Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 11 kovo d. 10:08
Vienas už kitą keistesni: Salvadoro Dali muziejus ir namai Ispanijoje

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: pixabay.com

Salvadoras Dali – bene žymiausias siurrealizmo atstovas, puikiai pažįstamas visame pasaulyje. Dali garsus ne tik dėl savo darbų (skaičiuojama, kad menininkas paliko net 1500 tapybos kūrinių), savito braižo ir technikos, bet ir keisto gyvenimo būdo (daugiau apie autorių ir jo žymiausius kūrinius skaitykite čia). Nemažiau ekstravagantiški ir išsišokantys nei pats menininkas yra ir jo muziejus-teatras Figerese bei namai Port Ligate. Kone viskas čia sukurta ir suprojektuota paties Dali, tad lankytojai turi neeilinę galimybę pasaulį pamatyti menininko akimis.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. balandžio 30 d. portale vilniausgalerija.lt

Dali muziejus Figerese

Viskas prasidėjo, kuomet dailininko gimtojo miestelio Figereso meras paprašė Dali padovanoti vieną savo darbų miestelio muziejui. Dali atsakymas buvo paprastas ir itin džiuginantis – menininkas norėjo padovanoti ne vieną kūrinį, bet visą muziejų. Šiam tikslui Dali pasirinko Figereso savivaldybės teatrą. Ir nors šis pastatas buvo stipriai nukentėjęs Ispanijos pilietinio karo metu, Dali jis turėjo simbolišką reikšmę – čia buvo rodyta pirmoji jo darbų ekspozicija. Simboliška ir tai, kad žymusis menininkas palaidotas būtent Figereso muziejaus kriptoje.

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: pixabay.com

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: pixabay.com

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: pixabay.com

Nors lankytojai į muziejų plūsta pamatyti Dali darbų, neįmanoma neatkreipti dėmesio ir į patį muziejaus pastatą, primenantį pilį. Jau iš tolo galima pastebėti didžiulius baltus kiaušinius, puošiančius muziejaus stogą, Oskarų statulėles primenančias skulptūras ir… ant sienų prilipdytas bandeles. Pačiame muziejuje galima rasti didžiausią vienoje vietoje eksponuojamų Dali darbų kolekciją. Be skirtingais laikotarpiais sukurtų siurrealisto piešinių čia galima rasti ir skulptūrų, instaliacijų, mechaninių įrenginių bei kitų menininko vaizduotės vaisių. Muziejuje išvysite ir nedidelę Dali sukauptą kitų menininkų darbų kolekciją.

Susiję:

Muziejus suskirstytas į tris dalis. Pirmoji ir pati svarbiausia – tai pats teatro muziejus, atgimęs iš ugnies suniokoto savivaldybės teatro, sukurtas paties Dali. Antroji dalis sudaryta iš grupės galerijų, prie kurių Dali prisidėjo minimaliai arba visai neprisidėjo. Šioje dalyje galima rasti kitus menininko darbus, pavyzdžiui, instaliacijas. Na, o trečioji muziejaus dalis skirta Dali juvelyrinių dirbinių kolekcijai.

Per metus šiame muziejuje apsilanko daugiau nei milijonas dailininko kūrybos gerbėjų.

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: © „Vilniaus galerija“, 2016

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: © „Vilniaus galerija“, 2016

Salvadoro Dali muziejus Figerese | Foto: © „Vilniaus galerija“, 2016

 

Dali namas-muziejus Port Ligate

Ne mažiau įspūdingas ir Dali namas-muziejus Port Ligate, kur menininkas gyveno ir kūrė iki 1982 metų – savo mūzos Galos mirties. Dali namo paieškos prasidėjo 1930-aisiais, nusprendus įsikurti netoli Cadaques miestelio, kuriame autorius praleido dalį savo vaikystės. Dali išsirinko netoliese esantį Port Ligato žvejų kaimelį ir nusipirko vieną iš čia stovėjusių trobelių. Laikui bėgant, menininkas darėsi vis populiaresnis, pagerėjo ir jo materialinė padėtis, tad prie esamos trobelės buvo prijungta ir daugiau namukų. Sakoma, kad būtent Port Ligate dailininko gyvenimo meilė Gala nusprendė dėl Dali palikti savo ankstesnį vyrą.

Salvadoro Dali namas Port Ligate | Foto: pixabay.com

Namas įdomus vien jau tuo, kad jo išdėstymas primena labirintą, sudarytą iš siaurų koridorių, vedančių į vienas už kitą keistesnius kambarius. Ne gana to, visi jie yra skirtingų dydžių ir formų, jų langai taip pat. Kambariuose galima rasti daugybę kilimų, džiovintų gėlių, antikinių baldų ir kitų jaukių detalių, priklausiusių Dali.

Susiję:

Apsilankiusieji menininko name, visų pirmiausia, yra pasveikinami didžiulės čia stovinčios meškos, pasipuošusios spalvingais vėriniais ir letenose laikančios lempą. Na, o žengdami giliau, išvysite gerai žinomas lūpų formos sofas, ovalųjį kambarį, ir, žinoma, stogą puošiantį kiaušinį.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!