Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 14 kovo d. 16:59
Paaiškėjo, kaip turėtų atrodyti naujasis tiltas per Nerį

„Užvingio salos tiltas“ | Pirmosios vietos laimėtojų vizualizacijos

Kovo 14 dieną Architektų sąjungos rūmuose paaiškėjo trys geriausios tilto per Nerį architektūrinės idėjos (visų dalyvių idėjas galite pamatyti čia). Viešai atplėšus konkurso vokus ir susumavus Komisijos balsus paaiškėjo, jog pirmąją vietą laimėjo „Užvingio salos tiltas“, kurio idėją pasiūlė UAB „Tec infrastructure“ komanda, antrąją vietą – „Teka takas“ ir UAB Unitectus komanda, trečiąją vietą – tilto V700 idėja ir UAB „INHUS Engineering“.

„Ne kasdien Vilniuje statomi nauji tiltai. Paskutinis pėsčiųjų tiltas buvo statytas beveik prieš 15 metų. Šis tiltas bus svarbus aplinkui gyvenančių 100 tūkstančių vilniečių gyvenimo kokybei, tad jis turi būti ne tik patogus ir itin funkcionalus, bet ir estetiškas, modernus, šiuolaikinis architektūros kūrinys išskirtinėje vietoje. Atnaujintame Vingio parke nuolat šurmuliuoja gyvenimas, tiltas bus patogi jungtis su parku, kurio lankytojų skaičius kasmet tik auga – per sezoną jame apsilanko 300-400 tūkstančių“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Užvingio salos tiltas“ | Pirmosios vietos laimėtojų vizualizacijos

Tilto konkurso rezultatai patvirtino, kad geriausi architektūriniai sprendimai gali būti pasiekti tik atvirų architektūrinių konkursų metu. Architektų komandai KILD – Ivane Ksnelašvili, Petras Išora, Dominykas Daunys, Ona Lozuraitytė, kartu su įmone „TEC Infrastructure“ – tai jau trečiasis laimėtas tiltų konkursas, ši komanda yra sėkmingai sudalyvavusi konkursuose Seule ir Kaune.

 Atradome, kad iki XIX a. pabaigos ten buvo integrali Vingio parko kaimynė – Užvingio sala. Tai buvo svarbi ikoniška erdvė priešais buvusių Jėzuitų rūmų kompleksą. Šiuo projektu pasiūlėme ne tik jungtį, bet ir vietą, tiltą ir parką kaip vientisą ansamblį, prikeldami istorinę viešąją erdvę ir ją sustiprindami. Buvo pasirinktas darnus tausojantis požiūris į aplinką, kad būtų minimaliai daroma įtaka gamtai, žuvų migracijai. Siūloma išsaugoti ir geologinį darinį – raguvą ties vandenviete.Petras Išora

I vietą laimėjusi idėja „Užvingio salos tiltas“ Komisijos buvo įvertinta už originalumą – pasiūlytas tilto dizainas tarsi sujungia ir vėl išsiskiria du judėjimo srautus dviratininkams ir pėstiesiems virš vandens, o ties upės viduriu ant tilto yra numatytos terasos, kviečiančios prisėsti ir pasigrožėti Neries slėnio ir parko panorama. Tilto idėja dera su kraštovaizdžiu – puikiai išsprendžia „Litexpo“ pusėje esančio nuolydžio klausimą.

„Labai džiaugiamės, kad komisija pastebėjo mūsų idėją. Tai ne vien jungtis, mes gilinomės į archyvus ir projektas išaugo iš gilesnių Vilniaus miesto įžvalgų. Atradome, kad iki XIX a. pabaigos ten buvo integrali Vingio parko kaimynė – Užvingio sala. Tai buvo svarbi ikoniška erdvė priešais buvusių Jėzuitų rūmų kompleksą. Šiuo projektu pasiūlėme ne tik jungtį, bet ir vietą, tiltą ir parką kaip vientisą ansamblį, prikeldami istorinę viešąją erdvę ir ją sustiprindami. Buvo pasirinktas darnus tausojantis požiūris į aplinką, kad būtų minimaliai daroma įtaka gamtai, žuvų migracijai. Siūloma išsaugoti ir geologinį darinį – raguvą ties vandenviete“, – pasakojo Petras Išora.

Idėjos laimėtojai tikisi, kad vilniečiai projektą greit pamatys realizuotą kartu su parku ir tiltu, kaip naują augančios ir atgimstančios vietos centrą.

Antroji vieta skirta „Teka takas“ idėjos autoriams UAB Unitectus. Tilto idėja išsiskyrė urbanistiniu integralumu, vientisumu, neperkrautomis funkcijomis ir kitais architektūriniais elementais. Autoriai siūlo numatyti poilsio erdvę-terasą, kuri dešiniajame krante organiškomis formomis įsilietų į gamtinę aplinką. Taip pat siūloma čia įkurti „Litexpo“ informacijos tašką, vandens stotelę, apžvalgos aikštelę, formuoti viešąją erdvę – skverą.

„Teka takas“ | Antrosios vietos laimėtojų vizualizacijos

Trečioji Komisijos sprendimu yra „V 700“ tilto idėja – tai lengvų, elegantiškų konstrukcijų kabantis tiltas su švelniai lenkta, nedidelio aukščio tilto tako kreivė, kuri sujungia abu krantus harmoningai įsiliedama į esamą parko aplinką. Neliko nepastebėtas autoriaus pasiūlytas „V“ formos pilonas, kuris turi ne tik konstrukcinę, bet ir simbolinę prasmę – tai nuoroda į Vilniaus Vingio parką. Idėjos autoriai – UAB „INHUS Engineering“.

„V 700“ | Trečiosios vietos laimėtojų vizualizacijos

Pasak Architektų sąjungos pirmininkės Rūtos Leitanaitės, Vilniaus savivaldybė ambicingai pasižiūrėjo į užduotį sukurti dar vieną viešąją erdvę mieste, kuri kartu būtų ir architektūrinis ženklas: „Konkurso sąlygos yra precedentas ir šį kartą pavyko suderinti tiek Viešųjų pirkimų įstatymą, tiek architektūrinius reikalavimus, kad konkursas taptų patrauklus kūrėjams. Viskas tam, kad tiltas nebūtų vien ekonomiškas ir paprastas, o iš tiesų taptų nauju išskirtiniu miesto objektu. Todėl ir sulaukėme net 16 konkursinių darbų su pačiomis įvairiausiomis idėjomis“.

Tolimesniame šio atviro konkurso etape dar vyks finalininkų pateiktų dokumentų vertinimas, po kurio gegužės mėnesį paaiškės, ar nėra jokių teisinių kliūčių skelbti galutinius rezultatus ir įteikti laimėtojams pinigines premijas: 1-osios vietos laimėtojui – 9 tūkst. Eur, 2-osios – 7 tūkst. Eur, 3-iosios – 4 tūkst. Eur.

Su geriausios konkurso idėjos laimėtoju bus sudaryta sutartis. Po to seks kitas etapas – planuojama pradėti rengti techninį projektą ir skelbti statybos darbų konkursą. Orientacinė projekto parengimo ir statybos kaina turės siekti iki 5 mln. eurų. Planuojama, kad naujasis pėsčiųjų tiltas turėtų būti pastatytas per ateinančius ketverius metus. Naujas pėsčiųjų tiltas per Nerį Vilniuje nebuvo statomas nuo 2003-iųjų.

Pėsčiųjų tiltas suplanuotas prie Vingio parko ir „Litexpo“. Jis sujungs Lazdynus ir Vilkpėdę su Naujamiesčiu, o pėstiesiems ir dviratininkams leis patogiau pasiekti „Litexpo“ parodų ir kongresų centrą bei skatins po miestą judėti dviračiais ar kitomis ekologiškomis transporto priemonėmis. Planuojama, kad tiltas per Nerį išspręs ir mašinų stovėjimo klausimus abiejose Neries pusėse.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!