Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 14 sausio d. 20:57
Gražiausiu pasaulyje save titulavusiame knygyne knygos laikomos voniose: kodėl?

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Jei nežinote, kaip tarpusavyje gali derėti katės, nebenaudojamos vonios ir šimtai knygų, kviečiame pasivaikščioti po Veneciją ir užklysti į nedidelį, tačiau įspūdį paliksiantį „Acqua alta“ knygyną. Keistas, save gražiausiu pasaulyje titulavęs knygynas, įsikūręs netoli šv. Jono ir Pauliaus bazilikos, jau pelnė turistų bei vietinių simpatijas.

Gražiausiame pasaulio knygyne lankytojai ras keletą kambarių, nuo žemės iki lubų prikrautų knygomis, keistų rakandų, žemėlapių, manekenų ir paveikslų. Ko gero, labiausiai į akis kris nepaprastas būdas laikyti knygas – beveik visos jos sukrautos į nebenaudojamas vonias, konteinerius ir vandens nepraleidžiančias dėžes. Knygyno įkūrėjai teigia, kad knygas šitaip laiko ne šiaip sau – taip jos apsaugomos nuo kiekvieną žiemą pasitaikančių potvynių, užliejančių patalpas. Jei į knygyną užeisite ramesnę dieną, greičiausiai išvysite ir keletą kačių, ramiai besiilsinčių tarp knygų.

 

Nors gali susidaryti vaizdas, jog dauguma čia esančių knygų naudotos, iš tiesų, apie 60 procentų knygyno leidinių yra nauji – čia galima rasti bestselerių, knygų apie Veneciją, komiksų ir literatūros įvairiomis kalbomis (gerai paieškoję radome ir lietuvišką knygą apie Vilnių).

Knygyne nemažai atrakcijų – iš knygų pastatyti laiptai ar tiesiai į kanalą vedantis „atsarginis“ išėjimas. Jaukiai įsitaisius čia galima ne tik paskaityti, bet ir stebėti  pro šalį plaukiančias gondolas. Nors dauguma žavisi neįprastu knygų panaudojimu, kiti knygyno išmonę linkę kritikuoti: esą, vaikščioti iš knygų padarytais laiptais ar laikyti jas ant žemės tiesiog nepagarbu.

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Nepaisant skeptikų, 2004 metais duris atvėrusį knygyną rasite daugumoje gidų apie Veneciją, o viename didžiausių kelionių portalų „TripAdvisor“ šis objektas įvertintas itin aukštais balais – 4,5/5 žvaigždutėmis. Kviečiame jį įdėmiau apžiūrėti „Vilniaus galerijos“ fotoreportaže.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!