Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 23 rugpjūčio d. 08:24
Minime Baltijos kelio 30-metį: išsami renginių programa savivaldybėse

Foto: © ELTA

Visą rugpjūtį įvairiose Lietuvos vietose – miestų ir rajonų savivaldybėse – vyksta Baltijos kelio 30-mečio minėjimo renginiai. Minėjimo renginių kulminacija – rugpjūčio 23 d. – Europos diena stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio diena.

17 val.Lietuvos ir Latvijos pasienyje prie atminimo ženklo, skirto Baltijos keliui, įvyks susitikimas „Baltijos kelias – tai mes“, kuriame dalyvaus Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Latvijos Respublikos Prezidentas Egilis Levitas.

Rugpjūčio 23 d. 9 val. nuo Gedimino kalno papėdės Vilniuje pajudės „Jeep Club Lithuania“ automobilių kolona, o 21 val. čia bus sutiktos automobilių kolonos, atvykusios iš Talino ir Rygos. 10 val. sostinės Katedros aikštėje startuos tradicinis estafetinis bėgimas „Vilnius–Ryga–Talinas“, veiks radijo imtuvų instaliacija „Vienybės banga“.

 

13 val. iš Katedros aikštės prieigų  pajudės automobilių ir motociklų kolonos „Baltijos kelias – tai mes“, išvykstančios pakartoti istorinę Baltijos kelio trasą iki Latvijos sienos. 15–18 val. organizuojami Lietuvos miestų ir rajonų atstovų susibūrimai prie savo rajonų ir miestų atminimo ženklų Baltijos kelyje (Vilnius–Saločiai). 18 val. nuo Gedimino bokšto link Ukmergės plento Vilniuje nusidrieks gyva grandinė „Baltijos kelias – tai mes“.

19 val. Vilniaus Katedros aikštėje įvyks koncertas „Vienybės banga“ (renginys bus tiesiogiai transliuojamas per LRT).

Išsamią renginių programą rasite čia.

Renginiai savivaldybėse – čia.

Rugpjūčio 12 – rugsėjo 9 d. Seimo Vitražo galerijoje (I rūmai) eksponuojama Seimo kanceliarijos parengta Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Baltijos kelias“, kurią galima apžiūrėti atvirų durų valandų Seime metu: rugpjūčio 16 d., 23 d., 30 d., rugsėjo 6 d. 11–15 val.

Susiję:

Rugpjūčio–lapkričio mėn. Baltijos kelio 30-mečio minėjimo renginiai vyks Lietuvos diplomatinėse atstovybėse. Kartu su Jungtinės Karalystės, JAV ir Baltijos valstybių vyriausybių ir užsienio reikalų institucijomis vyks bendra Baltijos kelio 30-mečio (#BalticWay30) komunikacijos kampanija žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

Prieš 80 metų, 1939 m. rugpjūčio 23 dieną, Vokietijos ir Sovietų Sąjungos atstovams vykdant savo vadų, Hitlerio ir Stalino, nurodymus, pasirašyta sutartis, vadinamasis Ribentropo-Molotovo paktas. Baltijos šalys prarado nepriklausomybę – jos buvo ištrintos iš pasaulio žemėlapio, o šalių demokratinė vystymosi raida buvo sustabdyta 50 metų.

Prieš 30 metų, 1989 m. rugpjūčio 23-iąją, minint šios sukakties 50-metį, į gyvą 620 kilometrų nusidriekusią grandinę nuo Gedimino bokšto Vilniuje iki Tompėjos bokšto Taline sustoję Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės priminė visam pasauliui niekada nepamirštą siekį būti laisviems patiems kurti savo valstybes.

2009 m. Baltijos kelias buvo įrašytas į UNESCO tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!