Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 21 gruodžio d. 09:02
Kalnų prieglobstyje – autentišką architektūrą išsaugojęs Slovakijos kaimelis
Vlkolinec unesco

Vlkolinec, Slovakija. | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Svarstantiems, ką aplankyti Slovakijos šiaurėje, žemėlapyje rodome Vlkolinecą – vieną iš šalies etnografinių kaimų-muziejų. Nors šiandien čia galima rasti vos keliasdešimt vietinių gyventojų, kaimelis puikiai išlaikė ypatingą atmosferą ir autentišką kalnų architektūrą, dėl ko 1993 metais ir buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą (sąrašo numeris 622).

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. lapkričio 4 d. portale vilniausgalerija.lt

Vlkolinecą galima rasti Šiaurinėje centrinės Slovakijos dalyje, netoli Ružomberoko miesto. Tai – nepaprastai gerai išsaugota viduramžių kaimo gyvenvietė, tapusi unikaliu kalnuotų vietovių architektūros pavyzdžiu. Čia išsaugota daugiau nei 40 originalių konstrukcijų, tarp kurių – gyvenamieji namai, mokykla, bažnyčia ir varpinė. Priešingai nuo panašių Slovakijos kaimų, autentiškumo nesutrikdė ir jokie šiuolaikiški pastatai.

Pagrindinis Vlkolineco akcentas – mediniai spalvoti namai, skiedromis dengtais stogais. Kaip ir būdinga regionui, pastatai nedideli, dauguma namų turi vos du ar tris kambarius, greta jų stovi ūkiniai ir pagalbiniai pastatai. Kaimelio grožį pabrėžia ir nuostabus kraštovaizdis – jį supa kalnuotos, miškingos vietovės, žaliuojantys laukai.

 

Niekas negali tiksliai pasakyti, kada Vlkolinecas įkurtas, tačiau rašytiniuose šaltiniuose jis minimas jau nuo 1461 metų. Visgi kaimelio aukso amžiumi laikytina XVIII-XX amžiaus antroji pusė. Skaičiuojama, kad būtent šiuo laikotarpiu, čia buvo įsikūrę daugiausiai gyventojų – 345. Na, o daugiausiai namų (82) Vlkolinice stovėjo 1944-aisiais. Deja, Slovakijos nacionalinio sukilimo metu dalis kaimo buvo sudeginta ir suniokota.

Susiję:

Dabar Vlkolinecą kasmet aplanko tūkstančiai turistų, kurie gali ne tik apžiūrėti kaimelį, bet ir apsilankyti liaudies buities muziejuose, kurie įrengti keliuose iš namų. Visgi geriausia Vlkolinecą išvysti vasarą – tuomet čia vyksta tradiciniu tapęs renginys „Sekmadienis Vlkolinece“, kurio metu galima pamatyti medžio drožėjų kuriamus darbus, paklausyti folkloro ansamblių pasirodymų, sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, paragauti vietinių gaminamų maisto produktų.

Vlkolinecas suteikia unikalią galimybę prisiliesti prie šalies istorijos, todėl rekomenduojame jį išvysti visiems, norintiems pajusti tikrą Slovakijos dvasią.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!