Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 23 balandžio d. 14:09
„Europos išniekinimas“: Pasaulinis karas pareikalavo ne tik žmonių gyvybių, bet ir meno aukų

Kadras iš filmo.

Rubrikoje „Filmai apie meną“ jau rašėme apie keturis vaidybinius filmus, tad šįkart trumpai pristatome dokumentinę 2006 metų juostą „Europos išniekinimas“ („The rape of Europa“), pastatytą pagal to paties pavadinimo knygą.

Visi gerai žino apie Antrojo pasaulinio karo metu nacių nusineštas nekaltų žmonių gyvybes ir panašius žiaurumus, tačiau filme nušviečiama kita jų pusė, apie kurią daugelis paprastai nė nesusimąsto. Tai – Hitlerio ir jo bendražygių nusikaltimai menui.

„Europos išniekinime“ atskleidžiamos didžiausio istorijoje kultūros vertybių naikinimo, masinių meno vagysčių, vykdytų paties Hitlerio ar jo įpėdinio Geringo nurodymu, detalės. Žiūrėdami filmą, sužinosite apie vieno žiauriausių visų laikų diktatoriaus planus sukurti kolosalų meno muziejų nacistinėje Vokietijoje, nenusisekusią dailininko karjerą (filme netgi išsakoma mintis, kad Hitlerio neapykanta žmonijai – viso labo neišsipildžiusių menininko ambicijų pasekmė), taip pat išgirsite liudijimus tų, kurie karo akivaizdoje buvo pasiryžę paaukoti savo pačių gyvybes dėl pasaulinio lygio meno šedevrų, tokių, kaip Gustavo Klimto „Adelė Bloch-Bauer“, išvysite, kaip iš garsiausių muziejų evakuotos sunkiausios Mikelandželo skulptūros ir kaip atrodė slėptuvės, kuriose jau po karo atrasti apdulkėję ir suniokoti Europos meistrų kūriniai.

„Europos išniekinimas“ – tai meno ekspertų ir paprastų žmonių, dalyvavusių to meto įvykiuose, istorijos, iliustruotos autentiška vaizdine medžiaga ir kvapą gniaužiančiais faktais. Rekomenduojame!

IMDb7,7  

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!