Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 25 sausio d. 23:55
Venecijos karnavalo akcentas Marijų šventė: kaip su ja susiję piratai ir 12 merginų?

 

Venecijos karnavalas, prasidedantis sausio pabaigoje ir trunkantis iki vasario vidurio, – viena įspūdingiausių Italijos švenčių, kasmet pritraukianti būrius turistų iš viso pasaulio. Susipažinkite su vienu karnavalo akcentų – „Festa delle Marie“, lietuviškai – Marijų švente, kurios šaknys siekia dar X amžių ir mena kiek neįprastą miesto istoriją.

Pagal venecijietišką tradiciją, kasmet, sausio 31 dieną, jaunavedžių poros buvo sutuokiamos San Pietro di Castello bažnyčioje, o šia proga mieste vykdavo šventės, šokiai, būdavo ruošiamos vaišės. Dvylikai neturtingų miesto merginų taip pat buvo leidžiama susituokti, o jų sutuoktuvių išlaidos – kraičiai, apranga, papuošalai – padengiami. 973 metais, vykstant vienai tokių švenčių, į miestą įsiveržė piratai, kurie, išžudę didelę dalį šventės dalyvių, pagrobė ne tik merginų kraičius, bet ir pačias merginas. Vis dėlto venecijiečiams pavyko merginas ir turtus susigrąžinti, o šis įvykis šventei suteikė iki tol neregėtą svarbą.

Susiję:

Nuo to laiko, kiekvienais metais sausio 31 dieną, vykdavo procesijos, kurioms tradiciškai būdavo ruošiamos medinės, nepaprastai gražios merginų skulptūros, o į šventes atvykdavo ir svečiai iš kitų šalių. Ir nors dėl sunkios finansinės padėties ir karo su Genuja nuo XIV amžiaus Marijų šventę švęsti nustota, pastaraisiais metais ši šventė atgyja Venecijos karnavalo metu. Žinoma, poros oficialiai nebetuokiamos, tačiau pagal senąsias tradicijas renkama dvylika Venecijos merginų, kurioms vasario 3 dieną tenka garbė žengti eisenoje. Na, o šventės dalyviams ir žiūrovams suteikiama puiki proga išvysti viduramžių ir Renesanso kostiumus bei pajusti anų laikų atmosferą. Žemiau – fotoreportažas iš 2018 metų šventės.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!