Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 12 vasario d. 14:54
„Kaunas Jazz“ paskelbė festivalio programą: ką galėsite išgirsti šiais metais?

Bobby McFerrin | Organizatorių nuotr.

Pavasarį 29-ąjį kartą vyksiantis festivalis „Kaunas Jazz“ šiandien atskleidžia visas kortas. Vienas ryškiausių kasmetinių Lietuvos džiazo renginių skelbia visą programą, kuri aprėps net vienuolika dienų ir skambės septyniuose šalies miestuose.

Į naujas erdves persikeliantys koncertai po atviru dangumi ir naktiniai renginiai, vienas iki šiol niekada festivalio programoje nešmėžavęs miestas ir daug intriguojančių vardų – artėjant trisdešimtmečio jubiliejui, „Kaunas Jazz“ klausytojus pasitinka smarkiai atsinaujinęs.

Prie balandžio 12-28 dienomis vyksiančių pavasario koncertų šįkart iškart prijungiamas ir rudenį publikos laukiantis pasirodymas – rugsėjo 22 dieną Kauno „Žalgirio” arenoje koncertuos jausmingasis „Eurovizijos“ laimėtojas, pernai Vilniaus publiką pakerėjęs portugalų dainininkas Salvadoras Sobralis.

„Manome, kad šįmet pavyko sudėlioti spalvingą ir įtraukiančią programą. Iš visų festivalio sezonų  šis – vienas tų, kuriais džiaugiamės labiausiai“, – sako „Kaunas Jazz“ sumanytojas Jonas Jučas.

Ryškiausi muzikos virtuozai

„Kaunas Jazz“ publiką šįmet džiugins ne tik rudenį atvyksiantis S. Sobralis, bet ir pavasarį Kaune koncertuosiančios ryškiausios džiazo žvaigždės.

Balandžio 28-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje dainuos vienas ryškiausių pasaulio džiazo vokalistų, dešimt „Grammy“ apdovanojimų pelnęs amerikietis Bobby McFerrinas. Į Kauną superhito „Don’t Worry Be Happy“ autorius grįš po aštuonerių metų pertraukos. Ankstesnis dainininko pasirodymas, įvykęs Kauno sporto halėje, tapo vienu ryškiausių koncertų per visą festivalio istoriją. Susižavėję klausytojai šiam vokalo genijui tada sukėlė ovacijas, o viso pasirodymo įrašas buvo išleistas ir DVD.

Daiva Starinskaitė | Organizatorių nuotr.

Dar dvi pasaulinio garso džiazo žvaigždės koncertuos Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje. Balandžio 26-ąją čia pasirodys Joshua Redmanas – prieš 14 metų „Kaunas Jazz“ jau grojęs JAV saksofonininkas, tada visą festivalio publiką pakėlęs ant kojų. Per keliolika prabėgusių metų jo akcijų vertė dar labiau išaugo – jis pelnytai vadinamas vienu geriausių praėjusio amžiaus pabaigoje išgarsėjusių džiazo muzikantų. Į Kauną jis atvyksta nešinas naujausiu albumu „Still Dreaming“, kuris šįmet buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui. Prieš Joshuos koncertą pasirodys talentingas Lietuvos muzikantas Ąžuolas Paulauskas, pristatysiantis naują albumą.

Balandžio 27-ąją toje pačioje salėje gros pirmąsyk į Kauną atvykstantis amerikiečių kompozitorius, pianistas, prodiuseris Jeffas Lorberis su savo grupe „Fusion“. Prieš keturis dešimtmečius karjerą pradėjęs muzikantas yra grojęs su ryškiausiais džiazo pasaulio vardais, o pernai vyšnia ant torto tapo ir už albumą „Prototype“ pelnytas „Grammy“ apdovanojimas. Prieš Jeffo Lorberio koncertą naują savo projektą pristatys žinoma Lietuvos vokalistė, grupės „Keymono“ dainininkė Daiva Starinskaitė.

Pokyčiai koncertų žemėlapyje

Nuolat naujovių ieškantis festivalis šiemet aplankys septynis Lietuvos miestus – Kauną, Birštoną, Palangą, Panevėžį, Joniškį ir Jurbarką.

Joniškis šiame sąraše atsidūrė pirmą sykį – balandžio 26-ąją čia gros žinomo Lietuvos saksofonininko Kęstučio Vaiginio ir iš Argentinos kilusio gitaros virtuozo Hernano Romero duetas. Muzikantai taip pat pasirodys keliuose kituose miestuose.

Ilgamete festivalio tradicija tapę koncertai po atviru dangumi kraustosi į naują vietą -– daugybę sezonų vykę šiuo metu remontuojamoje Vienybės aikštėje pernai jie persikėlė į Laisvės alėją, o balandžio 26 ir 27 dienomis „pasislinks“ dar kelis šimtus metrų – į Nepriklausomybės aikštę, kurioje vyks pirmą sykį.

 

Keičiasi ir naktinių „Kaunas Jazz“ koncertų vieta – šįmet jie bus surengti Kauno muzikos klube „Sandėlis“.

Nuo Birštono kurhauzo iki Kauno karo muziejaus sodelio ir Raudondvario dvaro menų inkubatoriaus – festivalis kasmet išsiskleidžia per įvairias erdves. Tačiau kiek neįprastas festivalio akcentas – balandžio 15 dieną Respublikinėje Kauno ligoninėje vyksiantis Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinės grupės koncertas.

Tokia dovana sveikstantiems – jau ne pirma festivalio istorijoje. Kelis kartus surengęs tokius koncertus festivalis ketina tai paversti „Kaunas Jazz“ tradicija.

Pamėgti ir nauji vardai

„Kaunas Jazz“ scenose bus galima išgirsti ne vieną festivalio publikai jau gerai pažįstamą Lietuvos muzikos vardą. Pavyzdžiui, lauko scenoje koncertuos jau keliolika sykių festivalyje grojusi grupė „Saulės kliošas“ ir neseniai turą per didžiausias šalies arenas surengęs Linas Adomaitis, kuris šįkart pasirodys su Kauno bigbendu.

Netrūks ir atradimų – pavyzdžiui, naktiniuose festivalio koncertuose pirmąsyk Lietuvoje pasirodys kylanti Serbijos grupė „Jayus Jazz“ ir suomiai „Kaisa’s Machine“, kurių muzika jau garsiai skamba ne tik Europoje, bet ir už Atlanto.

 

Melomanų dėmesio turėtų sulaukti ir trijuose Lietuvos miestuose grosiantys izraeliečiai „Ground Heights“ bei jų tėvynainiai „Selah-Collective“ ir kiti atlikėjai, kurie į festivalį rinksis iš septynių šalių.

Visą festivalio, kurio šūkis šiemet „Be happy! Be Jazzy!“, programą jau galima rasti interneto svetainėje www.kaunasjazz.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!