Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 12 gruodžio d. 09:54
Niujorko fortepijono akademijoje – Raimondo Butvilos ir Zecharia Plavino rečitalis

Raimondas Butvila ir Zecharia Plavin | Pranešimo spaudai nuotr.

Gruodžio 12 d. Niujorko fortepijono akademijoje – smuikininko Raimondo Butvilos ir pianisto Zecharia Plavino rečitalis. Tarp kitų kūrinių bus atliekamos Felixo Bartholdy Mendelssohno sonatos F minor (1823) ir F Major (1838), Zecharia Plavino „Sonata“ (2017), Ronno Yedidia „Elegija“ (1993).

Niujorko fortepijono akademija – erdvė, kurioje aukšto lygio profesionalai moko groti pianinu, vyksta edukacinės programos vaikams ir suaugusiems, buriama bendruomenė, kuri domisi aukštos meninės kokybės muzikavimu.

Jau seniai kartu koncertuojantys muzikai yra pažįstami nuo vaikystės. „Labai seniai, kai Raimondui ir man buvo devyneri, tamsiomis ir šlapiomis tuometinio sovietinio Vilniaus gatvėmis atėjau pas jį į svečius. Raimondas uždėjo man Jaschos Heifetzo įgrotą Mendelssohno koncerto smuikui ir orkestrui įrašą. Raimondas jau buvo jį ištyrinėjęs, o man tai buvo netikėto skrydžio į padanges staigmena. Neperdėsiu sakydamas, kad Mendelssohnas apjungė mūsų su Raimondu gyvenimus ir leido mūsų meninei draugystei plėtoti tolimesnes idėjas. Mane ši draugystė pastūmėjo parašyti nemažai kūrinių, o Raimondas kilniai sutiko su manim juos atlikti“, – yra sakęs šiuo metu Izraelyje gyvenantis Zecharia Plavinas.

Raimondo Butvilos ir Zecharia Plavino muzikavimo galima paklausyti čia:

 

* * *

Raimondas Butvila (g. 1956 Šiauliuose) 1974 m. baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklą, 1979 m. – Lietuvos valstybinę konservatoriją, vėliau mokėsi Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijos asistentūroje-stažuotėje, laimėjo tarptautinį jaunųjų smuikininkų konkursą Usti nad Orlici mieste (Čekija), tapo tarprespublikinio jaunųjų atlikėjų Taline laureatu, sąjunginio jaunųjų atlikėjų konkurso Lvove diplomantu. 1981–1993 m. jis dėstė Lietuvos muzikos akademijoje, grojo kartu su Lietuvos kameriniu orkestru, buvo Lietuvos Valstybinio kvarteto II smuikas, pirmasis Valstybinio simfoninio orkestro koncertmeisteris, koncertavo kaip solistas, parengė daugelio Lietuvos kompozitorių kūrinių premjerų. 1993–2011 m. dirbo Venesueloje, dėstė Karakaso menų universitete, buvo Emilio Friedmano konservatorijos direktorius, koncertavo kaip solistas su įvairiais Venesuelos orkestrais, buvo „Trio Academico Emil Friedman“ narys. Grįžęs į Lietuvą pradėjo dėstyti Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, daug koncertuoja.

Pranešimo spaudai nuotr.

Zecharia Plavin (g. 1956 Vilniuje) mokėsi M.K. Čiurlionio menų mokykloje, studijavo Marietos Azizbekovos klasėje Lietuvos konservatorijoje, besimokydamas kaip solistas grojo kartu su Sauliaus Sondeckio ir Juozo Domarko orkestrais, surengė nemažai rečitalių Lietuvoje. Nuo 1977 jis gyvena Izraelyje – baigė Tel Avivo universitetą ir Muzikos akademiją (Viktoro Derevianko klasė), 1984 tobulinosi pas Louis Kentnerį Londone. Nuo XX a. devintojo dešimtmečio aktyviai koncertuoja Izraelyje, įvairiuose Europos ir JAV miestuose, įrašė kūrinių Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Izraelyje, koncertuoja su smuikininku Raimondu Butvila, aktoriumi, žurnalistu ir filosofu Emmanueliu Halperinu (drauge yra parengę programų, skirtų Ferencui Lisztui, Maurice‘ui Raveliui ir Jeanui Sibelius). 1998 m. Hebrajų universitete apgynė disertaciją, skirtą Ernestui Blochui ir jo kūrybai, nuo 1990 m. dėsto Jeruzalės muzikos akademijoje, nuo 1993 m. rengia meistriškumo kursus JAV ir įvairiose Europos šalyse, rašo tekstus kultūros ir meno leidiniams.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!