Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 29 balandžio d. 21:56
Prasidėjo Baltijos šokio festivalis: ryškiausios Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjeros

Spektaklis „Skysčiai“ | Samuli Laine nuotr.

Tarptautinės šokio dienos proga „Lietuvos šokio informacijos centras“ sveikino visą šokio bendruomenę ir pranešė, kad balandžio 29-ąją nemokamu prancūzų Satchie Noro ir Silvaino Ohlo spektakliu „Origamis“ prasideda 23-iasis tarptautinis šiuolaikinio šokio festivalis „Naujasis Baltijos šokis“. Be gausos svečių iš Europos, Kanados ir Australijos, festivalyje pristatoma ir Baltijos šokio platforma – laukia trys lietuvių premjeros bei kaimynų latvių ir estų darbai, kalbantys apie depresiją, užterštumą, grožio ir jaunystės kultą.

„Labai džiaugiamės, kad su Lietuvos kultūros institutu, Latvijos šokio informacijos centru, estų teatru ir šiuolaikinio šokio platforma Sõltumatu Tantsu Lava šiemet pristatome Baltijos šokio platformą, kurios metu žiūrovai turės galimybę išvysti net septynis ryškiausius, naujausius darbus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Norisi pabrėžti, kad Baltijos šalių šokio atlikėjai festivalio kontekste išsiskiria aktualiomis ir aštriomis temomis“, – sakė festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

Trys lietuvių premjeros

Lietuvos kūrėjai pristato net tris premjeras, dvi jų – gegužės 9-ąją. Kauno šokio teatras „Aura“ ir choreografė Birutė Letukaitė žengia į sceną su didžiausia kūrybine komanda ir pristato šokio ir gyvai atliekamos muzikos spektaklį „Kaunas Zoo“, nagrinėjantį grožio, mados kulto, tuštybės temas. Spektaklyje išryškinamos šiandienės aktualijos, problemos, kurias sukelia gyvenimas „su kaukėmis“. Demonstruojama puikybė ir tuštybė atskleidžia ir tikrąją vidinę individo būseną, kuri dažnai yra silpna ir pažeista iškreiptų, visuomenės primestų dogmų. Stengiamasi atskleisti žmogiškąją prigimtį, kuri yra altruistiška, jautri ir sąžininga savo ir kitų atžvilgiu.

AURA | Asmeninio archyvo nuotr.

Šeiko šokio teatras su Klaipėdos violončelių oktetu ir legendiniu danų choreografu Palle Granhøjumi sukūrė unikalų šokio ir gyvos muzikos spektaklį – vienos valandos „Boléro – Eextended“, skirtą šokėjams ir violončelėms. Per visą spektaklį „Boléro“ muzika originaliai dekonstruojama ir atliekama vienos ar aštuonių violončelių suskamba netikėtai ir šiuolaikiškai. Pasak G. Masteikaitės, laukia tikrai išskirtinis vakaras.

Jaunajai Lietuvos šokio kartai šiemet atstovauja Lukas Karvelis su savo naujausiu solo darbu „Blank Spots“ (liet. „Tuščios dėmės“)kuris festivalio žiūrovams bus pristatomas gegužės 11 ir 12 dienomis. Šis monospektaklis nagrinėja asmeninio ir kolektyvinio identitetų ryšį, jų kaitą greitame ir dinamiškame šiandienos pasaulyje. „Lukas yra jaunas, bet jau labai neblogai tarptautinei šokio bendruomenei žinomas šokėjas ir kūrėjas. Į festivalį atvyksta tiesiai iš gastrolių Brazilijoje“, – pridūrė „Naujojo Baltijos šokio“ vadovė.

„Boléro – Eextended“ | Eglės Sabaliauskaitės nuotr.

Džiaugdamasi lietuvių kūrėjų sėkme pristatant savo darbus ne tik gimtojoje šalyje, bet ir tarptautinėje arenoje, Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė sakė: „Vizitų programos rezultatų neretai sulaukiame po kelerių metų – labai džiaugiamės „atsekę“, kad ne vienas Lietuvos šokėjų gastrolių, koprodukcijos ar net šokio vitrinos sumanymas kilo šokio ekspertų vizito Lietuvoje metu. Nekyla abejonių, kad ir šiemet į festivalį atvykstantys festivalių ir tinklinių šokio organizacijų vadovai iš Austrijos, Pietų Korėjos, Švedijos, Vokietijos, Kinijos ir Honkongo, Ukrainos, Rusijos susižavės Lietuvos šokiu ir jo kūrėjais ir šie susitikimai atvers daug naujų durų!

Depresijos ir taršos temos latvių spektakliuose

Gegužės 10 dieną festivalio gerbėjai išvys du svečių iš Latvijos pasirodymus. Viena ryškiausių Latvijos šiuolaikinio šokio asmenybių Agatė Bankava ir Andris Kačanovskis pristatys spektaklį „Ateities keistuolis“, kuris žvelgia į ateitį per ekologinės taršos prizmę.

Ateities keistuolis“ įsivaizduoja ir koncentruojasi į tris iš tūkstančių galimų ekologinės taršos, informacijos pertekliaus, istorinio palikimo, kanonizuoto meno scenarijų ir į siekį, kad ateities žmonės amžinai liktų jauni ir sveiki. Niekas nežino, kas nutiks. Viskas yra tik spekuliacija“, – sakė spektaklio kūrėjai.

„Ateities keistuolis“ | Asmeninio archyvo nuotr.

Choreografė Sintija Siliņa Vilniuje pristatys šiuolaikinio šokio spektaklį „Dugne“, kur visa kūrybinė komanda, pasitelkusi asmenines ir kitų patirtis, specialistų pastabas ir komentarus, suvienijo pastangas dekoduoti depresijos procesus.

Tamsus debesis, 50 kilogramų kuprinė, pelkė, švitrinio popieriaus lova, medvilnė, tuštuma ir gyvenimas dugne yra tik keletas depresijai skirtų metaforų, apibūdinančių savijautą, susidūrus su šia liga. Depresija – liga, kurią sunku nustatyti, nes ji grįsta paviršutinėmis prielaidomis ir išankstiniu nusistatymu dėl jos atsiradimo, poveikio ir gydymo. Pavojingai daug nuo depresijos kenčiančių žmonių nesiekia sisteminio gydymo, nes nesugeba atpažinti ligos arba ignoruoja jos simptomus. Skirtingų etapų ir savijautos depresiją sunku perteikti žodžiais“, – apie spektaklį, kurio kalba tapo šokis, vaizdas, garsas ir šviesa, kalbėjo choreografė.

Estai kvies žiūrovus patirti empatiją

Gegužės 11-ąją laukia du svečių iš Estijos pasirodymai. Šokėja ir choreografė Sigrid Savi pristatys savo debiutinį šokio spektaklį „Įsivaizduok žuvį“, kuris 2017 metais buvo nominuotas Estijos teatro apdovanojimui šokio kategorijoje. S. Savi kūrybai būdingos brutaliai naivių jausmų struktūros ir reprezentacijos. Jos jausmingumas pabrėžia žiūrovų empirines perspektyvas ir stilistinę darną, kuri atsispindi arba koreliuojant, arba oponuojant egzistuojantiems kanonams.

Susiję:

Apie savo darbą kūrėja kalba užuominomis: „Kambarys, žuvis, dekoratyvinis akvariumas ir viso to viduryje – puiki ieškovė. Neaiškumas maitina vaizduotę ir galbūt mes matome žuvį ten, kur jos nėra, arba atvirkščiai. Tai ekspedicija, kuri keliaudama autopilotu patenka į saugią nežinomybę.“

Antrąjį spektaklį – „Skysčiai“ – pristato W A U H A U S – Helsinkyje įsikūręs meno kolektyvas, aktyvus šiandienio performanso lauke. Jo kūriniai išreikšti įvairiomis formomis, dažniausiai orientuoti į materialumą, žiūrovų kūną, empatiją ir stiprią audiovizualinę koncepciją.

Spektaklio kūrėjai scenoje kuria slidumo būseną, kai žmogus negali kontroliuoti savo kūno. Kai visuomenėje vyrauja individualizmas, perfekcionizmas ir nepasitikėjimas, spektaklis kviečia žiūrovus susidurti su empatija, intymumu ir nesėkme. „Skysčiuose“ pirmą kartą susitinka Estijos šokėjai Joanna Kalm, Karolin Poska, S. Savi, Joonas Tagelis ir Švedijos aktorė Salla Loper.

Visą informaciją apie šiųmečio „Naujojo Baltijos šokio“ trupes ir spektaklius rasite portale newbalticdance.lt. Festivalį organizuoja „Lietuvos šokio informacijos centras“ ir „Vilniaus festivaliai“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!