Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 10 rugsėjo d. 21:06
Kviečia į ekskursijas Rašytojų sąjungos rūmuose: atsakys į daugybę klausimų

Rašytojų sąjungos nuotr.

Šį rudenį Lietuvos rašytojų sąjunga dar plačiau atveria savo duris ir kviečia atrasti įdomų ir paslaptingą literatūros pasaulį. Nuo rugsėjo 26 d. kiekvieną ketvirtadienį Rašytojų rūmuose (Sirvydo 6, Vilnius) vyks alternatyvios ekskursijos, kurias ves Vilniaus tyrinėtojas, dviejų knygų apie istorinius miesto reliktus autorius Darius Pocevičius.

Užsislėpę už Centrinio pašto nedidukėje K. Sirvydo gatvelėje, Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) rūmai iki šiol lieka terra incognita daugeliui Vilniaus gyventojų. Nors jų istorija itin garbinga, o interjerai – unikalūs, dažno vilniečio galvoje kirba daugybė neatsakytų klausimų.

Kas Šv. Jurgio skersgatvyje gyveno XVIII-XIX a.? Kam grafui Ipolitui Korvinui-Milevskiui buvo reikalingi tokie prašmatnūs rūmai? Kodėl jis iškeitė Vilnių į Šv. Katerinos salą Adrijos jūroje? Kur dingo jo garsioji paveikslų kolekcija? Kuo Vilniui nusipelnė kitas rūmų savininkas – grafas Antanas Tiškevičius? Kokie pokyliai būdavo rengiami antrame jų aukšte? Kodėl grafas persikėlė į pramonės kompleksą Šv. Stepono gatvėje? Kaip ant dekoratyvinių langų grotelių atsirado monogramos su raidėmis M ir O? Koks lobis atrastas rūmų kieme 1919-ųjų žiemą? Kokia įstaiga veikė juose tarpukariu?

Rašytojų sąjungos nuotr.

Naujoji rūmų istorija, kada juose įsikūrė rašytojai, ne ką mažiau įdomi už senąją. Kada įsteigta LRS ir kokia jos misija? Ar teisybė, kad po karo LRS pirmininkas Petras Cvirka už 5 rublius nupirko rūmus iš kunigaikštienės Marijos Oginskienės? Kas tuo metu juose gyveno ir kur glaudėsi pats P. Cvirka? Kokie renginiai vykdavo Rašytojų klubo salėje? Kam tarnavo didžioji salė antrame aukšte? Kur darbavosi „Pergalės“ žurnalo redakcija, LRS sekretoriai ir be galo svarbus įstaigos asmuo – kasininkė? Kokias knygas dažniausiai imdavo rašytojai iš rūmų bibliotekos? Kada ėmė veikti LRS valgykla, vėliau virtusi bohemiška „Suokalbio“ kavine? Kuo garsėjo ši kavinė, pervadinta „Trečiu broliu“? Kodėl žemyn į tualetus vedantys laiptai kartais vadinami „mirties laiptais“? Kokia tuomet madinga patalpa įrengta greta jų 8-ojo dešimtmečio viduryje? Kieno biustas turėjo būti pastatytas skverelyje šalia pietinės rūmų sienos? Kokie pokyčiai juose įvyko po 1990-ųjų?

Susiję:

„Kelionėse po istorinius Rašytojų rūmus metu susipažinsime su rūmų ir Rašytojų sąjungos istorija, apžiūrėsime ne tik sales su puošniais interjerais, bet ir visas kertes, pasėdėsime pirmininkės kėdėje, paklaidžiosime rūmų labirintais“, – teigia ekskursijų po Rašytojų rūmus vadovas D. Pocevičius.

Kelionės vyks kiekvieną ketvirtadienį nuo 17 val., pradedant rugsėjo 26 d. Susitikimo vieta: K. Sirvydo g. 4, prie vienuolyno laiptelių pietinėje rūmų pusėje. Kelionė truks iki 1,5 valandos, jos kaina – 5 eurai. Kad pasivaikščiojimas po rūmus būtų komfortiškas, dalyvių skaičius ribojamas iki 25 asmenų. Norintys dalyvauti turi iš anksto užsiregistruoti el. paštu: ekskursijos@rasytojai.lt. Telefonas pasiteirauti: 8 620 77271.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!