Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 30 kovo d. 10:26
Geriausiems scenos menininkams įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“

Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos nuotr.

Penktadienio vakarą įteiktos kasmetinės Kultūros ministerijos Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijos ir atminimo ženklai „Auksiniai scenos kryžiai“. Sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas vainikavo atminimo ženklas „Boriso Dauguviečio auskaras“, o už indėlį į Lietuvos teatro meną įteikta Padėkos premija. Apdovanojimai 2018 metų geriausiems scenos menininkams šiemet buvo teikiami Valstybinio Šiaulių dramos teatro scenoje.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas geriausio debiuto (jaunojo menininko) kategorijoje „Auksinį scenos kryžių“ įteikė Andrai Kavaliauskaitei – už socialinį tyrimą ir monospektaklio „SEEN“ sukūrimą Alytaus miesto teatre.

Kultūros ministro teigimu, ši nominacija – tai vilties ir projekcijos į ateitį kategorija. „Neabejoju, kad jaunų aktorių, režisierių, teatralų darbai liudija, kad mūsų teatro kultūra kopia į naujas, būsimas ateities viršūnes“, – kalbėjo kultūros ministras.

Geriausio režisieriaus kategorijoje „Auksinį scenos kryžių“ pelnė Elmārs Seņkovs už spektaklio „Mama Drąsa“ režisūrą Klaipėdos dramos teatre.

Kaip geriausia pagrindinio vaidmens dramos aktorė apdovanota Karolina Kontenytė už Lotės vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“ Klaipėdos dramos teatre.

Geriausios nepagrindinio vaidmens dramos aktorės apdovanojimas įteiktas Jovitai Jankelaitytei už Chajos vaidmenį spektaklyje „Getas“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras ir teatras „Utopia“).

Pagrindinio vaidmens dramos aktoriaus „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas Darius Meškauskas už Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa“ Klaipėdos dramos teatre.

Geriausio nepagrindinio vaidmens dramos aktoriaus apdovanojimas atiteko aktoriui Ryčiui Saladžiui už vaidmenį spektaklyje „Durys“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

„Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią scenografiją apdovanota Goda Palekaitė. Šį apdovanojimą ji pelnė už scenografiją dviem spektakliams: „The Perfect Match, arba Su Naujais metais“ (Valstybinis Šiaulių dramos teatras) ir „Durys“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

„Auksinį scenos kryžiumi“ kaip geriausias šviesų dailininkas (vaizdo projekcijų kūrėjas) apdovanotas Vilius Vilutis už šviesų dizainą spektaklyje „Durys“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Geriausio choreografo apdovanojimą pelnė Jo Strømgren už spektaklio „Durys“ choreografiją Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Geriausio baleto artisto (šokio atlikėjo) kategorijoje nugalėjo Mantas Daraškevičius. „Auksinį scenos kryžių“ jis pelnė už Birbanto vaidmenį balete „Korsaras“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir Zorbos vaidmenį balete „Graikas Zorba“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Nacionalinės dramaturgijos laureatu paskelbtas Aleksandr Špilevoj už spektaklio „Bagadelnia“ dramaturgiją Valstybiniame Šiaulių dramos teatre.

Teatro vaikams ir jaunimui kategorijoje nugalėjo choreografė Agnija Šeiko, apdovanojimą ji pelnė už šokio ir muzikos spektaklį „Mano Piteris Penas“ Šeiko šokio teatre.

Lėlių ir objektų teatro kategorijoje „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota spektaklio „Užburtas kalnas“ kūrybinė grupė (Kauno valstybinis lėlių teatras): režisierius, dramaturgas Andrius Žiūrauskas, dailininkė Giedrė Brazytė, kompozitorius Olegas Jerochinas.

Boriso Dauguviečio auskaras įteiktas kompozitoriui Artūrui Bumšteinui už garsinių eksperimentų integraciją į naujas teatro formas.

Padėkos premija už indėlį į Lietuvos teatro meną pagerbtas aktorius Vladas Bagdonas.

2018 metų Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijoms buvo pateiktas rekordinis pasiūlymų skaičius – 104. Juos vertino kultūros ministro įsakymu sudaryta komisija: Margarita Alper, Goda Dapšytė, Lina Klusaitė, Rasa Murauskaitė, Martynas Petrikas, Jūratė Račinskatė, Ingrida Ragelskienė, Helmutas Šabasevičius ir Remigijus Vilkaitis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!