Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 1 rugpjūčio d. 21:10
Lietuva Venecijos architektūros bienalėje pristatys kosminės architektūros viziją

2018-ųjų Venecijos architektūros bienalė. „Pelkių mokykla“, projekto kuratoriai: Nomeda ir Gediminas Urbonai. / Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2018 m.

Lietuvos kultūros tarybos sprendimu, 2020 m. Venecijos architektūros bienalėje Lietuvai atstovaus viešosios įstaigos „Rupertas“ projektas „Planeta iš žmonių“ (autorius Julijonas Urbonas, kuratorius Jan Boelen, komisarė Julija Reklaitė).

Lietuvos nacionalinis paviljonas klaus, „kas nutinka architektūrai, kuomet ji palieka Žemę?“ „Planeta iš žmonių“ taps interaktyvia architektūrinės fantastikos instaliacija, kurios ašis – 3D skeneris, kuris skenuos žmogaus kūną, pavers jį į trimatį modelį ir įkels į „planetos iš žmonių“ nežemiškos bioarchitektūros ir astrofizikos simuliacijas.

17-osios Venecijos architektūros bienalės tema paskelbta „How will we live together?“ (liet. „Kaip gyvensime kartu?“), kurią bienalės kuratorius Hashim Sarkis apibūdina kaip kvietimą sudaryti naują erdvinį susitarimą: architektai turėtų svarstyti ateities bendrabūvio formas bei kurti joms erdves neišvengiamų politinių skirtybių ir ekonominės nelygybės kontekste.

„Planeta iš žmonių“ įsikurs Italijos karinio jūrų laivyno 42-ame sandėlyje – ten pat, kur šiuo metu veikia „Auksinį Liūtą“ 58-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje gavęs Lietuvos paviljonas „Saulė ir jūra: Marina“ (autorės Lina Lapelytė, Vaiva Grainytė ir Rugilė Brazdžiukaitė, kuratorė Lucia Pietroiusti, komisarai Rasa Antanavičiūtė ir Jean-Baptiste Joly).

Pasirengti įgyvendinti Lietuvos nacionalinio paviljono projektą 2019 m. ir jį įgyvendinti 2020 m. šiame etape skirti 173 tūkst. eurų Kultūros rėmimo fondo lėšų.

Primename, jog atrankoje dalyvavo keturių Lietuvos organizacijų projektai.

Lietuva Venecijos architektūros bienalėje dalyvaus trečią kartą – 2016 m. pristatytas „Baltijos“, o 2018 m. – „Pelkių“ paviljonai. „Vilniaus galerija“ kviečia prisiminti pastarąjį Lietuvos pasirodymą fotoreportaže iš Italijos.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!