Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 12 spalio d. 11:03
Apie Zelandiją Europoje ir didžiausią gotikinio stiliaus bažnyčią Skandinavijoje

Roskildės katedra (Danija), UNESCO paveldas. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Nuo valdovo, pravarde „Bluetooth“, iki kapavietės už 29 mln. Danijos kronų – didžiausioje Skandinavijoje gotikinėje bažnyčioje telpa ne viena paslaptis. Ši įspūdinga bažnyčia – Roskildės katedra, stūksanti Zelandijos saloje, o tiksliau – Roskildės mieste, kuris iki pat XV amžiaus buvo Danijos sostinė ir svarbiausias karalystėje prekybos centras.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. birželio 20 d. portale vilniausgalerija.lt

Roskildės katedra (Danija), UNESCO paveldas. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Šiaurės Europos „influencerė“

Nors gotika, kalbant apie Skandinaviją, daug kam didelių asociacijų nekelia, jos čia tikrai galima rasti. Vienas puikiausių ir ryškiausių pavyzdžių – Roskildės katedra, kuri įtraukta ir į UNESCO paveldo sąrašą (nr.: 695). Nors šios, XII amžiuje pradėtos statyti katedros struktūra dar romaninė, netrukus pasekta „prancūziškosios“ gotikos pavyzdžiu. Tokiu būdu Roskildės katedra tapo pirmąja gotikine bažnyčia iš plytų Skandinavijoje, o tuo pačiu – ir naujos mados ikona visam regionui. Būtent po šios katedros statybos tokių bažnyčių ėmė daugėti ne tik Danijoje, bet ir visoje Šiaurės Europoje. Vertės įspūdingam statiniui prideda ir maždaug XVI amžiuje atsiradę papildomi elementai: koplyčios bei priebažnyčiai, kurie atspindi subtilią Europos architektūrą. Be didingų bažnyčios tūrių, akį glosto ir jos dermė su panašiai didinga skandinaviška aplinka – bažnyčia stūkso ant nedidelės fiordo kalvelės.

Palaidoti 39 karaliai ir karalienės

Vos 35 km nuo Kopenhagos esanti Roskildė kadaise šluostė Kopenhagai nosį: čia virė gyvenimas, kurį iki šiandien primena aplink bažnyčią dalinai išlikusi gotikinių ir vėlesnių laikų gatvelių struktūra bei pačioje bažnyčioje esantys 39 valdovų kapai. Būtent per amžius kintanti kapų puošyba tapo dar vienu kriterijumi UNSECO komisijai. Bažnyčioje galima pamatyti visą Europos taikomosios dailės evoliuciją, kuri dar nesibaigė: ko gero, pats prabangiausias įkapis ruošiamas ir šiandien. Tai – būsima laidojimo vieta karalienei  Margaretai II-ajai, kuri iš ypač prabangių medžiagų kuriama jau 15 metų, o projekto vertė – 29 mln. Danijos kronų (apie 4 mln. Eur). Kalbant apie bažnyčioje palaidotus valdovus, svarbu paminėti ir Haroldą Mėlyndantį: Danijos karalių ir krikščionybės nešėją regione. Manoma, kad savo pravardę „Mėlyndantis“ (angl. „bluetooth“) valdovas gavo dėl itin sugedusių dantų, kurie vadinti „pajuodusiais iki mėlynumo“.

Roskildės katedra (Danija), UNESCO paveldas. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Roskildės katedra (Danija), UNESCO paveldas. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Roskildės katedra (Danija), UNESCO paveldas. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Zelandija

Zelandas – didžiausia ir tankiausiai apgyvendinta sala Danijoje, kurioje dalimi šliejasi ir pati Kopenhaga. Yra nemažai variantų, ką reiškia žodis „Zealand“. Manoma, kad panašiai daniškai skamba žodis „siela“, tačiau daugiausiai mokslininkų laikosi nuomonės, kad tai gali reikšti ir žodį „ruonis“ („seal“) arba „gilią įlanką“. Šiandien Zelande galima rasti visko: nuo visų apkalbėtos dūzgiančios Kopenhagos iki visiškai atokių fiordų, nuo gotikinės Roskildės katedros iki… „Roko katedros“, kurioje žaisdami istorinėmis ir muzikinėmis paralelėmis (Roskildė garsėja roko festivaliais) danai įkūrė įspūdingą roko bei pop muzikos muziejų.

„Vilniaus galerijos“ fotoreportažą iš Danijos kviečiame žiūrėti žemiau, o daugiau įrašų apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus rasite čia

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!