Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 9 birželio d. 09:36
Vienas keisčiausių pasaulio muziejų kviečia panerti po vandeniu

 

2009 m. atidarytas muziejus Kankune, Meksikoje, nustebino net visko mačiusius keliautojus. Užuot apsilankius erdviose muziejaus galerijose, lankytojams siūloma užsidėti nardymo įrangą ir panerti į 6 metrų gylį – muziejuje po vandeniu eksponuojama apie 500 skulptūrų.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. gruodžio 28 d. portale vilniausgalerija.lt

Idėja kurti povandeninį muziejų kilo neatsitiktinai. Pamačius, jog vis daugiau turistų domisi nardymu ir daro žalą koraliniams rifams, Nacionalinio jūrų parko direktorius Jaime Gonzales Canto nusprendė sukurti alternatyvą ir įrengti skulptūrų parką, galintį lengviau pakelti didžiulius turistų srautus. Taip įkurtas didžiausias pasaulio povandeninis muziejus, kurio eksponatai padeda išsaugoti tikruosius ir natūralius koralų rifus. O nardant tarp įspūdingų skulptūrų galima išvysti, kaip ir jas pamažu apsupa gamta. Visos skulptūros sukurtos iš specialių medžiagų, skatinančių koralų augimą. Čia neatsitiktinai jau įsikūrė koraliniai polipai, plaukioja įvairios žuvys ir kiti vandens gyventojai.

 

Daugumą parko skulptūrų sukūrė britas Jason deCaires Taylor. Jis – ne tik menininkas, bet ir aplinkosaugininkas bei povandeninės fotografijos profesionalas, savo meno kūrinius pristatęs ir povandeniniame skulptūrų parke Grenadoje. Visgi didžiausia jo darbų kolekciją puošia būtent Kankuno povandeninį muziejų. Kaip teigia darbų autorius, skulptūrų sukūrimas – tik pradžia, toliau darbą tęsia pati gamta. Šiuo metu muziejuje galima pamatyti apie 500 darbų, kurias kūrė ne tik J. Taylor, bet ir Meksikos menininkai.

Povandeninio muziejaus skulptūros išsidėsčiusios 420 kvadratinių metrų teritorijoje, o kūriniai sveria apie 200 tonų. Čia per metus sulaukiamia virš 100 tūkstančių lankytojų, kurie po vandeniu stūksančius kūrinius gali išvysti keliais būdais. Drąsiausi muziejaus lankytojai kviečiami panirti į 3-6 metrų gylį, naudojantis specialia nardymo įranga. Nenorintiems nerti taip giliai siūloma pasinaudoti paviršinio nardymo galimybe, plaukiojant su vamzdeliu. Na, o nenorintys sušlapti lankytojai gali rinktis pasiplaukiojimą laiveliu su stikliniu dugnu.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!