Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 21 rugpjūčio d. 16:10
Ambicingos naujovės Kauno rotušėje: rengiamasi įkurti moderniausią miesto muziejų šalyje

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Svarbiausio Kauno pastato – miesto rotušės – laukia didžiuliai pokyčiai. Šį antradienį projektą rengiantys architektai pristatė idėjas, kurios bus įgyvendintos atnaujinant „baltąja gulbe“ vadinamą statinį.

„Apsilankai rotušėje – pažįsti visą Kauną“, – naująją koncepciją ir drauge su komanda parengto projekto sprendinius šį antradienį pristatė architektų studijos „Processoffice“ vadovas Vytautas Biekša.

Kauno mero patarėjas Simonas Kairys užsiminė apie ambicingą siekį įrengti moderniausią Lietuvoje miestui skirtą ekspoziciją, kurios dėka rotušė taptų ne tik lankytojų „must see“ objektu, bet ir inovatyvia Kauno pažinimo erdve.

„Iki šiol rotušės erdvės būdavo menkai išnaudojamos, apytuštės. Norime, kad čia matytųsi ir miesto ateities vaizdinys“, – teigė S. Kairys.

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Pristatys visuomenei

Ateityje Kauno rotušė pilnavertiškai apjungs muziejaus, miesto reprezentacijos, iškilmingo santuokų registravimo bei turizmo informacijos funkcijas. Vien šiuolaikinei muziejaus ekspozicijai planuojama skirti ne mažiau 890 kv. metrų ploto. Tam architektai pasitelkė iki šiol menkai išnaudotas pastato erdves – administracines patalpas bei palėpę.

Jas numatyta pritaikyti specialiųjų poreikių turintiems lankytojams ir šeimoms su vaikiškais vežimėliais – bus įrengtas liftas. Taip pat suprojektuotos papildomos komercinės patalpos kavinei.

Dar šiemet ketinama skelbti konkursą Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriaus nuolatinei ekspozicijai sukurti ir pilnai įgyvendinti. Ji turėtų atspindėti modernų požiūrį į Kauno istoriją, miesto raidą bei susiformavusį kaunietišką savitumą. Tuo pačiu ši Kauno miesto muziejaus dalis aktualizuos šiandieninius miesto vystymosi procesus.

Siekiama, kad lankytojai ekspoziciją galėtų išvysti iki Kaunui tampant Europos kultūros sostine 2022-aisiais. Viešas projekto pristatymas visuomenei vyks rugsėjo 10 d. 18 val. Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje (Rotušės a. 15).

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Užduotys architektams

Pernai liepą Kauno miesto savivaldybė suorganizavo Kauno rotušės pastato pritaikymo muziejinei funkcijai projektavimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų pirkimo konkursą. Rotušės pastato atnaujinimo projektui buvo keliamas iššūkis, permąsčius šiuolaikinio miesto rotušės bei muziejaus koncepcijas, pasiūlyti projektą, kuriame nauji architektūriniai sprendimai ir interjero elementai kartu su būsima ekspozicija sudarytų vientisą, darnią bei šiuolaikinę, tačiau autentiškas pastato savybes išryškinančią ir apjungiančią visumą.

Minimali architektūrinė intervencija projektuojama tik neautentiškose pastato dalyse, išsaugant ir atskleidžiant vertingąsias pastato ir jį formavusių laikmečių savybes. Projekto sprendiniai suderinti su Kultūros paveldo departamento Kauno skyriumi. Tikimasi, kad įgyvendinus projektą jis taps puikiu paveldosaugos ir kokybiškos šiuolaikinės architektūros dermės pavyzdžiu.

Po atnaujinimo rotušėje ir toliau veiks turistų aptarnavimo centras. Muziejus kartu su juo dalinsis bendru lankytojų informacijos centru. Taip pat Baltojoje salėje bei kitose patalpose tradiciškai bus registruojamos civilinės santuokos.

Paskutinį kartą reikšmingi rekonstrukcijos darbai rotušėje buvo atliekami daugiau kaip prieš pusę amžiaus, 1965–1973 m. architektui Žybartui Simonaičiui įgyvendinus jos restauracijos projektą, kuomet ji įgijo dabartinį savo veidą. 2001–2016 m. rotušėje buvo vykdomi fragmentiški tvarkybos darbai, o 2018 m. pabaigoje po rekonstrukcijos lankytojams atvertas rotušės bokštas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!