Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 20 gruodžio d. 18:13
Artėjant šventėms: 8 originalios ir meniškos kalėdinių dovanų idėjos

Kalėdinių dovanų idėjos | „Vilniaus galerija“

Artėjant gražiausioms metų šventėms, pats metas pasirūpinti savo artimųjų dovanomis. „Vilniaus galerija“ rekomenduoja originalias, meniškas, šiltas, o svarbiausia – prasmingas dovanas visų amžių žmonėms.

Primename, kad žemiau minimus meno kūrinius ir knygas galite įsigyti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Utenoje įsikūrusiose „Parketo ir tapeto“ parduotuvėse (tikslūs jų adresai čia) bei elektroninė parduotuvėje www.2di.lt, kurioje rasite ir daugiau prekių kategorijų (tekstilės, kilimų, indų).

8. Rankų darbo keramikos kūriniai

Tarp geriausiai Kalėdas ir vaikystę primenančių meno dirbinių – keramikinės statulėlės, pakabinami žaisliukai ar vazelės. Autorinės rankų darbo keramikos kūriniai suteikia namams jaukumo bei sukuria gražų švenčių prisiminimą. „Vilniaus galerijoje“ galite įsigyti populiariųjų keramikės Eglės Einikytės angeliukų ir jais papuoštų dėžučių, išsiskiriančių savo išraiškingumu ir šiltumu.

Šaltiems žiemos vakarams puikiai tiks Beatričės Kelerienės stalo keramika – įvairiaspalviai arbatinukai ir puodeliai, kuriuose garuojanti arbata sušildys visus namus. Na, o norintiems originalios interjero detalės, rekomenduojame pasižvalgyti po Jovitos Laurušaitės moterų pavidalo vazų kolekciją.

(Autorinės) rankų darbo keramikos kūrinius pamatysite čia

Eglės Einikytės keramika

7. Tapybos darbas

Kiek brangesnė, tačiau nepamirštama dovana – tapybos darbas, tapsiantis svarbiu interjero akcentu. Nors paveikslą išrinkti nelengva, „Vilniaus galerijoje“ bene kiekvienas ras kažką artimo: nuo snieguotų Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus vaizdų, Paryžiuje užfiksuotų akimirkų iki kiek abstraktesnių, spalvomis džiuginančių kūrinių.

Vertinantiems klasiką „Vilniaus galerija“ rekomenduoja tapytojų Jono Mackonio-Mackevičiaus, Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės ir akvarelininko Sergiy Lysyy darbus.

Tapybos darbus pamatysite čia

Sergiy Lysyy, „Kauno senamiestis“

6. Knygos apie meną

Mėgstantiems skaityti, o dar ir besidomintiems menu ir kultūra, geriausia dovana, be abejonės, bus knyga arba fotoalbumas. Meno istorija, konkrečių dailininkų biografijos, o gal meno epochą pristatantis kūrinys knygų mylėtojų nepaliks abejingų – juk tai puiki galimybė praturtinti savo žinias ir sužinoti naujų įdomių faktų. Beje, dauguma „Vilniaus galerijos“ siūlomų knygų pasižymi itin aukšta leidybos ir iliustracijų kokybe, tad jas skaityti bus vienas malonumas.

Norintiems daugiau sužinoti apie konkretų menininką, patiks Rimtauto Vincento Gibavičiaus, Antano Kmieliausko, Kazio Varnelio kūrybą nušviečiantys leidiniai, o norintiems pagilinti bendras žinias apie meną – „Įvadas į modernizmą“, „Įvadas į postmodernizmą“ ar „Lietuvos tapyba. 1960-2013“.

Knygas apie meną pamatysite čia

Ieva Pleikienė, „Rimtautas Vincentas Gibavičius“

5. Knygos vaikams

Knygos apie meną puikiai tinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams – juk meilę kultūrai, meno darbams ir muziejams reikia auginti jau nuo mažumės. Suprantama, aiškia ir šmaikščia kalba parašytos bei gausiai iliustracijomis papuoštos knygos pradžiugins kiekvieną smalsų vaiką ir garantuos kūrybingą ir turiningą laiką su šeima. Na, o norintiems sužinoti ne tik apie meną, bet ir apie Vilnių ar mūsų šalies kultūrą apskritai, verta pažvelgti į garsių menininkų iliustracijomis padabintas lietuvių tautosakos, pasakų knygas.

Knygas vaikams pamatysite čia

4. Knygos apie Vilnių

Vilniaus mylėtojai ir visi norintys susipažinti su sostinės istorija ir miesto kaita tikrai susidomės knygomis apie Vilnių. Jų „Vilniaus galerija“ turi pačių įvairiausių – nuo solidžių Jano Bulhako ar Stanislawo Filiberto Fleury fotoalbumų iki istorinių Tomo Venclovos, Giedrės Jankevičiūtės, Vido Poškaus miesto tyrinėjimų ar miestą geriau pažinti padėsiančių originalių Violetos Vaišvilaitės ar Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės gidų.

Knygas apie Vilnių pamatysite čia

Jan Bulhak, „Fotografijos.Vilnius I d.“

3. Fotografijos darbas

Fotografijos darbus dovanoti vis dar kiek neįprasta, tačiau jie gali puikiai priminti mylimą miestą, akimirką ar tiesiog, panašiai kaip ir paveikslai, kurti norimą namų atmosferą.

„Vilniaus galerijoje“ sukaupta nemaža fotografijos darbų kolekcija – nuo milžiniško dėmesio dar Sovietų Sąjungoje sulaukusių Rimanto Dichavičiaus aktų iki Raimondo Paknio architektūros paminklų. Tuo tarpu mylintys Veneciją, Sankt Peterburgą ar Paryžių tikrai apsidžiaugs Arūno Baltėno fotografijos ciklais.

Fotografijos darbus pamatysite čia

Arūnas Baltėnas, „Paris. Naktinė sankryža“

2. Grafikos darbai

Norint padovanoti paveikslą per daug neišlaidaujant, verta pasižvalgyti po grafikos kūrinius. Net ir gerai žinomų grafikų darbus galima įsigyti už prieinamą kainą, pradedant 30 eurų. Grafikos darbai atrodo estetiškai, o derinant kelis grafikos darbus galima sukurti akį patrauksiantį autentiškumą.

Edita Suchockytė, „Balerina“

„Vilniaus galerijoje“ galite apžiūrėti Nacionalinės premijos laureato Mikalojaus Povilo Vilučio kūrinius arba originalius ir pirkėjų ypač graibstomus Editos Suchockytės ofortus. Dekorojantiems vaikų kambarius būtina pamatyti menininkų Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus darbus.

Grafikos darbus pamatysite čia

1. Dovanų rinkiniai

Neapsisprendusiems, kaip sukomplektuoti dovanas, „Vilniaus galeirija“ paruošė ir specialius dovanų rinkinius suaugusiems bei vaikams. Mažieji rinkinyje ras klasika tapusią Aldonos Liobytės pasakų knygą su Nacionalinės premijos laureatės Birutės Žilytės iliustracijomis bei žaismingus tos pačios menininkės tapyba puoštus puodelius. Papildomai į rinkinį galima įtraukti ir tautosakos knygą „Šepetys repetys“. Tuo tarpu suaugusiems puikia dovana gali tapti solidūs Tomo Venclovos knygų „Lietuvos istorija visiems“ tomai arba to paties autoriaus knyga „Vilniaus vardai“.

Šventinių dovanų rinkinius pamatysite čia

Pamatyti visusjus dominančius kūrinius ir knygas galite puslapiuose www.vilniausgalerija.lt bei www.parketasirtapetas.lt, o įsigyti –  Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Utenoje įsikūrusiuose „Parketo ir tapeto“ salonuose (tikslius jų adresus rasite čia) bei elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt

Gražių, jaukių švenčių ir kūrybingų ateinančių metų jums link „Vilniaus galerija“!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!