Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 12 rugpjūčio d. 21:51
Černobylis iš arti: atidaroma paroda „1:23:40 – laikas, pakeitęs žmonijos istoriją“

Šarūno Jasiukevičiaus nuotr.

Rugpjūčio 21 d. 18 val. Vytauto Didžiojo karo muziejuje vyks unikalios, vieną didžiausių katastrofų pasaulyje pristatančios parodos „1:23:40 – laikas, pakeitęs žmonijos istoriją“ atidarymas.

1:23:40 – laikas, kai 1986 m. balandžio 26 d. Ukrainoje įvyko didžiausia atominės energetikos avarija. Parodos atidaryme bus galima išgirsti pavojingiausias ir įsimintiniausias publicisto, projekto „Praeities žvalgas“ autoriaus Šarūno Jasiukevičiaus kelionių į šios avarijos teritoriją – Černobylio zoną – istorijas ir pamatyti jos likvidacijos reliktus.

Šarūno Jasiukevičiaus nuotr.

Trumpai apie Černobylio katastrofą

Černobylio atominė elektrinė yra Pripetės mieste, į šiaurės vakarus nuo Černobylio miesto, Ukrainoje. Nors reaktoriai pastatyti 1977–1983 metais, viena įsimintiniausių datų galima laikyti 1986 metų naktį iš balandžio 25-osios į 26-ąją, kai Černobylio atominėje elektrinėje įvyko didelė avarija, kurios metu buvo sugriautas reaktorius. Remiantis tarptautine branduolinių incidentų vertinimo skale, Černobylio katastrofa vienintelė tokia, kuri vertinama 7 balais, t.y. pripažinta iki šiol didžiausia ir daugiausiai žalos padariusi atominė avarija, o evakuota teritorija sudaro beveik 2600 kvadratinių kilometrų plotą. Būtent apsilankymas šioje zonoje ir yra viena keliautojo Š. Jasiukevičiaus krypčių, su kuria daugiau galima susipažinti parodoje „1:23:40 – laikas, pakeitęs žmonijos istoriją“.

Paroda veiks iki rugsėjo 30 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!