Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 17 sausio d. 12:03
F. Fellinio klasika tapęs „8 ½“: neįprastas pavadinimas ir slidi riba tarp tikrovės ir fikcijos
Fellini 8 ½

Kadras iš filmo.

Italų kino legendą Federico Fellinį dauguma vadina tiesiog genijumi, vienu geriausiu kada nors kūrusių kino režisierių. Jį išgarsino tokie filmai, kaip „Kelias“ (1954), „Saldus gyvenimas“ (1960), „Amarkordas“ (1973), „Roma“ (1972), bet didžiausią šlovę atnešė viena daugiausiai analizuotų juostų kino istorijoje, pavadinimu „8 ½“ (1963), pelniusi du Oskarus.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. sausio 4 d. portale vilniausgalerija.lt

F. Fellinio motyvas filmo pavadinimui pasirinkti įdomus. Iki 1963 metų, kuomet pasirodė „8 ½“, režisierius, jo paties žodžiais tariant, buvo sukūręs septynis su puse filmo (puse filmo autorius įvardijo kolaboraciją su kitu kino režisieriumi Alberto Lattuada). Tad „8 ½“ tapo F. Felliniui jo aštuntuoju su puse filmu.

 

Tiesa, bandant interpretuoti pavadinimą, siejant jį su pačiu filmo turiniu, galima įžvelgti ir kitą prasmę – dvilypumą tarp pagrindinio veikėjo išgyvenamos tikrovės ir su ja susipynusios fikcijos – sapnų, fantazijų, prisiminimų. O filmas apie tai ir pasakoja. Jo siužetas sukasi aplink kino režisieriaus Guido Anselmi personažą (akt. Marcello Mastroianni), kurį kamuoja kūrybinė krizė. Situacija išties nepavydėtina: kontraktas naujo filmo gamybai jau pasirašytas, daugybė pinigų jau išleista gigantiškoms fantastinėms dekoracijoms, o įkvėpimo, idėjų nėra. Tiesą sakant, režisierius nė neįsivaizduoja, apie ką bus jo naujasis kūrinys. Bandydamas atgauti kūrybines galias ir pataisyti sveikatą sanatorijoje, Guido susiduria su įkyriais kino aktoriais, žurnalistais, ramybės jam neduoda meilužė, žmona, prodiuseris, scenaristas… Galop, palūžęs režisierius visai praranda pasitikėjimą savimi ir panyra į jau anksčiau minėtas fantazijas – pusiau tikrą, pusiau iliuzinį pasaulį.

Teigiama, kad filmo personažas yra paties F. Fellinio alter-ego, o „8 ½“ – tam tikra dalimi autobiografinė juosta: garsusis italų kino meistras po itin sėkmingo „Saldaus gyvenimo“ sukūrimo irgi buvo susidūręs su krize, tačiau sugebėjo ją įveikti. Savo patirtį jis perteikė ypač autentiškai pavaizduodamas menininko vidinį pasaulį, didžiules ir dažniausiai sudėtingai įgyvendinamas ambicijas, o žvelgiant plačiau – žmogaus pastangas atrasti laimę ir vidinę ramybę chaotiškame gyvenime, kuriame nuolat susiduria lūkesčiai, praeitis, aplinka, kiti mūsų likimus formuojantys žmonės.

Niekas nesiginčija – F. Felliniui savąsias ambicijas, kuriant filmą „8 ½“, įgyvendinti pavyko su kaupu. Tai – meistriškai nufilmuota, klasika tapusi gurmaniška juosta, kurią, kaip tokiais atvejais sakoma, pamatyti bent kartą gyvenime tiesiog privaloma.

IMDb8,1 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!