Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 12 sausio d. 08:33
Neįtikėtinas talentas nuo mažų dienų: 10 žymiausių kuriančių vaikų pasaulyje

Foto: unsplash.com

Meno pasaulį užkariauja vaikai – tikriausiai taip galima pavadinti šį neįtikėtiną naujosios kartos fenomeną – vaikus, kurie įspūdingus meno kūrinius sukuria, būdami jaunesni nei dvylikos metų. Brangiai parduodami paveikslai, personalinės parodos žymiausiuose pasaulio muziejuose ir itin didelis žiniasklaidos dėmesys yra šių vaikų kasdienybė. Pristatome 10 menininkų, kurie savo kūrybinį potencialą atskleidė, dar būdami vaikai.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. spalio 6 d. portale vilniausgalerija.lt

10. Akianė Kramarik

Tikriausiai nedaugelis tikėjosi šiame sąraše išgirsti Lietuvos vardą. Vis dėlto ši jaunoji tapytoja – lietuvės ir amerikiečio dukra, ne tik pelniusi pasaulinį pripažinimą, bet ir nustebinusi savo gyvenimo istorija. Akianė Kramarik gimė neturtingoje šeimoje, kurios neįprastas gyvenimo būdas trukdė pritapti gimtajame mieste. Mergaitė piešti mokėsi namuose ir, kaip teigia ji pati, dar būdama ketverių, išvydo apsireiškimą, kurioje Dievas ją paskatino kurti ir tapyti matomas vizijas. O būdama vos aštuonerių, ji nutapė vieną žymiausių savo darbų – „Taikos princą“. Beje, pirmojo jaunosios dailininkės darbo vertė buvo net 10 000 JAV dolerių – tuomet mergaitei tebuvo aštuoneri. Ne gana to, Akianė ne tik piešia, bet ir rašo poeziją. Šiuo metu merginai 25-eri ir ji sėkmingai kuria toliau.

9. Hamzah Marbella

„Savo piešiniais galiu parodyti tai, ko negaliu pasakyti žodžiais“, – teigia Hamzah Marbella, kuris jau nuo dvylikos metų buvo svarbi Filipinų meno pasaulio figūra. Piešti berniukas pradėjo nuo pat mažumės, mat jį domino jo tėčio, taip pat menininko, kūrybinis procesas. Savitu stiliumi ir ryškiomis spalvomis išsiskiriantys darbai patraukė ir Filipinų meno muziejų dėmesį, maža to, berniukas pelnė ir daugybę apdovanojimų.

 

8. Marla Olmstead

Marla Olmstead – abstraktaus meno kūrėja, pirmąjį svarbų savo darbą sukūrusi vos ketverių. Tiesa, tuomet daug dėmesio sulaukusi mergaitė sukėlė ir diskusijų – iki šiol netyla kalbos, kad sukurti įspūdingą paveikslą jai padėjo jos tėtis. Apie šią kontraversišką istoriją buvo sukurtas ir dokumentinis filmas, pavaizdavęs situaciją negatyviomis spalvomis. Pati Marla teigia, kad filmo niekuomet nežiūrėjo. Šiandien merginai 19 metų ir jos gyvenimą užpildo ne tik dailė, bet ir meilė muzikai, sportas bei kiti tokio amžiaus jaunuoliams būdingi užsiėmimai.

 

7. Dusan Krtolica

Dar vienas talentas, pradėjęs piešti vos dvejų, yra serbas Dusan Krtolica, kuriam šiuo metu šešiolika. Dar būdamas vaikas, Dusan pradėjo kurti itin realistiškus gyvūnų portretus, kuriems įkvėpimas, kaip pats sako, yra stulbinantis gamtos pasaulis. Vaikinas jau pristatė 6 personalines savo parodas, o būdamas trylikos, išleido iliustruotą enciklopediją. Ne gana to, berniukas pasižymi itin gera atmintimi ir gali išvardinti 65 primatų rūšis.

 

Susiję:

6. Elisabeth Anisimow

Užuot tapydama ant drobės, Anisimow tapo ant gyvų žmonių, o paskui, įkomponuodama juos įvairiuose fonuose, įamžina fotosesijoje. Skaičiuojama, kad jaunoji menininkė jau užsidirbo apie 35 000 JAV dolerių. Mergaitės mama pasakoja, kad paišyti Elisabeth pradėjo vos būdama dvejų, o vieną pirmųjų paveikslų pardavė, kai jai buvo devyneri. Kaip teigia jaunoji dailininkė, ją įkvepia didžiųjų dailės grandų – Monė, Rembranto, Dega – darbai. Ateityje Elisabeth norėtų studijuoti Sarbonos universitete ir, žinoma, toliau tapyti.

 

5. Kareem Waris Olamilekan

Dar vienas, neretai genijumi vadinamas jaunasis menininkas Kareem Waris Olamilekan yra kilęs iš skurdaus rajono Nigerijoje. Nors piešti jis pradėjo šešerių, pasaulį nustebino būdamas maždaug vienuolikos, kuomet buvo pastebėtas jo neeilinis gebėjimas kurti realistiškus portretus, kuriuose apstu smulkiausių detalių. Labiausiai jis išgarsėjo vos per dvi valandas nupiešęs detalų Emanuelio Makrono portretą.  Anot menininko, įkvėpimo jis semiasi iš to, kas vyksta aplink jį, ypač iš savo šeimos. Kareem svajoja, kad ateityje jo darbai atsidurtų muziejuje.

 

4. Kieron Williamson

Kierono vaikystė niekuo nesiskyrė nuo kitų vaikų, nebuvo ir jokių ženklų, kad berniukas galėtų būti itin talentingas tapyboje. Visgi 2008 metais, kuomet Kieronui buvo šešeri, išvykos į Kornvalį metu jis išvydo laivus, kurie jį nepaprastai įkvėpė. Beveik visas likusias atostogų dienas berniukas nesustojo jų piešti, pamažu pridėdamas ir kraštovaizdį, pastatus bei kitus objektus. Aplinkiniai neliko abejingi berniuko akvarelės darbams – surengus pastarųjų ekspoziciją kūriniai buvo iššluoti per 14 minučių. Skaičiuojama, kad būdamas vos dešimties metų amžiaus, jis iš savo kūrinių užsidirbo daugiau nei milijoną svarų.

 

3. Zoe Yin

Zoe Yin – pasaulyje jau pripažinta tapytoja ir menininkė, gimusi 2001 metais, Bostone. Kad ir kaip neįtikėtinai skambėtų, Zoe Yin paišyti pradėjo būdama vos vienerių, o Andoverio menininkų gildijos nare tapo šešerių. Netrukus po to buvo parduotas ir pirmasis jos kūrinys. Galerijų Kinijoje ir JAV ji buvo pristatoma nuo devynerių ir taip tapo žymia menininke tarptautiniu mastu. Dėl talento, sublizgėjusio dar ankstyvoje vaikystėje, mergaitė greitai pateko į žiniasklaidos akiratį – ji yra nusifilmavusi daugybėje televizijos laidų, taip pat dalyvavo radijo pašnekiuose.

 

2. Evan Sharma

Apie Evan Sharma pasaulis sužinojo, kai dvylikamečio paveikslas buvo atrinktas į Toronto meno mugę, vertintojams nė nenutuokiant, kad autorius – ne suaugęs tapytojas, bet vaikas. Jam būnant jauniausiu meno renginio dalyviu, apie berniuką pradėjo rašyti žiniasklaida, buvo pristatyti ir kiti vaiko darbai. Beje, uždirbtus pinigus jis išleido ne tik savo reikmėms, bet ir parėmė keletą labdaros organizacijų. Šiuo metu vaikinas sėkmę bando ir mados industrijoje, sportinius batelius bei rūbus puošdamas savo tapybos darbais.

 

1. Aelita Andre

Ko gero, šiame sąraše visus rekordus sumušusi menininkė yra Aelita Andre, piešti pradėjusi vos devynerių mėnesių, o pirmąją personalinę parodą surengusi, būdama dvejų metų amžiaus. Aelitos stilius dažnai vadinamas magišku abstrakcionizmu ir prilyginamas dalininko Poloko kūrybai. Kaip teigia mergaitė, ji piešia gyvenimą ir visatą, o ją įkvepia supanti aplinka – gyvūnai, medžiai, kosmosas. Nors meno pasaulyje pripažįstama, kad mergaitė turi ypatingą talentą ir nenustoja tobulėti, jos karjerą nulems ateityje išvystyti įgūdžiai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!