Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 6 vasario d. 18:09
Filmas „Frida“ – meksikiečių dailininkės užsispyrimo ir valios įrodymas

Kadras iš filmo.

Frida Kahlo – be abejonės, viena labiausiai kontraversiškų kada nors gyvenusių dailininkių, kurios sudėtingas gyvenimas paženklintas ligų, kančios ir skandalingų patirčių.

Menininkė gimė Meksikoje 1907 metais, ir jau nuo pat vaikystės ją persekiojo įvairūs fiziniai bei dvasiniai išbandymai: vos būdama šešerių, Frida Kahlo susirgo poliomielitu, todėl dešinioji mergaitės koja ilgainiui tapo plonesnė už kairiąją. Aplinkiniai vaikai iš būsimos dailininkės nuolat šaipėsi, tačiau stiprios valios vaikas nepalūžo. Tiesą sakant, mergaitė buvo visiška nutrūktgalvė: važinėjo dviračiu, riedučiais, plaukiojo, lankė bokso ir imtynių treniruotes.

1922 metais Frida įstojo į prestižinę privačią Meksikos parengiamąją mokyklą. Būsima dailininkė buvo viena iš 35 ten besimokančių merginų (iš viso mokykloje mokėsi beveik 2000 jaunuolių). Frida planavo susieti savo ateitį su medicina, tačiau likimą pakeitė tragiška avarija, į kurią papuolė aštuoniolikmetė: autobusas, kuriuo ji važiavo, rėžėsi į tramvajų.

Frida Kahlo patyrė begalę sužalojimų, daugelis manė, kad ji nebeišgyvens. Tačiau mergina, ištvėrusį daugybę operacijų ir gydymo procedūrų, ėmė stiprėti. Dar daugiau – būtent gulėdama lovoje ji ėmė tapyti, o visą tolimesnį gyvenimą persekioję katastrofos sukelti skausmai tapo viena pagrindinių būsimos dailininkės kūrybos temų.

Susiję:

Praėjus daugmaž septyneriems metams nuo avarijos, Frida Kahlo susituokė su 20 metų vyresniu vyru, kurį pažinojo dar iš paauglystės laikų, Diegu Rivera. Su pastaruoju menininkę siejo audringi santykiai, kuriuose netrūko barnių ir neištikimybės: Diegas, regis, iš prigimties buvo visiškas meilužis, o ir pati Frida nevengė avantiūrų ne tik su vyrais, bet ir su moterimis. Tarp garsiausių jos meilužių – aktorės Dolores Del Rio ir Paulette Goddard, menininkė Georgia O’Keeffe. Tuo metu iš vyrų paminėtinas žymus komunistinio judėjimo veikėjas Leonidas Trockis, su kuriuo autorė užmezgė keletą metų trukusį romaną. Tiek Diegas, tiek Frida, žinojo apie vienas kito nukrypimus iš doros kelio, tačiau didžiąja dalimi juos toleravo. Sutuoktiniai vaikų taip ir nesusilaukė, nes dailininkė buvo per silpna išnešioti kūdikį.

Tik perkopusi trisdešimties metų slenkstį, Frida sulaukė pripažinimo ir pagyrų – netgi iš paties Pablo Picasso lūpų. Dailininkę labiausiai išgarsino jos autoportretai, kuriuose atsispindi vidinis kūrėjos kančios ir skausmų pasaulis. Jos darbai paskutinėje, 1953 metais vykusioje parodoje, sužavėjo publiką. Ką jau bekalbėti apie tai, kad menininkė, pablogėjus sveikatai, į parodą buvo atgabenta savo lovoje…

Ir visgi tai – tik trumputė be galo permainingos Fridos Kahlo biografijos santrauka. Menininkės gyvenimo vingius sekantis filmo „Frida“ su aktore Salma Hayek priešakyje siužetas nušviečia kur kas daugiau tragiškų autorės išgyvenimų, nuotykių ir pikantiškų detalių. Ši kino juosta sulaukė teigiamų kritikų atsiliepimų, buvo nominuota šešiems ir apdovanota dviems Oskarais.

IMDb7,4

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!