Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 27 spalio d. 17:15
5 jautrūs ir pamokantys filmai, kuriuos turi pamatyti jūsų vaikas
pamokantys filmai vaikams

Kadras iš filmo „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“.

Vaikai daug laiko praleidžia prie televizorių ekranų, tačiau toli gražu ne viskas, ką juose mato, turi išliekamąją vertę. Šiame įraše rekomenduojame penkis nuostabius animacinius filmus, kurie jūsų atžaloms (o taip pat ir jums!) bus ne tik smagūs žiūrėti, bet ir perduos vertingą žinutę apie gyvenimą, santykius, kultūrą.

5. „Karališka drąsa“, 2012

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m.rugpjūčio 17 d. portale vilniausgalerija.lt

„Karališka drąsa“ („Brave“) pasakoja apie princesę Meridą, kuri, tikėdamasi pakeisti savo mamą ir savo likimą, karalystėje užverda tikrą sumaištį. Nepaisant to, kad ši istorija gali pasirodyti kiek „standartinė“, filmukas paliečia kelias tikrai svarbias temas. Visų pirma, Merida įkūnija nepaprastai stiprų mergaitės personažą. Ji – ne princesė, kurią reikia gelbėti, bet tvirtai ir savarankiškai veikianti mergina. Antra, filme narpliojami vaikų ir tėvų santykiai – mamos ir dukros nuotykiai, vis geriau pažįstant ir suprantant vienai kitą. 2013 metais „Karališka drąsa“ apdovanota Oskaru.

 

4. „Moliūgėlio gyvenimas“, 2016

Animacinio, Oskarui nominuoto filmo „Moliūgėlio gyvenimas“ („Ma vie de Courgette“) centre – sudėtingo likimo berniukas, pravarde Moliūgėlis, kuris patenka į vaikų namus, mirus nuo alkoholizmo kenčiančiai mamai. Nors siužetinė linija iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti ganėtinai niūri, tai nėra slogus filmas. Atvirkščiai, jis atskleidžia, kad net ir tamsiausiuose momentuose galima atrasti gėrį ir laimę. Kaip rašoma žurnale „Variety“, „filmas pakankamai brandus, kad patiktų ir suaugusiesiems; jame atvirai, tačiau nepaliekant neigiamo įspūdžio jaunesniems žiūrovams, pasakojama apie itin svarbius gyvenimo įvykius“.

„Moliūgėlio gyvenimas“ debiutavo Kanų kino festivalyje ir pelnė daugybės kritikų liaupses ne tik dėl turinio, bet ir režisieriaus pasirinktos formos. Šis filmas – sustabdyto kadro animacija, kuomet vietoj pieštų personažų naudojamos tikros tūrinės figūros.

 

     3. „Koko“, 2017

„Šviežiausias“ Oskarų laimėtojas, 2018 metais nuskynęs laurus net dviejose apdovanojimų kategorijose, – animacinis filmas „Koko“ („Coco“). Jis pasakoja apie berniuko, svajojančio tapti muzikantu, nuotykius, patekus į paslaptingą mirusiųjų pasaulį. Čia jam pavyks atskleisti seną savo šeimos paslaptį…

Filmas liaupsinamas ne tik dėl nuostabios istorijos, svarių temų ar puikaus garso takelio, bet ir dėl pagarbos Meksikos kultūrai, mat yra paremtas Meksikos Mirusiųjų dienos tradicijomis. Šis derinys lėmė, kad „Koko“ buvo ypač pamėgtas tiek kritikų, tiek žiūrovų. Filmų vertinimo platformoje „Cinema Score“, jis įsitvirtino tarp 80 geriausių visų laikų filmų.

 

     2. „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, 2001

Dar vienas Oskaro laimėtojas – animacinis japonų filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ , geriau žinomas anglišku pavadinimu „Spirited Away“. Šiame filme sutiksite dešimtmetę mergaitę, paraleliniame dvasių pasaulyje siekiančią išgelbėti savo tėvus. Jautrus, o vietomis ir kiek bauginantis filmas nepaliko abejingų ne tik Japonijoje (kūrinys laikomas sėkmingiausiu filmu šalies kino istorijoje), bet ir už jos ribų. Tai – pirmasis Oskarą ir daugybę kitų apdovanojimų laimėjęs animacinis filmas, sukurtas ne anglų kalba.

Panašiai kaip filmas „Alisa stebuklų šalyje“, „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ nukelia į kitokią realybę, paneigiančią įprastus visatos dėsnius. Be to, jame subtiliai vaizduojamas virsmas iš vaikystės į suaugusiųjų gyvenimą, atskleidžiamos japoniškos tradicijos bei folkloras ir netgi aplinkosaugos problemos. Galop, tai ir puikus, įtempto siužeto kino kūrinys, aukštinantis drąsą bei ištikimybę.

 

     1. „Aukštyn“, 2009

„Aukštyn“ („Up“) – galybės simpatijų sulaukęs filmas, įvertintas dviem ir nominuotas dar trims Oskarams. Jame –neįtikėtina paniurusio senolio ir berniuko, prisiekusio skauto, kelionė skraidančiu namu.

Kino kritikai bei žiūrovai puikiai įvertino ne tik originalų filmo scenarijų, bet ir juostoje gvildenamas temas – netekties, draugystės, senatvės. „Poetiškos išminties bei grožio persmelkti filmuko epizodai priklauso puikiausių kino momentų antalogijai“, rašoma viename kino portale. „Aukštyn“ populiarumą išduoda ir finansinė sėkmė – 2009 metų juosta uždirbo daugiau nei 738 milijonus dolerių.

Šį filmą privalu išvysti visai šeimai, įskaitant ir tėvus bei senelius, kurių širdyse, kaip įsitikinsite, vis dar tūno vidinis vaikas.



Daugiau rekomendacijų ir filmų vaikams rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!