Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 7 sausio d. 21:44
Kviečia į S. Žvirgždo dešimties paskaitų ciklą „Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes“

Vilnius nuo Unitų bažnyčios | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitas „Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes“. Bibliotekos lankytojų lauks net 10 pasivaikščiojimų, kuriuos lydės puikus gidas ir fotografijos, padėsiančios atskleisti konkrečias Vilniaus objektų ir jo apylinkių istorijas.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų, ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. Yra daugelio fotografinių leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ir bendraautoris.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (1)

Paskaitoje bus pasakojama apie Gedimino pilies kalną, katedrą, Katedros aikštę, 1931 m. potvynį ir Karališkąją kriptą, koplytėles. Paskaitoje bus parodyta apie 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (2)

Paskaitoje bus pasakojama apie miesto gynybinę sieną ir vartus, Trijų Kryžių ir Bekešo kalnus, Botanikos sodą, Lukiškių aikštę, Jekaterinos II paminklą ir skverą, A. Puškino paminklą ir skverą, M. Muravjovo-Koriko paminklą ir aikštę, Aleksandro Neviškio koplytėlę ir paminklą generolui I. Černiachovskiui, Vilniaus arkas. Paskaitoje bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (3)

Paskaitoje bus pasakojama apie A. Mickevičiaus paminklą, paminklą Juozapui Montvilai, Šv. Jono bažnyčią iš Pilies gatvės, evangelikų kapines ant Tauro kalno, vokiečių karių kapines Vingio parke, Senąją sinagogą, žydų kapines, totorių mečetę, Šv. Jurgio bažnyčią, Vilniaus puošimą. Bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (4)

Paskaitoje bus pasakojama apie Šv. Kristoforo skulptūrą, Pranciškonų bažnyčią, Evangelikų liuteronų bažnyčią, Rotušės aikštę, Šv. Kazimiero bažnyčią, Šv. Paraskejevos (Pistnicos) cerkvę, Šv. Petro ir Povilo bažnyčią, Sluškų rūmus, Sapiegų rūmus. Paskaitoje bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (5)

Paskaitoje bus pasakojama apie Vilnių po Antrojo pasaulinio karo, geležinkelio stotį, tunelį, arklių tramvajų ir kitą transportą, garlaivius, vandentiekį ir kanalizaciją, elektrinę, hidroelektrinę. Bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (6)

Paskaitoje bus pasakojama apie 1931 m. potvynį, irklavimo bazę ir stadioną T. Kosciuškos gatvėje, Radvilų rūmus, Radvilų rūmus Vilniaus gatvėje, Kardinaliją, Radvilų rūmus Vingio parke, Aušros Vartų Dievo Motinos paveikslo restauravimą ir karūnavimą, procesijas, Šv. Onos bažnyčios barokinę varpinę ir Kristaus laiptus. Bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (7)

Paskaitoje bus pasakojama apie nugriautas bažnyčias, Vokiečių gatvę, Šv. Stepono bažnyčią, Vilniaus požemius, S. Daukanto aikštę ir prezidentūrą, Vilniaus universitetą, Žaliąjį tiltą, Šilo tiltą, Vilniaus gynybinį žiedą. Paskaitoje bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (8)

Paskaitoje bus pasakojama apie Žvėryno tiltą, Tuskulėnus, Vilniaus Kalvarijas, Verkius, Gariūnus, Tymo kvartalą, Paplaują. Bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (9)

Paskaitoje bus pasakojama apie Markučius, Leoniškes, Pūčkorius, Kučkuriškes, Rokantiškių pilį, Naująją Vilnią, užeigas „Slomianką“, „Pohulianką“, „Hipodromą“, Raduškevičiaus rūmus, cirką, Evangelikų reformatų bažnyčią, Pilsudskio kelią, Panerių Šv. Jėzaus Nukryžiuotojo koplyčią, zoologijos sodą. Paskaitoje bus parodyta 130 iliustracijų.

Pasivaikščiojimas po Vilnių ir jo apylinkes. Fotografija atskleidžia istoriją (10)

Paskaitoje bus pasakojama apie Kairėnus, Nemėžį, Trakų Vokę, Lentvarį, Trakus, Užutrakio dvarą, Vilnių naktį, Vilniaus varpus. Bus parodyta 130 iliustracijų.

Paskaitų ciklo pradžia – sausio 14 d. Jis tęsis iki kovo 17 d. Susitikimai vyks kiekvieną antradienį 17.30 val. Konferencijų salėje, V a. Įėjimas – laisvas. Paskaitos – nemokamos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!