Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 31 gruodžio d. 10:14
Naujieji metai svetur: nuo taškelių manijos iki paslėptų bulvių

Foto: unsplash.com

Naujuosius metus švenčia kone visas pasaulis. Tiesa, tradicijų įvairiose kultūrose esti tokių skirtingų, kad dažnai apie jas sužinojus tenka nustebti. Pristatome 10 neįprastų Naujųjų metų tradicijų ir ritualų, kurie saugo nuo piktų dvasių, atneša laimę ar tiesiog primena apie draugystę.

10. Filipinai

Filipinai Naujus metus švenčia su kuo daugiau apvalios formos daiktų, mat jau nuo senovės manoma, kad ši forma yra šventa ir susijusi su klestėjimu bei sėkme. Būtent dėl šios priežasties didelė dalis filipiniečių Naujus metus pasitinka pasidabinę taškuotais rūbais, į kišenes prisižėrę monetų ir stengiasi suvalgyti bent keletą apvalių vaisių. Beje, laikrodžiui mušant vidurnaktį tėvai skatina vaikus pašokinėti – esą taip jie užaugs aukštesni.

9. Kinija

Kinai prisišaukti sėkmę bando priekines namų duris nudažydami raudonai. Sakoma, kad būtent šios spalvos bijo per Naujus metus pasirodanti pabaisa Nian. Taip pat dalis šeimų paslepia peilius – taip visi nariai apsaugomi nuo galimų susižeidimų, kurie, kaip manoma, visiems metams pritraukia nelaimių ir sunkumų.

8. Graikija

Graikijoje Nauji metai neįsivaizduojami be… svogūno! Pastarasis dažniausiai pakabinamas prie priekinių durų ir yra laikomas atgimimo simboliu. Tačiau tai dar nevisa tradicija. Kitą rytą tėvai vaikus pažadina tuo pačiu svogūnu tapšnodami galvas. Sakoma, kad svogūną namuose verta laikyti iki kitų metų – esą taip jis apsaugos nuo nelaimių ir užtikrins gerus, sėkmingus metus.

7. Turkija

Nors kai kuriose kultūrose pažerta druska simbolizuoja nesėkmę, Turkijoje laikoma geru ženklu, jei druska papilama Naujųjų metų naktį, laikrodžiui mušant dvyliktą. Manoma, kad šis gestas namams atneš laimę ir sėkmę. Beje, jei šeima nori, kad gerai klostytųsi verslas, druska pažeriama ir ant jiems priklausančių parduotuvių slenksčių.

6. Italija

Italijoje sakoma, kad keičiantis metams būtina dėvėti raudonus apatinius drabužius, mat šie neša sėkmę. Na, o norintiems, kad nevargintų finansinės bėdos, būtina paragauti lęšių su kiauliena.

5. Islandija

Islandijoje Naujųjų metų šventė įprastai prasideda nuo vakarienės su draugais ar šeima. Po jos, prieš vidurnaktį, žmonės renkasi prie artimiausių laužų – jie Naujųjų metų vakarą dega kone visoje šalyje. Čia einama susitikti su draugais ar tiesiog pabūti su artimaisiais. Manoma, kad ugnis padeda atsisveikinti su senaisiais metais ir nutiesia kelią link naujųjų.

4. Danija

Danijoje Naujieji metai neįsivaizduojami be dūžtančių indų garsų. Indai simboliškai sudaužomi namie arba prie artimųjų, draugų durų. Manoma, kad tokiu būdu išvaromos blogosios dvasios, be to, tai yra draugystės ir nuoširdumo simbolis. Kita Danijoje populiari tradicija – „įšokti“ į Naujuosius metus. Artėjant vidurnakčiui, danai dažnai lipa ant sofos ar kėdės ir šoka žemyn, taip „peršokdami“ ateinančių metų sunkumus.

3. Kolumbija

Trijų bulvių testas – štai taip kolumbiečiai spėja savo sėkmę ateinančiais metais. Paskutinę metų dieną po lova padedamos nuskusta, pusiau nuskusta ir nenuskusta bulvės. Dvyliktą valandą reikia griebti pirmą po lova pasitaikiusią bulvę. Nuskusta neša nesėkmę, nenuskusta – laimę, o pusiau nuskusta – vidutiniškus metus.

2. Vokietija

Jei Vokietijoje per Naujuosius metus dovanų gausite marcipaninę ar kitokią kiaulytę – per daug nenustebkite. Šios kiaulytės, kaip tikima, neša sėkmę. Jos ne tik dovanojamos, bet ir naudojamos stalo dekoracijoms. Manoma, kad kiaulės simbolis atkeliavo iš laikų, kuomet susilaukti naujos kiaulių vados buvo itin reikšmingas įvykis.

1. Ispanija

Jei Naujuosius metus planuojate sutikti Ispanijoje, nepamirškite nusipirkti kekės vynuogių. Dvylika jų ispanai suvalgo laikrodžiui mušant dvyliktą valandą nakties. Kiekviena vynuogė simbolizuoja laimę ir sėkmę ateinančius dvylika mėnesių. Didesniuose miestuose žmonės neretai skanauti vynuogių buriasi į aikštes, kur kartu skaičiuojamas laikas ir dalinamasi gėrimais.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!