Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 liepos d. 12:21
Biurų rajonas, kokio dar nematėte: ekspresionistinė architektūra ir pastatas, panašus į laivą
Kontorhauzas

Čilihauzas – biurų pastatas Hamburge, Vokietijoje. Išskirtinės plytų ekspresionizmo architektūros pastatas stovi Senamiestyje, Kontorhauzo kvartale. Jį suprojektavo vokiečių architektas Johann Friedrich Höger. „UNESCO“ paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Prieš kurį laiką rašėme apie neįprastą sandėlių rajoną Špaiherštatą, o šį kartą siūlome pasižvalgyti po tuo pačiu „UNESCO“ paveldo sąrašo numeriu (nr. 1467) besislepiantį Kontorhauzą bei jo pažibą Čilihauzą.

Kontorhauzas, kaip galima spręsti iš pavadinimo, yra ne kas kita kaip biurų pastatų kvartalas Hamburge, iškilęs ne taip ir seniai – 1920-1950 metais. Tiesa, anksčiau šis kvartalas atrodė kiek kitaip – XX a. pradžioje dėl mieste siautėjusios choleros epidemijos ir prastų higienos sąlygų daugybė žmonių buvo iškeldinti, o čia stovėję pastatai – pertvarkyti. Jų vietoje ir buvo nuspręsta įkurti vieną pirmųjų Europoje biurų rajoną (išskirtinai komercinį), kuris turėjo padėti įtvirtinti Hamburgo prekybinę galią. Daugumą savo pastatų pasaulinių karų metais išsaugojęs kvartalas dar ir šiandien vilioja miesto svečius autentiška architektūra bei lengvai atpažįstamais dideliais mūriniais pastatais.

Kontorhauzas

Kontorhauzo rajonas – Hamburgo (Vokietija) senamiesčio pietrytinėje dalyje esantis plytintis kvartalas su biurų pastatais. 2015 m. „kontorų rajonas“ su gretimu Špaiherštatu buvo įtrauktas į „UNESCO“ pasaulio paveldo objektų sąrašą | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kontorhauzas

Čilihauzas – biurų pastatas Hamburge, Vokietijoje. Išskirtinės plytų ekspresionizmo architektūros namas stovi senamiestyje, Kontorhauzo kvartale. Jį suprojektavo vokiečių architektas Johann Friedrich Höger. „UNESCO“ paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Čilihauzas – biurų pastatas Hamburge, Vokietijoje. Išskirtinės plytų ekspresionizmo architektūros namas stovi Senamiestyje, Kontorhauzo kvartale. Jį suprojektavo vokiečių architektas Johann Friedrich Höger. „UNESCO“ paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Visgi kone svarbiausias kvartalo akcentas – įspūdingasis Čilihauzas, pastatytas tarp 1922 ir 1924 metų. Šią, net 10 aukštų ir 6000 kvadratinių metrų ploto konstrukciją suprojektavo architektas Fritz Höger. Pastato pavadinimas siejamas su pirkliu, bankininku bei sėkmingu verslininku Henry B. Sloman, kuris susikrovė turtus gabendamas iš Čilės salietrą. Būtent Čilės garbei ir pavadintas žymusis milžinas. O ypatingas jis dėl savo ekspresionizmo architektūros, iš toli primenančios laivą.

Susiję:

Nors pastatas itin didelis, dėl savo lenktų formų jis sukelia lengvumo įspūdį. Skaičiuojama, kad Čilihauzui pastatyti buvo panaudota net 4,8 mln. tamsių plytų! Čilihauzas buvo vienas iš pirmųjų daugiaaukščių pastatų, išdygusių Vokietijoje, komplekso viduje dar išsaugoti originalūs laiptai ir jungiamieji koridoriai.

Sunku pasakyti kiek tiksliai kainavo pastatyti šį milžiną, mat pastarasis buvo statomas hiperinfliacijos metais. Manoma, kad visa konstrukcija galėjo kainuoti daugiau nei 10 milijonų reichsmarkių.

Į „UNESCO“ pasaulio paveldo sąrašą ankstesniame straipsnyje minėtas Špaiherštatas, Kontorhauzo rajonas bei Čilihauzas pateko 2015 metais. To priežastis – autentiška architektūra, iliustruojanti spartaus tarptautinės prekybos augimo padarinius XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje.

„Vilniaus galerijos“ fotoreportažą iš Hamburgo kviečiame žiūrėti žemiau, o daugiau įrašų apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus rasite čia

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!