Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 16 balandžio d. 12:02
Tarptautinis festivalis „Materia magica“ žiūrovus kvies pažinti kitokį lėlių teatrą

Iš spektaklio „Aklasis“ | Foto: © Patrick Argirakis

Nuo 1997 metų Klaipėdos lėlių teatro rengiamas tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia magica“ šiemet žiūrovus sukvies jau dešimtąjį kartą. Gegužės 16-19 dienomis vyksiančio tarptautinio festivalio metu, rengėjai sieks pristatyti tokį lėlių teatro meną, kuris peržengia amžiaus ir įsišaknijusių stereotipų ribas.

Sieks sulaužyti įsisenėjusius stereotipus

Festivalio rengėjai teigia, jog turi išsikėlę uždavinį sulaužyti išankstines nuostatas ir stereotipinį mąstymą, panardinti publiką į kitokį lėlių teatrą – gyvą, netikėtą, vizualų ir daugiaformį.  Kaip ir kiekvienais metais, festivalio organizatoriai siekia žiūrovams parodyti, kokios didelės lėlių teatro galimybės ir kokia plati, priešingai vyraujančiai nuomonei, yra jo auditorija. Per lėles ir objektus kalbantis teatras gali būti aktualus įvairaus amžiaus žiūrovams – vaikams, suaugusiesiems, kūdikiams, senjorams, paaugliams, jaunuoliams.

Iš spektaklio „Aš, Sizifas“ | Foto: © Ivan Donchev

„Ko gero, labiausiai išsiskiria spektakliai „Lankymo valandos baigtos“, „Aklasis“, „Aš sizifas“, nes jie traukia savita forma, ekspresyviomis lėlėmis, atmosfera. Tuo tarpu vaikai galės pamatyti ir klasikinį, meistrišką šešėlinių lėlių spektaklį, ir pagal geriausią 2018 metų knygą „Sibiro haiku“ pastatytą objektų spektaklį. Festivalio metu rodysime ne tik spektaklius, tačiau ir lėlinės animacijos kino programą, rengsime animacijos dirbtuves vaikams. Numatytos ir atviros diskusijos, kurių metu žiūrovai galės atvirai kreiptis į spektaklių kūrybinę grupę“, – pasakoja Klaipėdos lėlių teatro aktorė Monika Mikalauskaitė.

Kvies nagrinėti visuomenei aktualias temas

Geografine, žanrine bei temine įvairove grįsta festivalio programa siekiama ne tik pristatyti garsiausius užsienio kūrėjų darbus ir atskleisti neribotas lėlių teatro raiškos galimybes, bet ir tyrinėti individui bei bendruomenei aktualias temas, diskutuoti, klausti. Festivalio spektakliai nagrinės, ką reiškia prarasti vieną iš juslių – regėjimą, kaip kurčnebylys gali „išgirsti“ muziką ir ką jis patiria „klausydamas“ jos lytėjimu, kada individas sugeba atsispirti inertiškam minios jausmui ir išdrįsta pasipriešinti, kaip, ieškodami naujų kelių, iššūkių ir kitokio gyvenimo, bandome pabėgti nuo savęs.

Iš spektaklio „Rankas aukštyn!“ | Foto: © Titia Hahne

Per keturias dienas festivalyje bus parodyta trylika spektaklių iš Olandijos, Izraelio, Graikijos, Vokietijos, Lenkijos ir kt. Be plačios ir įvairios suaugusiesiems ir jaunimui skirtos programos, festivalis pristatys lėlių teatro spektaklius vaikams nuo 3 iki 10 metų. Taip pat vyks nemokami lėlinės animacijos kino seansai mažiesiems ir suaugusiesiems, bus rengiamos kūrybinės dirbtuvės. Festivalio renginiai vyks Klaipėdos lėlių teatre, Klaipėdos dramos teatre ir Kultūros fabrike. Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!