Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 11 lapkričio d. 10:41
Pirmasis Saudo Arabijoje moters sukurtas ilgametražis filmas – visai šeimai

Kadras iš filmo.

Haifaa al-Mansour – pirmoji Saudo Arabijos kino kūrėja, puikiai žinoma tiek gimtojoje šalyje, tiek ir už jos ribų. Debiutinis režisierės ilgametražis vaidybinis filmas „Vadžda“ (ang. „Wadjda“), pasirodęs 2012 metais, ne tik pasakoja stereotipus laužančios mergaitės istoriją, bet ir leidžia žvilgtelėti į Saudo Arabijos kasdienybę, visai kitokį ir ne visada lengvą moteriškos lyties atstovių gyvenimą svetur.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. vasario 16 d. portale vilniausgalerija.lt

Vietoj paprastų juodų batelių avinti sportbačius, mėlynai nusilakavusi nagus, versli ir smalsi – tokia yra pagrindinė filmo veikėja Vadžda, kuri net gyvendama itin konservatyvioje visuomenėje, nebijo laužyti nusistovėjusių taisyklių. Po barnio su kaimynų berniuku ji bando įgyvendinti kitų šalių vaikams, atrodo, ganėtinai paprastą svajonę – važinėti dviračiu. Deja, Saudo Arabijoje gyvenančiai mergaitei tai be galo didelis iššūkis tiek dėl finansinių problemų, tiek dėl kultūrinių aspektų – moterims važinėti dviračiu Saudo Arabijoje nepriimtina. Bet Vadžda nenuleidžia rankų –  nusprendžia dalyvauti korano skaitymo konkurse, kurio prizas – dviračiui reikiama suma. Tiesa, dėl prastų santykių su mokytoja ir namie iškilusių sunkumų šis trofėjus nėra lengvai pasiekiamas.

Ne mažiau nei veikėja Vadžda, stereotipus laužo ir pati filmo režisierė. Šalyje, kurioje ilgą laiką buvo uždrausti kino teatrai, o moterys varžomos griežtomis elgesio taisyklėmis, Haifaa al-Mansour filmo kūrimo metu taip pat susidūrė su įvairiausias sunkumais. Tarp jų – ne tik problemos gaunant finansavimą, bet ir draudimas viešai dirbti tarp vyrų. Pasakojama, kad filmuojant režisierei dažnai tekdavo komunikuoti, naudojantis racijomis ar stebint filmavimo aikštelę tik per kompiuterio ekraną. Tačiau pastangos atsipirko, ir žinia, kad filmą sukūrė Saudo Arabijos moteris, iškart pelnė kino kritikų dėmesį. Juosta buvo nominuota „BAFTA“ filmų apdovanojimuose ir puikiai įvertinta žiūrovų.

Nors filmo istorija atrodo ganėtinai paprasta, iš jo galima daug pasimokyti. „Vadžda“ atskleidžia kultūrų skirtumus, supažindina su Saudo Arabijoje galiojančiomis taisyklėmis, kalba apie šeimą, draugystę. Visgi ryškiausia filmo tema – jauno žmogaus kova prieš asmenybę varžančius stereotipus. Filmas „Vadžda“ rekomenduojamas vaikams nuo 9 metų.

IMDb: 7,5

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!