Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 4 liepos d. 20:13
Liepos 6-ąją šiauliečiai kviečia nusikelti į tarpukarį

Šiaulių bažnyčia | Foto: wikipedia.org

Liepos 6 d. nuo 12 val. iki 21 val. Talkšos ežero pakrantėje vyks Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienai skirtas renginys „Smetoniškos Mindauginės“. Išskirtinis, gyvąją miesto istoriją pristatantis renginys nukels šiauliečius į tarpukario metą ir kvies pajusti jo dvasią stilizuotame Šiaulių tarpukario miestelyje, kuriame įvairias pramogas ir įdomius užsiėmimus siūlys pažintinės-edukacinės erdvės, skaniais kvapais ir skoniais vilios krautuvės, linksmins teatralizuotos inscenizacijos, o pašokti kvies šventiniai koncertai. Organizuojamų veiklų gausa ir įvairovė šventės lankytojus burs ne tik turiningai ir smagiai praleisti laiką, bet ir primins miesto bei šalies istoriją.

Liepos 6-oji – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės diena, kurią Šiaulių kultūros centras šiais metais kviečia švęsti ypatingai. „Kviečiame trumpam stabtelėti ir atsigręžti į dar visai netolimą praeitį – Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpį – ir prisiminti tų laikų dvasią aktyviai dalyvaujant ją atspindinčiose pramogose. Stengiamės kurti įdomią šventę, kuri tiek savo veiklomis, tiek atmosfera kviestų prisiminti, o kai kuriuos ir susipažinti su mūsų tautos istorija“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Liepos 6 d. nuo 12 val. Talkšos ežero pakrantė virs stilizuotu Šiaulių tarpukario miesteliu, lankytojus įtrauksiančiu į įvairias edukacines veiklas ir smagias pramogas. Šventės lankytojai bus kviečiami mokytis dailyraščio pradžios mokykloje, fotografuotis fotoateljė, sužinoti siuvimo paslaptis siuvykloje. Susipažinti su karine technika ir ginklais bei dalyvauti „Smetoniškame tire“ kvies klubas „Miško broliai“, o mazgų rišimo, šaukštų drožimo ir kitų skautiškų veiklų paslapčių mokys Lietuvos skautijos Šiaulių krašto Šiaulių tuntas. Visą dieną kino teatro „Kapitol“ erdvėje bus rodomi tarpukario filmai, o Šiaulių kino meno klubas pristatys tarpukario kino apžvalgą. Šventės metu Šiaulių rajono savivaldybės viešoji biblioteka kvies apsilankyti knygyne, kuriame bus galima pasigaminti knygų skirtukų, o su tarpukario kosmetika supažindins vaistinė „Valerijonas“. Tie, kuriems dar neteko pabuvoti areštinėje, tai galės padaryti policijos nuovados erdvėje, kurioje Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas kvies „pasėdėti“ ir išbandyti „išblaivinimo kėdę“. Tuo tarpu Šiaulių apygardos teismo teisėjas kvies šventės lankytojus atlikti iškilmingą priesaikos davimo ceremoniją. Na, o tie, kurie nemėgsta iš švenčių išeiti tuščiomis, maloniai kviečiami apsilankyti krautuvėlėje, kepykloje, duonos krautuvėje, pieno produktų erdvėje, kuriose apstu visko: nuo žvakių iki pilno grūdo pyragų.

Visą dieną, nuo 12 iki 21 valandos, susirinkusiuosius linksmins koncertinės programos ir artistiški pasirodymai. Renginys bus pradėtas 12 val. šventiniu Liepos 6-osios minėjimu, kuriame bus iškilmingai pakelta Lietuvos Respublikos vėliava, o džiazo muzikos akordais užburs merginų grupė „The Ditties“.

Susirinkusiems šypsenas kels ir ypatingą tarpukario dvasią kurs linksmos teatralizuotos inscenizacijos, vaizdžiai perteiksiančios tiek svarbius to laikmečio įvykius, tiek smagius miesto kasdieninio gyvenimo nutikimus – nuo iškilmingo prezidento Antano Smetonos ir jo žmonos vizito iki keliaujančių artistų gastrolių prie užeigos.

Renginio metu netrūks ir linksmų dainų. Šokti kvies Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vadovas ir dirigentas S. Vaičiulionis, dirigentas G. Brūzga), Akmenės rajono savivaldybės kultūros centro Akmenės filialo romansų atlikėjų grupė „Akmenės vyrai“, grupė „Home Jazz Band“ ir vokalistė Milda Stasaitytė, Joniškio kultūros centro romansų grupės „Ašalia“, Egidijus Sipavičius ir Alytaus diksilendas.

Šventę vainikuos tradiciškai 21 val. visoje Lietuvoje atliekamas „Tautiškos giesmės“ giedojimas, subursiantis ir užbursiantis šiauliečius tautos vienybės jausmu.

PROGRAMA    

Šiaulių tarpukario miestelyje veiks stilizuotos erdvės: pradžios mokykla, knygynas, fotoateljė, Šiaulių apygardos teismas, vaistinė „Valerijonas“, policijos nuovada, kino teatras „Kapitol“, siuvykla, kepykla, pieno produktų, žvakių ir duonos krautuvės, klubas „Miško broliai“ kvies į „Smetonišką tirą“, Šiaulių skautų tuntas mokys rišti mazgus ir drožti šaukštus.

12 val. Šventinis Liepos 6-osios, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dienos, minėjimas, iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos kėlimo ceremonija ir grupės „The Ditties“ koncertas

13.20–13.30 val. Inscenizacija scenoje „Iškilmingas prezidento Antano Smetonos pasveikinimas“

13.45 val. Šiaulių pučiamųjų orkestro koncertas „Tarpukario dainos“, skirtas Mindaugo karūnavimo dienai. Solistai J. Janužas (tenoras), P. Kondrotas (baritonas), K. Valčiukienė (sopranas), L. Jurgutavičiūtė (smuikas). Meno vadovas ir dirigentas S. Vaičiulionis, dirigentas G. Brūzga

14.50–14.55 val. Inscenizacija prie užeigos „Keliaujančių artistų gastrolės“

15 val. Akmenės rajono savivaldybės kultūros centro Akmenės filialo romansų atlikėjų grupės „Akmenės vyrai“ koncertas

15.50–15.55 val. Inscenizacija prie Šiaulių apygardos teismo „Viešas Taikos teisėjo civilinės bylos svarstymas“

16 val. Grupės „Home Jazz Band“ ir vokalistės Mildos Stasaitytės koncertas

17.05–17.10 val. Inscenizacija prie pradžios mokyklos „Smetoniška pamoka“

17.15 val. Joniškio kultūros centro romansų grupės „Ašalia“ koncertas

18.05–18.10 val. Inscenizacija prie vaistinės „Valerijonas“ „Naujo preparato „Nervosinas“ pristatymas“

19.15–19.20 val. Inscenizacija prie policijos nuovados „Daboklėje“

19.30 val. Egidijaus Sipavičiaus ir Alytaus diksilendo koncertas „Mano širdis priklauso tau“

21 val. Visuotinis „Tautiškos giesmės“ giedojimas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!