Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 24 sausio d. 13:04
Eidamas 97 metus mirė režisierius Jonas Mekas

 

Sausio 23 dienos, trečiadienio, rytą, eidamas 97-uosius metus, mirė žinomas lietuvių kilmės Jungtinių Amerikos Valstijų filmų kūrėjas, amerikietiškojo avangardo kino pradininkas, kino kritikas, kuratorius, prozininkas Jonas Mekas. J. Meko gyvybė užgeso Niujorke, kur autorius gyveno ir dirbo. Menininkas bus palaidotas Lietuvoje.

Jonas Mekas gimė 1922 metų gruodžio 24 dieną Semeniškiuose (Biržų apskr.). 1943 metais baigė Biržų gimnaziją, 1944-aisiais traukėsi į Vakarus. Vokietijoje pateko į karo belaisvių stovyklą ir turėjo dirbti priverstinius darbus. 1946–1948 metais Mainco universitete studijavo filosofiją ir romanistiką, buvo žurnalo „Žvilgsniai“ redaktorius. 1949-ųjų pabaigoje emigravo į JAV ir apsistojo Niujorko Bruklino rajone. Netrukus įsigijo 16 mm kino kamerą ir ėmė filmuoti jį supusią kasdienybę, vėliau – kurti savo filmus.  Šeštajame dešimtmetyje J. Mekas kartu su broliu pradėjo leisti žurnalą „Film Culture“, savo straipsnius publikavo daugybėje to meto kino žurnalų. 1962 menininkas kartu su broliu įkūrė „The Film Makers’ Cooperative“, o 1964 metais – „The Filmmakers’ Cinematheque“, kuris išaugo į „Anthology Film Archives“ – vieną didžiausių pasaulyje amerikiečių avangardinio filmo archyvų. Ilgainiui J. Mekas tapo viena pagrindinių Amerikos avangardinio filmo asmenybių ir dabar vadinamas amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu.

J. Mekas artimai bendravo ir dirbo su tokiais menininkais kaip Jurgis Mačiūnas, Andy Warholas, Nico, Allenas Ginsbergas, Yoko Ono, Johnas Lennonas ir Salvador Dalí.

 

2007-aisiais menininkui J. Mekui Prezidentas Valdas Adamkus išimties tvarka suteikė Lietuvos Respublikos pilietybę. 2008 metais už nuopelnus meno ir mokslo srityse Austrijos Menų komiteto sprendimu J. Mekui įteiktas aukščiausiasis Austrijos apdovanojimas – Pasižymėjimo ženklas. Gavęs šį apdovanojimą, J. Mekas taip pat tapo Austrijos Menų komiteto nariu. 2011-aisiais Biržų rajono savivaldybės sprendimu J. Mekui suteiktas Biržų garbės piliečio vardas. Garsių menininkų „Fluxus“ kolekcijas pristato Vilniuje įsteigtas Jono Meko vizualiųjų menų centras.

Susiję:

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl menininko Jono Meko mirties. Pasak šalies vadovės, netekome išskirtinio talento menininko, filmų kūrėjo Jono Meko. Laisvos dvasios asmenybė J. Mekas net ir toli būdamas nuo gimtinės visada buvo artimas Lietuvai ir nuolat kūrė ypatingą, savitą avangardinio meno pasaulį, kuriame atsispindėjo nepaprasta gyvenimiška ir kultūrinė patirtis bei didelis jautrumas ir atvirumas. Prezidentė pabrėžė, kad menininko kūryba tapo įkvėpimo šaltiniu daugeliui įvairių kartų kūrėjų. Tai buvo nuolat girdimas ir pasaulyje atpažįstamas lietuviškas balsas, kuris visiems laikams išliks meno istorijoje.

Plačiau u J. Meko kūryba galite susipažinti puslapyje jonasmekas.com.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!