininkes, garsiausius jų kūrinius ar supažindina su Vilniaus padavimais.

Daugiau knygų vaikams pamatysite čia

Visas jus dominančias prekes galite pamatyti puslapiuose www.vilniausgalerija.lt bei www.parketasirtapetas.lt, o gyvai apžiūrėti ir įsigyti – „Vilniaus galerijos“ pardavimo vietose. Tai – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Utenoje įsikūrę „Parketo ir tapeto“ bei „Vilniaus parketo“ salonai (tikslūs jų adresai – čia). Šiose parduotuvėse rasite ne tik „Vilniaus galerijos“ parduodamus kūrinius bei knygas, bet ir papildomą autorinės rankų darbo keramikos, tekstilės asortimentą. Rezervuoti prekes ir gauti daugiau informacijos galite, paskambinę telefonu +370 5 275 3108 arba +370 652 95965.

Laimingų ir jaukių švenčių jums linki „Vilniaus galerija“!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!