Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 30 gruodžio d. 21:24
LRT Plius startuoja menininkų kuriamas 8-ių apybraižų ciklas „Indivizijos“

Pranešimo spaudai nuotr.

Kas yra  „žaliasis kapitalizmas ir žalioji kultūra? Ar klimato krizės akivaizdoje atsidūrusi žmonija sugebės vieningai priimti sunkius sprendimus? O gal globalizacija ir visuotinis sutarimas tėra iliuzija, neleidžianti deramai įvertinti nacionalizmo ir etnocentrizmo grėsmės, užveriančios kelius sėkmingam tarptautiniam bendradarbiavimui? Kaip prie „tvarumo puoselėjimo galėtų prisidėti kultūros sektorius – muziejai, galerijos ir patys kūrėjai? Šiuos klausimus kels šiuolaikinio meno kūrėja Kristina Inčiūraitė pirmoje ciklo  „Indivizijos“ dalyje  „Žalioji kultūra.

„Indivizijos“– tai aštuonių unikalių apybraižų ciklas apie netolimos ateities vizijas, utopijas ir grėsmes, kylančias iš žmonijos veiklos pasekmių. Plačiajai visuomenei skirtas TV projektas kuriamas drauge su žinomais Lietuvos vizualiojo meno kūrėjais, kurių kiekvienas pasirenka savitą pasakojimo būdą, temą ir vizualinę prieigą. Ciklas bus transliuojamas per LRT Plius sausio-vasario šeštadieniais 13:30 val.

Pirmoje ciklo dalyje „Žalioji kultūra“, kitaip negu sociologai ar gamtos mokslų atstovai, į klimato kaitos ir visuomenės bei verslo reorganizacijos problemą menininkė Kristina Inčiūraitė kviečia pažvelgti ne vien per mokslinių faktų prizmę. Pasakojimas žiūrovus panardins į klampų vaizdų koliažą, sudarytą iš atvirų archyvų internete.

Pranešimo spaudai nuotr.

Anot laidos autorės Kristinos Inčiūraitės, „nors pasaulį okupuojantis atvaizdų tiražavimas yra kritikuotinas, šis nemokamas atviras dalijimasis galėtų būti suvoktas kaip „žalioji“ iniciatyva, nes jau kartą išėjęs į pasaulį atvaizdas gali būti panaudotas daugybę kartų. Atvaizdų pertekliaus eroje galime naudotis visur pasklidusiais vaizdiniais ‒ vaišintis vizualumo puotoje…“

Įtraukiančiame 25 minučių trukmės pasakojime gvildenami klausimai apie dialogą tarp skirtingų polių skatina kritiškai apmąstyti vyraujančias nuostatas ir ieškoti sąmoningos pozicijos.

„Ironiška, kad modernybės epochoje būtent naujumo, originalumo, netikėtumo paieškos mus privedė prie tokios atvaizdų gausos, kuri ne paaštrino, o atbukino mūsų jusles. Patogu slėptis už atvaizdų paviršių, skandinti savo tapatybes spalvų ir formų mirgėjime. Maskuoti savo problemų priežastis ir pasekmes. O savo veiksmų atsakomybę nukelti į miglotą ateitį, kuri jau seniai išaušo, ir laiko daugiau nebėra“, – sako kūrėja.

Meninė-dokumentinė apybraiža „Indivizijos. Žalioji kultūra“ – sausio 4 d. (šeštadienį) 13.30 per LRT Plius.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!