Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 14 balandžio d. 08:00
5 meno muziejai, kuriuos būtina pamatyti Romoje

Vatikano muziejus. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Roma – viena įspūdingiausių Europos sostinių, kasmet pritraukianti milijonus turistų ir kerinti architektūros paminklų, rūmų, bažnyčių bei, žinoma, meno kūrinių gausa.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. birželio 10 d. portale vilniausgalerija.lt

Svarbu žinoti, kad kiekvieną pirmąjį mėnesio sekmadienį visi valstybiniai Romos muziejai ir galerijos yra nemokami ir atviri lankytojams. Nors tai puiki proga sutaupyti – nepamirškite, kad šią dieną turistų srautai būna ypač dideli ir norint patekti į kai kuriuos muziejus, teks laukti eilėse. Žemiau – penkios meno galerijos ir muziejai, kuriuos rekomenduojame aplankyti Italijos sostinėje.

5. Nacionalinė senovės meno galerija – Barberini rūmai

Nacionalinės senovės meno galerijos kūriniai eksponuojami dviejose erdvėse – Corsini ir Barberini rūmuose. Kalbant apie Barberini rūmus, svarbu šiek tiek žinoti ir apie pačią Barberini šeimą. Kilusi iš Toskanos, Barberini šeima didžiausią įtaką ir galią įgavo XVII amžiuje, Maffeo Barberini tapus popiežiumi Urbanu XVIII. Barberini buvo tikri meno mylėtojai ir mecenatai, daugelį metų rėmę menininkus ir prisidėję prie meno erdvių statybų, o jų sukaupta meno kolekcija šiandien yra išsibarsčiusi po įvairius pasaulio muziejus.

Barberini rūmai pastatyti XVII amžiuje vietoj anksčiau čia stovėjusios Sforzos šeimos rezidencijos. Prie rūmų projektavimo ir įrengimo prisidėjo net trys žymūs Italijos architektai ir menininkai – Maderno, Borromini ir Bernini. Galerijoje eksponuojami nuo viduramžių iki XVIII amžiaus sukurti menininkų darbai, tarp kurių – Rafaelio ir Karavadžo paveikslai. Rūmai žymūs ir dėl įspūdingų freskų, žinomiausia iš jų – Pietro da Cortonos net trejus metus tapyta „Il trionfo della Divina Provvidenza“. Kodėl ši freska tokia žymi, nesunku suprasti vos ją išvydus – kūrinys stebina savo dydžiu, ekspresyvumu ir detalėmis, kurias dar labiau išryškina erdvus rūmų salonas.

Barberini rūmai įsikūrę miesto centre, dešimties minučių atstumu nuo žymiojo Trevi fontano, tad įtraukti šią vietą į suplanuotą kelionės maršrutą sunku nebus. Beje, rūmams priklauso ir nedidelis sodelis, kurį aplankyti galima nemokamai.

4. Galerija „Doria Pamphilj“

Šis meno muziejus įsikūręs pačiame miesto centre, vienoje judriausių Romos prekybinių gatvių Via del Corso ir visai netoli žymiosios Venecijos aikštės. Rūmai, kuriuose yra galerija, priklauso Romos kilmingajai Doria Pamphilj šeimai, o jos nariai tebegyvena šiame pastate.

Galerijos kolekcija dar 1664 metais pradėta rinkti popiežiaus Inocento XX. Šiandien galerijoje – daugiau nei 400 darbų, sukurtų XV–XVIII amžiuje, tarp jų autorių – ir tokie menininkai, kaip Rafaelis, Velaskesas, Tintoretas, Ticianas, Berninis, Karavadžas, taip pat flamandų tapytojai. Tapybos darbų išdėstymas galerijoje nėra pakitęs nuo pat jos įkūrimo – kiekvieno paveikslo vietą liudija autentiški to laikmečio dokumentai.

Galerija įdomi tuo, kad joje galima ne tik išvysti įspūdingą meno kolekciją, bet ir artimiau susipažinti su Pamphilj bei Doria Pamphilj šeimomis – vienomis įtakingiausių ir turtingiausių Romos šeimų, palikusių ryškų pėdsaką miesto istorijoje, kultūroje ir politikoje. Naudodami nemokamus audio gidus, išgirsite ne tik eksponuojamų paveikslų ar jų autorių istoriją, bet ir pačios Doria Pamphilj šeimos atsiminimus, papasakotus princo Jonathano Pamphilj, dažnai apsilankančio galerijoje kartu su savo svečiais. Vaikštant po įspūdingą pastatą pamažu ateina suvokimas, kad tai – šventėms ir savaitgaliams tebenaudojamos salės, kuriose vis dar renkasi rūmų savininkai. Užsisakius turą po rūmų apartamentus, galima pamatyti ir įspūdingai įrengtus šeimos kambarius, kuriuose apsigyventa dar XVII amžiuje ir gyvenama iki šiol.

Svarbu paminėti, kad ši galerija yra privati, tad nemokamų muziejų akcija pirmąjį mėnesio savaitgalį čia negalioja.

3. MAXXI galerija

Nors dažniausiai lankantis Romoje norima išvysti antikinius ar žymiuosius Renesanso ir baroko meno kūrinius, verta apsilankyti ir vienoje didžiausių šiuolaikinio meno galerijų. MAXXI – pirmasis Romos muziejus, skirtas vien tik šiuolaikiniam menui ir žymiausiems Italijos XXI amžiaus kūriniams. Muziejuje galima ne tik išvysti įdomių parodų, bet ir dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, edukaciniuose projektuose, konferencijose ir paskaitose.

Vis dėlto, vos tik pamačius galeriją, dėmesį patraukia jos architektūra – šią galerija suprojektavo žymioji Irako–Britanijos architektė Zada Hadid (idėja atrinkta net iš 273 kitų architektų pasiūlymų!), o pastatas laikomas vienu sėkmingiausių jos darbų. Pasitelkdama neįprastas geometrines formas ir išdėstymą, architektė sukūrė į Flaminio rajoną unikaliai įsiterpiantį pastatą, įspūdingą tiek savo išore, tiek interjeru. Iš pirmo žvilgsnio masyvus statinys viduje stebina savo erdve, šviesumu, į sales vedančiais vingiais bei stiklo (stogas), plieno (laiptai bei kolonos) ir betono (sienos) deriniu.

Šis muziejus kiek toliau nuo miesto centro, tad norint jį pasiekti, pavyzdžiui, nuo vienos centrinių miesto aikščių Piazza del Popolo, teks eiti apie 30 minučių. Žinoma, viešuoju transportu galeriją pasiekti galima žymiai greičiau.

2. Borgezių galerija

Borgezių galerija – Romos centre esančiame parke įsikūrusi galerija, kurioje galima išvysti žymiausių senovės Romos, renesanso ir baroko menininkų darbų. Tai – viena įspūdingiausių privačių meno kolekcijų, kurią XVII amžiuje surinko kardinolas ir meno kolekcionierius Scipione Borghese, popiežiaus Pauliaus V-ojo sūnėnas. Kodėl verta čia apsilankyti? Galerijoje eksponuojami Karavadžo, Mesinos, Rafaelio, Ticiano ir kitų žymių dailininkų darbai bei įspūdingos Kanovos ir Berninio skulptūros.

Nors galerija nėra labai didelė, salių puošnumas, paveikslų ir skulptūrų darna palieka įspūdį tiek meno žinovams, tiek mažiau nusimanantiems lankytojams, norintiems tiesiog pasigrožėti garsiais kūriniais ir galerijos interjeru. Čia rasite 22 kambarius, išdėstytus dviejuose aukštuose. Daugybė darbų, įskaitant žymiąsias Berninio skulptūras, eksponuojami būtent tose salių vietose, kurioms jie ir buvo kurti, tad paveikslų ir skulptūrų išdėstymas autentiškas.

Kitaip nei daugumoje Romos muziejų, pavyzdžiui, žymiuosiuose Vatikano muziejuose, lankytojų skaičius šioje galerijoje ribojamas, tad joje niekuomet nesusidursite su dideliais turistų srautais. Tačiau svarbu žinoti, kad bilietą būtina įsigyti iš anksto (vietoje arba internetu). Su juo galerijoje galėsite praleisti dvi valandas.

1. Vatikano muziejai

Vatikano muziejai – bene lankomiausia Romos vieta, kurioje galima išvysti vieną didžiausių pasaulyje meno kolekcijų iš įvairių epochų kūrinių. Tarp popiežių šimtmečiais rinktos kolekcijos darbų pamatysite ir tokius visame pasaulyje žinomus kūrinius, kaip Rafaelio „Kristaus atsimainymas“ ir „Atėnų mokykla“, Mikelandželo „Paskutinis teismas“, Karavadžo „Kristaus laidojimas“ ir t. t. Beje, muziejuose sukaupta ir didžiulė graikų, egiptiečių, romėnų vertybių kolekcija.

Vis dėlto didžiausią dėmesį lankytojai skiria žymiajai Siksto koplyčiai, kurioje galima išvysti net 1100 kvadratinių metrų ploto Mikelandželo nutapytą freską, iki šiol laikomą vienu didingiausių meno kūrinių žmonijos istorijoje. Tikriausiai ne visiems žinomas svarbus faktas – būtent Siksto koplyčioje vyksta konklava, kurios metu renkamas naujas popiežius.

Lankantis Vatikano muziejuose, patartina atkreipti dėmesį į darbo valandas ir savaitės dienas – kadangi šie muziejai itin populiarūs tarp turistų, milžiniškos eilės ir didelis lankytojų skaičius gali sugadinti nuotaiką. Muziejuje patartina lankytis darbo dienomis, pirmosiomis darbo valandomis.

Taip pat žinokite, kad, kitaip nei visuose valstybiniuose Romos muziejuose ir galerijose, Vatikano muziejuose nemokamai apsilankyti galima ne pirmą, o paskutinį mėnesio savaitgalį. Tiesa, atvykę čia pastarosiomis dienomis, pasiruoškite eilėje palūkėti vieną ar dvi valandas, ypač jei Romoje viešite gegužės– rugsėjo mėnesiais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!