Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 birželio d. 09:31
Dokumentinis filmas apie tarpkultūriškumą paskatins kalbėtis su vaikais

Kadras iš filmo.

Šį kartą rubrikoje „Filmai vaikams“ pristatomas ne animacinis, bet dokumentinis filmas, su kuriuo Lietuvos žiūrovai galėjo susipažinti dar 2017 metais, tarptautinio žmogaus teisių filmų festivalio „Nepatogus kinas“ metu. Tarp festivalio filmų  „Lagūna“ pateko neatsitiktinai. Tai – keliasluoksnė juosta, kurioje pasakojama apie šeimą, socialinę atskirtį, kitoniškumą, svetimą kultūrą. Filmas kviečia pasigrožėti vaizdais ir pasinerti į majų gyvenimą, o po jo – pasikalbėti, padiskutuoti ir jautriau pažvelgti į aplink supantį pasaulį.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. sausio 26 d. portale vilniausgalerija.lt

Juosta pasakoja apie Yu’uk ir José, du berniukus gyvenančius uždarame kaimelyje Meksikos pietuose. Kaip teigia filmo režisierius Aaron Schock, mintis sukurti filmą apie majų bendruomenę kilo visai neplanuotai. Su šeima atvykęs į Čiapaso valstiją režisierius nutarė apsilankyti atogrąžų miškų kaimeliuose, kuriame jo paties vaikai susipažino su filmo veikėjais ir netgi trumpam tapo draugais. Kūrėjas buvo nustebęs, kokie subrendę ir kiek daug mokantys buvo sutiktieji – vos būdami dvylikos metų, jie galėjo aprūpinti maistu visą savo šeimą, puikiai žinojo apie slypinčius pavojus, mokėjo savimi pasirūpinti.

Iš pirmo žvilgsnio, vietinių berniukų gyvenimas atrodo magiškas – jie žvejoja nuostabaus grožio lagūnoje, klajoja po milžiniškus miškus, žaidžia. Tačiau filme atskleidžiamas ne tik vaikystės žavesys. Jis paliečia ir rimtus gyvenimo aspektus, pavyzdžiui, nesugebėjimą pritapti. Anot režisieriaus, vos nueidavę į mokymosi įstaigą minėti vaikai pasimesdavo, išsigąsdavo, o sunkios ispanų kalbos pamokos nuolat primindavo apie mažai pažįstamą šiuolaikinį pasaulį. Ir tai – ne vienintelė bėda berniukų gyvenime. Jų šeimą vienas po kito aplanko įvairūs iššūkiai – senyvo amžiaus tėtis nebegali dirbti, sesuo susilaukia sunkiai sergančio vaiko, maža to, sunyksta šeimai ypač svarbūs pasėliai. Yu’uk greitai supranta, kad atsisveikinimas su ramiu gyvenimu ir savo mažuoju broliuku gali būti vienintelė išeitis, išgelbėsianti artimuosius.

„Lagūna“ – vizualiai pribloškiantis pasakojimas, kuris ne tik lepina žiūrovus fantastiškais vaizdais, bet ir kviečia kalbėtis – apie šeimą, vertybes, laisvę, skirtingas kultūras ir jų vietą šiuolaikiniame pasaulyje. Padiskutuoti apie tai po filmo galėsite su visa šeima.

Pedagogai ir mokyklų psichologai filmą gali pamatyti čia

IMDb: 7,5 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!